5 Fakta Ringkas Berkaitan Tidur

Terus terang, saya memang jenis manusia yang suka tidur pada waktu petang dan berjaga hingga lewat malam. Tidak pasti apa sebabnya, tapi mungkin juga sudah terbiasa sejak zaman kanak-kanak dan remaja. Saya anak seorang nelayan. Dulu sejak kecil hingga belasan tahun, saya selalu ikut ayah turun ke laut. Bekerja sepanjang malam hingga terbit fajar Sidik. Petang lepas sekolah memang layan tidur sepuas-puasnya. Tidur memang best!

Bercerita tentang tidur, di sini saya kongsikan 5 fakta ringkas mengenai tidur yang kemungkinan jarang diketahui oleh kebanyakan orang. Kalau diketahui pun mungkin sudah lupa atau tidak dihiraukan.

Tidur

Mata Tertutup

Berdengkur

Pertumbuhan

Mimpi

Rehat

Selamat melelapkan mata…

Please like & share:

Comments

 1. says

  Tidur adalah perkara paling best hehehe…….tidur saya sekarang selari dengan usia,dah tak boleh bangun lewat sampai jam 10 (time cuti)cuba juga nak peram sampai tengahari tapi mmg tak boleh.Malam bergantung pada mata,biasa jam 1 atau2 pagi baru ada mood nak tidur..

  Kalau balik kg jam 10 malam mata dah separuh bukak :)

 2. says

  selalu saya akan tidurkan anak pas dia makan…mandi..bila tdur kita tdo skli..semalam ar terlajak jam 3 ptg cepat2 pi solat..agaknya smlam dia kurang sihat tu sy penat sgt..

  jom tdu..utk dpt tenaga balik

 3. says

  buat masa ini, saya cuma tidur 3-4 jam sehari. Tidur jam 12 tengah malam kemudian bangun sekitar 3 pagi atau 4 pagi kemudian tidak tidur-tidur lagi walaupun sekadar tidur tengahari pada waktu siangnya. Sudah bertahun-tahun terbiasa begini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>