Home >> Info >> 5 Fakta Ringkas Berkaitan Tidur

5 Fakta Ringkas Berkaitan Tidur

by Kulanzsalleh on July 15, 2013 · 16 comments

Terus terang, saya memang jenis manusia yang suka tidur pada waktu petang dan berjaga hingga lewat malam. Tidak pasti apa sebabnya, tapi mungkin juga sudah terbiasa sejak zaman kanak-kanak dan remaja. Saya anak seorang nelayan. Dulu sejak kecil hingga belasan tahun, saya selalu ikut ayah turun ke laut. Bekerja sepanjang malam hingga terbit fajar Sidik. Petang lepas sekolah memang layan tidur sepuas-puasnya. Tidur memang best!

Bercerita tentang tidur, di sini saya kongsikan 5 fakta ringkas mengenai tidur yang kemungkinan jarang diketahui oleh kebanyakan orang. Kalau diketahui pun mungkin sudah lupa atau tidak dihiraukan.

Tidur

Mata Tertutup

Berdengkur

Pertumbuhan

Mimpi

Rehat

Tidur

Selamat melelapkan mata…

Kredit gambar kucing: http://cartoons-picture.blogspot.com


Jika anda dapati artikel ini bermanfaat, anda boleh kongsikan kepada pembaca lain.






Terima kasih kepada semua pembaca Kulanzsalleh.com. Semua Artikel di blog ini adalah berdasarkan pandangan peribadi saya sendiri melainkan artikel berbentuk ilmiah, berita, petikan dan perkongsian lain yang tiap satu akan saya nyatakan sumber asalnya (Baca Terma & Syarat). Jika anda dapati artikel di blog ini bermanfaat, anda boleh kongsikan kepada pembaca lain di FACEBOOK atau TWITTER.

{ 16 comments… read them below or add one }

1 titan July 15, 2013 at 10:33 pm

setakat ini, gua tak tidur sambil berjalan lagi. haha
titan recently posted..Dapat surat cinta.My Profile

Reply

2 azman July 16, 2013 at 12:31 am

Tidur adalah perkara paling best hehehe…….tidur saya sekarang selari dengan usia,dah tak boleh bangun lewat sampai jam 10 (time cuti)cuba juga nak peram sampai tengahari tapi mmg tak boleh.Malam bergantung pada mata,biasa jam 1 atau2 pagi baru ada mood nak tidur..

Kalau balik kg jam 10 malam mata dah separuh bukak :)
azman recently posted..E-Book Teknik Asas DSLRMy Profile

Reply

3 abangiz July 16, 2013 at 4:27 am

Same le kite berjage hingga lewat malam..kalo tdo malam dh rase lain plak…
abangiz recently posted..Could you have a plantar wart if you’ve never had sex?My Profile

Reply

4 din July 16, 2013 at 5:56 am

Tidur aku x sah kalau x berdengkur kuat.hahaha

Reply

5 hafizmd July 16, 2013 at 6:53 am

tidur…mmg nak kena tidur berkualiti…lebi tidur, jadi lemau, tak cukup tidur, macam limau….msam jer hari tu…hehehe

thanks bro
hafizmd recently posted..Jom Sertai Projek Iqra’ Dengan Menaja Anak Yatim!My Profile

Reply

6 fiezaradzi July 16, 2013 at 9:13 am

sebab tu baik tidur mengiring, rasanya mungkin boleh elak berdengkur kot.. cuba try..

seronoknya tidur..
fiezaradzi recently posted..Rezeki Bulan RamadanMy Profile

Reply

7 suri July 16, 2013 at 11:25 am

selalu saya akan tidurkan anak pas dia makan…mandi..bila tdur kita tdo skli..semalam ar terlajak jam 3 ptg cepat2 pi solat..agaknya smlam dia kurang sihat tu sy penat sgt..

jom tdu..utk dpt tenaga balik
suri recently posted..Jualan Pra RamadhanMy Profile

Reply

8 suri July 16, 2013 at 11:25 am

rasa indha bila dapat tidur..best tak ada ada bunyi bisingkan

Reply

9 Lina Marliana July 16, 2013 at 12:55 pm

nice info sob… met tidur.. :)

Reply

10 Mus July 16, 2013 at 3:31 pm

tidur yang berkualiti sukar dicari

Reply

11 akubiomed July 16, 2013 at 11:26 pm

Ada sesetengah orang patang letak kepala mudah sahaja ia lelapkan mata.
akubiomed recently posted..Juadah berbuka pilihan bulan RamadhanMy Profile

Reply

12 TehR July 20, 2013 at 12:50 am

anak aku pernah berjalan dalam tidur
memang lucu melihatnya
TehR recently posted..Bagaimana Nak Karang Pantun 6 KeratMy Profile

Reply

13 iAwani July 24, 2013 at 8:24 am

buat masa ini, saya cuma tidur 3-4 jam sehari. Tidur jam 12 tengah malam kemudian bangun sekitar 3 pagi atau 4 pagi kemudian tidak tidur-tidur lagi walaupun sekadar tidur tengahari pada waktu siangnya. Sudah bertahun-tahun terbiasa begini.

Reply

14 yusri September 7, 2013 at 12:44 pm

Allah SWT menjadikan siang untuk kita bekerja dan menjadikan malam untuk kita berehat (tidur).

Reply

15 hanari March 20, 2014 at 1:51 pm

Tidur dengan mendengkur pertanda ada gangguan dalam tubuh.
hanari recently posted..Gangguan Anak HiperaktifMy Profile

Reply

16 Study a lot more April 3, 2014 at 8:23 pm

unwise   unwish   unwits   unworn   unwove   unwrap   unyoke   unzips.
It is said that one nasty green creature is responsible for their existence.
sorb     sord     sore     sori     sorn     sort
    soth     sots.
Study a lot more recently posted..Study a lot moreMy Profile

Reply

Leave a Comment

Entri Terkini

Previous post:

Next post:

leaderboard denaihati Banner