≡ Menu

Beberapa Fakta Menarik Tentang Piala Dunia FIFA 2010

wc2010logo

Pada masa ini, Bola Sepak Piala Dunia FIFA bukan sekadar mendominasi siaran di kebanyakan stesen televisyen dunia, tetapi juga turut mendominasi carian dan layanan maklumat di internet.

Berdasarkan laporan daripada kajian Hitwise, salah sebuah syarikat analisis web, sehingga 5 Jun yang lepas, iaitu sebelum perlawanan bermula, jumlah carian yang melibatkan semua istilah termasuk rujukan ke FIFA World Cup adalah sebanyak 0.66%, atau 1 daripada setiap 150 carian pelbagai keyword. Ini bermakna, internet juga memainkan peranan penting atau sumber utama untuk mendapatkan berita World Cup tahun ini selain daripada televisyen.

Berikut adalah fakta-fakta menarik tentang FIFA World Cup (2010) yang ada kaitan dengan penggunaan internet di seluruh dunia.

 1. Selepas England disahkan ke Piala Dunia, berlaku peningkatan trafik pelawat sebanyak 43% ke atas semua laman web pelancongan (travel) terutamanya untuk mendapatkan maklumat berkenaan penerbangan ke Afrika Selatan.
 2. Sebelum perlawanan bermula, laman web FIFA menjadi laman web sukan yang ke-8 paling banyak dikunjungi pelawat melalui enjin carian untuk rujukan perlawanan tersebut. Bagaimanapun setelah perlawanan bermula, jumlah pelawat telah berkurangan kerana diambil-alih oleh laman web yang lain.
 3. Pelawat ke laman web sukan England  juga meningkat sebanyak 11.5% pada 5 Jun lepas berbanding minggu sebelumnya.
 4. Rio Ferdinand adalah pemain yang paling dicari di England, diikuti oleh Joe Cole dan Theo Walcott. Senarai pemain yang paling banyak dicari dari pelbagai negara mendedahkan populariti global bintang bola sepak tersebut.
 5. Pemain yang paling banyak dicari oleh peminat seluruh dunia ialah Cristiano Ronaldo.
 6. Pemain-pemain bola sepak Piala Dunia telah menjadi bintang terkenal pada masa kini dan seperti menenggelamkan cerita-cerita artis-artis Hollywood, Bollywood dan artis tempatan sendiri.

Macam mana pula dengan Malaysia? Tentunya nama Subkhiddin Mohd. Salleh tidak akan terlepas daripada enjin carian kerana beliau adalah satu-satunya anak tempatan Malaysia yang beraksi sebagai pengadil di Piala Dunia Afrika Selatan 2010.

About the author: Kulanzsalleh

{ 19 comments… add one }

 • apiih June 13, 2010, 12:12 pm

  tahniah buat Subkhiddin Mohd. Salleh sbb dapat jadi pengadil di FIFA…fuuiiyooo..huhu

 • Amir June 13, 2010, 12:27 pm

  nice info. hehe. femes jap referee dr malaysia tu. :D

 • etomyam June 13, 2010, 12:43 pm

  info yang menarik ni bro…pastinya Subkhiddin man of the match ..hehe :D

 • serol June 14, 2010, 2:30 am

  dah dua kali tgk referee malaysia ‘beraksi’..hehe

 • hafizmd June 14, 2010, 12:12 pm

  hehe..mmg keyword piala dunia cukup panas..

  sempat jugak tgk anak malaysia kat pentas piala dunia malam..bangga ngn subkhiddin

 • Mr.Z June 15, 2010, 12:41 am

  referee kebanggaan malaysia..semoga dapat lakukan tugas dengan cemerlang..mana taw nanti fifa amik 10 org referee lepas ni ke dari m’sia. hehe

 • wazy June 16, 2010, 12:31 pm

  Jutaan tahniah buat Subkhiddin Mohd. Salleh yang menjadi pengadil di piala dunia fifa 2010

 • Bang Iwan August 30, 2010, 9:40 am

  Piala Dunia 2010 sudah usai, dengan Spanyol sebagai juara baru. Perhelatan pesta sepak bola terakbar yang berlangsung di Afrika Selatan itu dinilai sukses, karena penuh warna, meriah dan bergairah. Sekarang, saatnya para penggila bola menatap ke depan untuk menantikan Piala Dunia 2014, yang akan berlangsung di Brasil.

 • Bang Iwan August 30, 2010, 9:41 am

  Subkhiddin Mohd. Salleh sebagai pengadil Piala Dunia.
  Prestasi yang mantap sangat.

 • Bang Iwan August 30, 2010, 9:42 am

  Cukup banyak pemain-pemain top yang tidak bersinar di Piala Dunia kali ini, meskipun mereka difavoritkan akan meraih penghargaan Sepatu Emas. Para superstar itu seperti Lionel Messi (Argentina), Cristiano Ronaldo (Portugal) dan Wayne Rooney (Inggris).

 • Bang Iwan August 30, 2010, 9:43 am

  Meskipun demikian, justru pada Piala Dunia kali ini muncul bintang baru seperti Thomas Mueller, yang meraih Sepatu Emas. Nah, Piala Dunia 2014 mungkin menjadi panggung bagi Messi, Rooney dan Ronaldo.

 • Bang Iwan August 30, 2010, 9:44 am

  Fakta lain yang tidak kalah menariknya adalah Secara tradisi, fans di turnamen Piala Dunia melakukan beberapa aksi untuk menarik perhatian–seperti di Meksiko 1986 ada Mexican Wave, Argentina 1978 ada cara merayakannya dengan menghamburkan pita, serta di Afrika Selatan 2010 ini identik dengan vuvuzela. Nah, di Brasil nanti pasti ada atraksi baru, mungkin saja tari Samba dan parade bikini jalanan.

  • Bang Iwan August 30, 2010, 9:44 am

   Pada Piala Dunia 2010, rata-rata setiap pertandingan dipenuhi penonton. Padahal, penerbangan ke Afrika Selatan, dari Eropa, Amerika, Asia dan Australia, membutuhkan waktu yang lama. Meskipun demikian, antusiasme penonton cukup tinggi, sehingga jumlah tempat kosong berkurang.

   • Bang Iwan August 30, 2010, 9:44 am

    Pada Piala Dunia 2010 ini muncullah beberapa nama binatang yang menjadi peramal. Si gurita Paul yang paling sensasional, karena semua tebakannya selalu benar, termasuk tentang kesuksesan Spanyol mengalahkan Jerman dan menjadi juara dunia. Ada lagi si burung parkit, Mani, serta panda Lin Ping. Nah, pada Piala Dunia Brasil nanti, pasti tiga binatang ini (dan mungkin muncul binatang lain) akan tetap jadi bagian dari semua pertandingan, melalui ramalan-ramalan mereka.