Home >> Hiburan >> Uji Bakat Akademi Fantasia (AF9)

Uji Bakat Akademi Fantasia (AF9)

by Kulanzsalleh on January 14, 2011 · 76 comments

Nampaknya sekali lagi Program Realiti TV Akademi Fantasia 9 (AF9) akan dapat disaksikan pada 2 April tahun 2011 ini. Akademi Fantasia yang telahpun bersiaran di Astro Ria selama 8 musim sebelum ini (bermula pada tahun 2003) merupakan musim yang terakhir. Maknanya selepas ini Akademi Fantasia akan direhatkan buat selama-lamanya.

Memandangkan AF9 kali ini adalah musim terakhir, maka pihak penerbitan telah menjanjikan banyak kelainan berbanding musim-musim sebelumnya, antaranya AF9 ini bakal memilih pengetua akademi yang terkenal di rantau Asia, bakal diacarakan oleh pengacara terkenal tanah air, menambah pelbagai kejutan dan memasukkan kembali nostalgia-nostalgia dari musim pertama hingga ke lapan untuk paparan peminat setia AF bagi musim terakhir ini.

akademi fantasia 9

Satu lagi kelainan pada AF kali ini ialah kaedah uji bakat secara dalam talian (online) bermula 13 hingga 26 Januari ini. Caranya ialah dengan merakamkan klip video nyanyian masing-masing dan memuat-naik video berkenaan di laman sesawang www.akademifantasia.com.my. Selain tu, boleh juga hadir sesi uji bakat kaedah biasa yang akan diadakan di dua buah tempat iaitu di Sabah dan di Kuala Lumpur.

Uji Bakat Akademi Fantasi (Sabah)
Tarikh: 28, 29, 30 Januari 2011
Tempat: Hotel Promenade, Kota Kinabalu

Uji Bakat Akademi Fantasi Stadium Nasional Bukit Jalil)
Tarikh: 11, 12, 13 Februari 2011
Tempat: Stadium Nasional, Bukit Jalil

Tapi kena ingat, uji bakat hanya dibuka kepada mereka yang berumur antara 18 hingga 45 tahun.

Sumber berita: mStar.com.my

p/s: Ada yang minat dan ada juga yang tak minat dengan Akademi Fantasia ni, anda kategori mana?


Jika anda dapati artikel ini bermanfaat, anda boleh kongsikan kepada pembaca lain.






Terima kasih kepada semua pembaca Kulanzsalleh.com. Semua Artikel di blog ini adalah berdasarkan pandangan peribadi saya sendiri melainkan artikel berbentuk ilmiah, berita, petikan dan perkongsian lain yang tiap satu akan saya nyatakan sumber asalnya (Baca Terma & Syarat). Jika anda dapati artikel di blog ini bermanfaat, anda boleh kongsikan kepada pembaca lain di FACEBOOK atau TWITTER.

{ 76 comments… read them below or add one }

1 fareez January 15, 2011 at 12:20 am

jom g reramai..hehe

Reply

2 kulanz January 19, 2011 at 11:25 pm

boleh tu..

Reply

3 cikmin January 15, 2011 at 2:23 am

cikmin minat masa AF1 2 3 jak…lepas tu dah tak layan…huhuhu…

p/s tak mahu join audition ka?
cikmin recently posted..Jom Rebut!!Percuma Domain Sepanjang Hayat dengan Pakej Hosting CikminComMy Profile

Reply

4 kulanz January 19, 2011 at 11:26 pm

aku lagi lah.. tak pernah layan, hehehe

Reply

5 Panduan Buah Pinggang Sihat January 29, 2011 at 3:43 am

Samalah bro kulanz dengan saya,tak pernah layan.Pada saya tidak ada manfaat langsung program-program realiti macam ni melainkan hanya untuk memberikan keuntungan kepada pihak-pihak tertentu.

Reply

6 ct's February 13, 2011 at 1:53 am

mmg jgn msk AF ramai… wasting time a lottt..

Reply

7 naimulfirdaus January 15, 2011 at 7:05 am

kalau ramai-ramai jangan masuk boleh tak.
naimulfirdaus recently posted..kenyataan terbuka- saya mohon maafMy Profile

Reply

8 tehr January 15, 2011 at 11:11 pm

ramai2 jangan masuk?
hehehe
tehr recently posted..Biskut Mayat Dalam BanjirMy Profile

Reply

9 kulanz January 19, 2011 at 11:29 pm

@tehr, kempen yang baik juga tu.. :)

Reply

10 hafizmd January 19, 2011 at 10:47 am

hehe…aku 100% setuju…ramai2 jgn masuk… :D
hafizmd recently posted..Wuduk dan bakteria…My Profile

Reply

11 kulanz January 19, 2011 at 11:29 pm

akupun sokong juga :D

Reply

12 kulanz January 19, 2011 at 11:28 pm

@naimulfirdaus.. itu pun satu pilihan juga tu.. jom ramai2 jangan masuk :D

Reply

13 mie January 15, 2011 at 7:59 am

fuh!!!
45 tahun pun boleh join lagi..
ehhehee
mie recently posted..Teknik SEO dan Pertukaran LinkMy Profile

Reply

14 kulanz January 19, 2011 at 11:31 pm

tu namanya peluang sama rata :D

Reply

15 cicie ann omar January 15, 2011 at 2:14 pm

pa lgu2 yg d prtnding kn..aq maw ne..ne la stu2 nya pluang yg ada….

Reply

16 kulanz January 19, 2011 at 11:32 pm

lagu pilihan sendiri..

Reply

17 akubiomed January 15, 2011 at 2:35 pm

Sudah tentu ramai yang mahu mencuba nasib dengan melibatkan didalam bidang nyayian :-)
akubiomed recently posted..Salahkah aku mencari penganti yang lainMy Profile

Reply

18 hafizmd January 19, 2011 at 10:48 am

mmg terkejut tgk dalam berita hari tu…berduyun2 beratur…huuuh

p/s – semuanya mengejar nk jadi artis
hafizmd recently posted..Wuduk dan bakteria…My Profile

Reply

19 kulanz January 19, 2011 at 11:35 pm

ramai yang mengejar peluang untuk jadi artis.. tapi sayang tidak ramai yang benar2 berjaya

Reply

20 kulanz January 19, 2011 at 11:34 pm

@akubiomed, yang penting diorang terus survive selepas program tu.. jangan hanya popular sementara..

Reply

21 Ali ridha January 15, 2011 at 4:02 pm

kali ni giliran aku menunjuk kan
bakat.mana nak tahu.aku menang ke.
Ali ridha recently posted..Pagenavi memudahkan penyemak entri terdahuluMy Profile

Reply

22 kulanz January 19, 2011 at 11:35 pm

boleh tu bro.. :)

Reply

23 Ali ridha January 15, 2011 at 4:05 pm

korang berpeluang melihat AF dari musim
2003 hingga musim 2011.

pasti hebat semua tu kan.
Ali ridha recently posted..Pagenavi memudahkan penyemak entri terdahuluMy Profile

Reply

24 kulanz January 19, 2011 at 11:36 pm

bergantung pada minat juga rasanya.. mungkin best kalau minat ikuti.. kalau tak minat.. confirm tak best

Reply

25 Norizwan January 15, 2011 at 4:07 pm

uik…tahun ni ada ker af hohoho…baru tau…

Reply

26 kulanz January 19, 2011 at 11:37 pm

ada juga.. musim yang terakhir tu

Reply

27 RedBoys January 15, 2011 at 4:44 pm

elok sangatlah dihentikan. tapi dengar kata juga af dihapuskan dan diganti dengan realiti program yang lain. hurm. patutnya hapus saja terus.
RedBoys recently posted..Koleksi Ucapan ‘Good Morning’My Profile

Reply

28 hafizmd January 19, 2011 at 10:49 am

ini satu lagi aku setuju 200%…hentikan terus…tak perlu program realiti hiburan macam ni…
hafizmd recently posted..Nyiur gugur mumbangpun gugur…My Profile

Reply

29 kulanz January 19, 2011 at 11:39 pm

@RedBoys.. tak pasti plk sama ada diganti dengan program lain ke tak.. tapi katanya ASTRO nak beri peluang kepada stesen tv lain buat program relaiti mcm tu..

Reply

30 narney.ney January 15, 2011 at 6:42 pm

af ? teringin nak ikt ! tp x layak kali nie .

Reply

31 kulanz January 19, 2011 at 11:40 pm

tak layak dari segi apa tu? belum cuba, belum tahu :D

Reply

32 rockinsudu January 15, 2011 at 9:33 pm

dah belambak sngat da af neyh. da jd xbest
rockinsudu recently posted..Setelah sekian lamaMy Profile

Reply

33 kulanz January 19, 2011 at 11:42 pm

aah.. macam dah tak best.. tapi peminat af masih ramai tu..

Reply

34 FANNY BIN EFFENDY January 15, 2011 at 11:38 pm

saya nak nyanyi…………….
bolehkah….

Reply

35 Ali ridha January 18, 2011 at 6:12 pm

jom la kita masuk AF9.
Ali ridha recently posted..Perang baju-T RHETT &amp LINK’SMy Profile

Reply

36 adamfaiz January 16, 2011 at 7:40 pm

Patutnya ditamatkan dah lama…kualiti sekadar suam2 kuku je.. (pasni habis aku kena ngan penyokong AF)
adamfaiz recently posted..Papa Takde Duit Nak Beli PSP Atau PlaystationMy Profile

Reply

37 kulanz January 19, 2011 at 11:43 pm

tak perlu risau bro dengan penyokong AF.. pandangan masing2 kan.. :)

Reply

38 zik January 16, 2011 at 7:40 pm

af 9 nie last katanya…
zik recently posted..Jenis-jenis ikan kelisa dan kepercayaan orang chinaMy Profile

Reply

39 hafizmd January 19, 2011 at 10:50 am

baguslah kalau camtu…heehe
hafizmd recently posted..Wuduk dan bakteria…My Profile

Reply

40 kulanz January 19, 2011 at 11:44 pm

begitulah katanya.. tak pasti lah plk

Reply

41 Anip January 16, 2011 at 10:17 pm

huhu~ dah af9 dah kan. hmm, mcm2 la..hehe
Anip recently posted..Oh Twitter Dan Bagaimana Nak Menjana Pendapatan Melalui TwitterMy Profile

Reply

42 kulanz January 19, 2011 at 11:46 pm

satu tempoh yang lama tu

Reply

43 princeduyong January 17, 2011 at 2:13 am

yang menang cuma seorang…yang glemer cuma sekejap…
princeduyong recently posted..RADHI DAH INSAFMy Profile

Reply

44 kulanz January 19, 2011 at 11:47 pm

.. dan kadang yang tak menang dan tak glamer tu yang boleh survive dalam industri.. setuju tak?

Reply

45 din January 17, 2011 at 10:00 am

alhamdulillah… kalo btul nie yg terakhir.. banyak sgt dah merosakkan dr membina program nie.. kalo sebut jer melayu (islam) = hiburan.. bila la aku nak tgk melayu nie bila disebut, juara dlm berniaga, ekonomi dsb..

Reply

46 kulanz January 19, 2011 at 11:49 pm

pada saya ada juga yang positif pada program ni.. walaupun mungkin kecil.. kalau bukan kepada peserta, mungkin juga kepada penonton :)

Reply

47 eyriqazz January 17, 2011 at 10:51 am

Nak pergi la uji bakat ni..boleh masuk dlm bloopers Af nanti..hik3..
eyriqazz recently posted..JeJai Fasha Sandha Look AlikeMy Profile

Reply

48 kulanz January 19, 2011 at 11:45 pm

hehe.. elok juga tu bro, boleh kita sama2 gelak… :D

Reply

49 cicie ann omar January 18, 2011 at 8:51 am

hah…pstikn aq dpt taun ne..law tak dpt brmkna bkn af la kjaan aq..klah la aq kat kwn aq tu

Reply

50 Mohd Isa January 18, 2011 at 11:39 pm

hoho…akademi fantasia kembali lagi…yeha!
Mohd Isa recently posted..Tips Dalam Menggunakan Anchor Text Untuk Off-page OptimizationMy Profile

Reply

51 kulanz January 19, 2011 at 11:44 pm

pasti ada yang rasa meriah tu :D

Reply

52 razlan January 19, 2011 at 8:31 am

kalu dpt peluang masuk af..konfom malatup ni!!!!!!!!!!!

Reply

53 kulanz January 19, 2011 at 11:37 pm

bahaya tu kalau sampai melatup :D

Reply

54 hafizmd January 19, 2011 at 10:51 am

kesimpulannya, aku ni dalam golongan yg kalau diberhentikan terus..lagi bagus…
hafizmd recently posted..Wuduk dan bakteria…My Profile

Reply

55 kulanz January 19, 2011 at 11:32 pm

elok juga tu diberhentikan terus..

Reply

56 LeeZha January 19, 2011 at 11:31 am

dengar2 penyanyi indon ek jadi pengetua? tak pelik ke nanti? kang tak pasal2 ade lagi isu bendera putih merah tu. aishh..
LeeZha recently posted..Kegilaan Yang SatuMy Profile

Reply

57 kulanz January 19, 2011 at 11:37 pm

dengar khabar macam tu lah.. tapi tak pasti lagi..

Reply

58 ray ban malaysia February 12, 2011 at 3:12 am

Ini kontroversi awal yang tercetus
ray ban malaysia recently posted..Aviator BL USAMy Profile

Reply

59 wyo hyoen January 19, 2011 at 12:43 pm

pda pndpt sya,pmilihan ujibakat af nie haruslh memilih dgn adil..jgn hanya kenal rupa,skali nynyi mcm itik apa gunanya…boleh bla jer lah..

Reply

60 kulanz January 19, 2011 at 11:30 pm

harap2 macam tu lah..

Reply

61 monica myloh January 19, 2011 at 12:46 pm

kalau ada nasib sya nak nyanyi lah…sayang kita ada bakat..tp tak di keluarkan..ahhahhaha

Reply

62 kulanz January 19, 2011 at 11:29 pm

boleh guna bakat sebaiknya.. :)

Reply

63 yangbaik January 19, 2011 at 10:21 pm

salam,
tak pernah tengok secara life AF… tiab2 dah nak tamat…
hmmm… kat rumah memang takder ASTRO… satu kerugian ker?
biasa dengar kawan2 dok bercerita tentang AF… tak berapa suka sebab pernah tengok sekali dua kat rumah sedara… lakonannya… tak real !!! maaf !!
yangbaik recently posted..JOM GEGAR BLOG !My Profile

Reply

64 kulanz January 19, 2011 at 11:27 pm

Salam,
tengok AF bukan satu kemestian.. jadi kalau tak tengok.. rasaya tak rugi juga tu.. akupun dah lama tak tengok AF :)

Reply

65 yanmie January 20, 2011 at 3:42 pm

Salam,

lan jangan lupa pigi audition arr, nnti ku blh tgk di tv…ehehee

Reply

66 anastasyea January 20, 2011 at 8:47 pm

mesti ramai yang join sebab nie yang terakhir =)
anastasyea recently posted..Pesta Kutip Duit Syiling Bertaburan Bernilai RM75-000 di Lebuh Raya PLUS Selepas kemalanganMy Profile

Reply

67 JUNIOR January 21, 2011 at 1:26 am

WAAA… AF IS BACK !! COME ON LETS GO TO AUDITION TOGETHER. . HEHE.. ^^

Reply

68 ujank January 25, 2011 at 3:24 pm

saya nak ikut af….hahahaha…tapi tak dapat pg auditionnya…..sakit ati …kerja…………………..arrrrrrrrjjgggggggggg

Reply

69 ray ban malaysia January 26, 2011 at 3:42 pm

aku ketagori tak minat sebab dari AF1 aku langsung xpernah tengok
ray ban malaysia recently posted..Outdoorsman and Shooter BLMy Profile

Reply

70 sobrimansor January 27, 2011 at 3:17 pm

Hanya mampu untuk tonton dikaca tv sahaja. Aku memang takde bakat nak jadi penyanyi pun….hehehehe
sobrimansor recently posted..SobriMansorcom Ditampar bapa kandung hanya kerana ingin memakai TUDUNGMy Profile

Reply

71 hery January 30, 2011 at 1:58 am

af???

Reply

72 hery January 30, 2011 at 1:59 am

kire law lahir 1993 ley g ujibakat la???

Reply

73 kamal arieyf February 8, 2011 at 4:23 pm

tnggu kuala lumpur kmi akan dtng ke uji bkt bramai2 dri perlis..wait for my group

Reply

74 ajOy13 February 11, 2011 at 3:42 pm

salam…erm bekas artis ley join x.? lau bole mlm ni kwn bertolak..juz nk ujibakat jer..hihi…ade rezki adela….tul x.?

Reply

75 ray ban malaysia February 12, 2011 at 3:10 am

Hadiah tahun ni lumayan juga dengar citer
ray ban malaysia recently posted..Aviator BL USAMy Profile

Reply

76 kulanz January 19, 2011 at 11:42 pm

betul juga tu.. bergantung pada niat, tujuan dan perlakuan masing-masing..
walaupun dapat kritikan negatif.. tapi masih ada sesuatu yang baik di sebaliknya

Reply

Leave a Comment

Entri Terkini

Previous post:

Next post:

leaderboard denaihati Banner