Home >> Semasa >> Fenomena Ribut Solar Terbesar Mencipta Cahaya Utara yang Menakjubkan

Selain daripada suara aneh di langit yang menjadi fenomena global ketika ini, kita juga tidak harus lupa tentang fenomena Ribut Solar/Suria (Solar Storms) yang juga telah melanda bumi.

Ribut Solar merupakan satu fenomena geofizik melibatkan ganguan medan magnet bumi secara besar-besaran. Terdapat beberapa istilah lain digunakan bagi menjelaskan fenomena ini termasuklah, suar solar (solar flare), ribut geomagnet (geomagnetic storm) dan Pelepasan besar-besaran korona (coronal mass ejection – CME)

Ribut Solar 2012Suar solar (Solar flare): Ditafsirkan sebagai proses pelepasan tenaga yang besar sehingga 6×1025 joules tenaga (kira-kira 6 daripada jumlah output tenaga Matahari setiap saat). Semasa ia berlaku cahaya terang dapat diperhatikan di atas permukaan Matahari atau bahagian solar. Suar solar ini melepaskan awan elektron, ion, dan atom melalui korona ke angkasa lepas. Awan ini biasanya mencapai Bumi satu atau dua hari selepas peristiwa itu. (Istilah suar juga digunakan untuk merujuk kepada fenomena yang sama di dalam bintang-bintang yang lain)

Ribut Geomagnet (A geomagnetic storm): Merupakan gangguan sementara magnetosfera Bumi disebabkan oleh gangguan dalam medium antara planet. Ribut geomagnet adalah disebabkan oleh kejutan gelombang angin solar atau awan medan magnet yang berinteraksi dengan medan magnet Bumi. Peningkatan tekanan angin suria pada mulanya memampatkan magnetosfera dan medan magnet angin solar akan berinteraksi dengan medan magnet Bumi dan memindahkan amaun yang meningkat tenaga ke dalam magnetosfera.

Pelepasan besar-besaran korona (A coronal mass ejection – CME): Proses pemecahan dan pelepasan secara besar-besaran angin solar, plasma isotop cahaya lain dan medan magnet korona ke dalam angkasa lepas. Pelepasan jisim korona sering dikaitkan dengan lain-lain bentuk aktiviti solar. Kebanyakan pelepasan berasal dari kawasan aktif di permukaan Matahari, seperti kumpulan-kumpulan tompok matahari di mana terdapat suar yang kerap terhasil.

Laporan berita menyebut bahawa ribut solar terbesar dalam tempoh 6 tahun telah berlaku pada hari Selasa, 24 Januari 2012. Kesan daripada ribut solar tersebut telah menghasilkan cahaya menakjubkan di langit Hemisfera Utara dinyalakan langit di atas Scotland, Kanada dan Norway. Pengarah seksyen Aurora Persatuan Astronomi British berkata, cahaya menakjubkan yang juga dikenali sebagai aurora ini boleh dilihat untuk beberapa hari lagi.

Berikut adalah gambar yang sempat dirakamkan semasa kajadian ribut solar berlaku.

Ribut Solar Terbesar 2012

Ribut Solar Terbesar 2012

Ribut Solar Terbesar 2012

Ribut Solar Terbesar 2012

Ribut Solar Terbesar 2012

Ribut Solar 2012

Terdapat juga maklumat berita mengatakan ribut solat terbesar akan berlaku sekali lagi pada 29 Januari 2012, 11 pm EST. ribut boleh mencapai satu tahap yang boleh menyebabkan paparan cahaya semulajadi boleh dilihat lebih jauh ke selatan, iaitu sehingga Idaho dan New York, bahkan di Illinois dan Oregon, di Amerika Syarikat Amerika Syarikat. Fenomena ini akan menyebabkan bumi bakal dilanda suar solar sebanyak tiga kali dan mendatangkan tiga kesan yang berbeza, iaitu pelepasan sinaran elektromagnet, diikuti oleh radiasi dalam bentuk proton dan terakhir pelepasan korona (plasma dari matahari) secara besar-besaran.

Kesan yang diterima bumi hasil daripada ribut solar ini termasuklah,  gangguan grid elektrik, medan magnet bumi terganggu, berlaku gangguan biologi bagi sesetengah hidupan, gangguan penghantaran/transmisi radio serta memberi kesan kepada aktiviti geologi. Berkemungkinan juga bunyi/suara aneh di langit yang kedengaran di beberapa tempat di dunia ada kaitan dengan ribut solar yang sedang berlaku sekarang ini. Apapun, ini hanyalah satu lagi pandangan.

Kemaskini: Kejadian Ribut Solar/Matahari 8 Mac 2012

Saksikan video cahaya menakjubkan itu yang sempat dirakamkan lensa kamera.

Sumber: gambar, video


Jika anda dapati artikel ini bermanfaat, anda boleh kongsikan kepada pembaca lain.






Terima kasih kepada semua pembaca Kulanzsalleh.com. Semua Artikel di blog ini adalah berdasarkan pandangan peribadi saya sendiri melainkan artikel berbentuk ilmiah, berita, petikan dan perkongsian lain yang tiap satu akan saya nyatakan sumber asalnya (Baca Terma & Syarat). Jika anda dapati artikel di blog ini bermanfaat, anda boleh kongsikan kepada pembaca lain di FACEBOOK atau TWITTER.

{ 43 comments… read them below or add one }

1 tehr January 25, 2012 at 4:43 pm

Mungkin juga ada kaitan dengan bunyi aneh tu sebab jarak masa yg sedikit saja
tehr recently posted..Pantun Selamat PagiMy Profile

Reply

2 kulanz January 27, 2012 at 10:07 pm

satu kemungkinan juga bro

Reply

3 Andy January 25, 2012 at 5:20 pm

Antara bukti kebesarannya ,amin
Andy recently posted..College Interview Preparation for New StudentsMy Profile

Reply

4 kulanz January 27, 2012 at 10:11 pm

Amin..

Reply

5 lunaticg January 25, 2012 at 8:04 pm

Masya Allah…..
Macamana dorg ambil gambar tu yer? Kat Malaysia ada ke?
lunaticg recently posted..Coin collecting a very expensive hobby?My Profile

Reply

6 kulanz January 27, 2012 at 10:14 pm

masa terbaik kan ambik gambar tu..
malaysia tak nampak ni

Reply

7 hatiputera January 25, 2012 at 10:45 pm

wahh,,,begitu detail info nie…sesungguhnya kuasa allah maha besar,,,,
hatiputera recently posted..Bumi dilanda ribut solar 2012My Profile

Reply

8 kulanz January 27, 2012 at 10:15 pm

sekadar berkongsi sedikit maklumat

Reply

9 Mus January 25, 2012 at 10:56 pm

mungkin inilah yang berlaku di Samarahan.. sibuk dengan bunyi ganjil tu..
Mus recently posted..Soto Campur ‘Marvellous’ Di Restoran Sofa, SegamaMy Profile

Reply

10 kulanz January 27, 2012 at 10:16 pm

iya.. sekarang ni suara aneh pun jadi fenomena global juga sbb berlaku di beberapa tempat lain di dunia

Reply

11 ohcikgu January 26, 2012 at 12:33 am

fuhh..lagum dengan solar ribut tu..
ohcikgu recently posted..Aksi Panas Pelajar Sekolah menggadai nyawa..My Profile

Reply

12 kulanz January 27, 2012 at 10:18 pm

fenomena yang jarang2 dapat kita lihat.. (setakat ni aku tak pernah lihat secara langsung lagi :D )

Reply

13 NikThoha January 26, 2012 at 8:50 am

Salam. apa saja fenomena alam yang berlaku didunia ini ia menunjukkan kebesaran Allah. Semoga diberikan perlindungan dari musibah.
NikThoha recently posted..Guna Facebook Untuk KebaikanMy Profile

Reply

14 kulanz January 27, 2012 at 10:19 pm

Salam,
Allah SWT tunjukkan sedikit kepada manusia tentang kekuasaannya..

Reply

15 shinwau January 26, 2012 at 9:30 am

mohon mencopy n paste kat sya nye blog? dan akan di kreditkan laman web anda.

Reply

16 kulanz January 27, 2012 at 10:18 pm

silakan… kalau bermanfaat kepada pembaca sama2 kita dapat pahala :)

Reply

17 zulkbo January 26, 2012 at 1:45 pm

Salam..
SUBHANALLAH
Kebesaran Allah jua..moga jadi
pengajaran pada kita makhluknya
yang berfikir :)
zulkbo recently posted..Pengalaman Saya Kena Denda Di Sekolah MenengahMy Profile

Reply

18 kulanz January 27, 2012 at 10:17 pm

Wassalam,
betul tu, ingatan dan pengajaran untuk kita

Reply

19 akubiomed January 26, 2012 at 1:48 pm

Cantik melihat fenomena di langit. Pernah terjadi ketika sekolah fenomena awan membentuk beberapa objek-objek dilangit.
akubiomed recently posted..Timang bulu ayam permainan tradisi MelayuMy Profile

Reply

20 kulanz January 27, 2012 at 10:16 pm

betul bro.. nampak banyak terbentuk beberapa objek di langit

Reply

21 suri January 26, 2012 at 4:21 pm

salah satu penghasilan muka bumi yg cantik..tapi risau jika2 ada kesan sampingan kita tak dpt lihat

Reply

22 kulanz January 27, 2012 at 10:11 pm

berdasarkan maklumat, kes ribut solar hari tu tak beri kesan teruk pada manusia..

Reply

23 suri January 26, 2012 at 4:22 pm

kuasa Tuhan tiada siapa yg blh bayangkannya

Reply

24 kulanz January 27, 2012 at 10:14 pm

lebih banyak kebesaranNya yang tak diketahui manusia

Reply

25 iza January 26, 2012 at 5:54 pm

Assalam…
Subhanallah…
iza recently posted..Pertandingan Pengalaman Kena Denda Di Sekolah.My Profile

Reply

26 kulanz January 27, 2012 at 10:12 pm

Wassalam,
Tanda kebesaranNya

Reply

27 Zezebel January 26, 2012 at 9:48 pm

Di Malaysia ada ka fenomena ini terasa atau direkodkan?
Zezebel recently posted..Pengalaman Kena denda di SekolahMy Profile

Reply

28 kulanz January 27, 2012 at 10:10 pm

Di Malaysia ada juga terasa, terutamanya kesan ke atas grid elektrik.. buktinya tempat kami tiada elektrik selama 20 jam

.. tiadalah.. gurau saja.. :D
belum cari maklumat pasal ni lagi.. InsyaAllah kalau jumpa nanti akan kongsikan

Reply

29 aadams January 27, 2012 at 7:47 am

kebesaranNya…

Reply

30 Amirez January 28, 2012 at 12:21 am

Subhanallah…cantik betul. tapi dalam rasa kagum pun kita kena ada rasa risau juga. apakah tanda kejadian ni sebenarnya…
Amirez recently posted..5 Blog Fotografi Mesti BacaMy Profile

Reply

31 Pejuang Kesenian Extreme January 28, 2012 at 4:41 am

Amboi,lawanya…Apapun,beruntunglah Malaysia tidak terkena tempias fenomena ini kerana negara kita terletak betul-betul di garisan khatulistiwa.kalau tidak,gangguan telekomunikasi pasti membelenggu negara kita nanti..
Pejuang Kesenian Extreme recently posted..Set Catur Alien Vs PredatorMy Profile

Reply

32 b3njy January 28, 2012 at 11:05 am

Benjy juga gembira kerana Malaysia tidak terkena tempiasnya :D
b3njy recently posted..HUB BLOGWALKING BLOGMy Profile

Reply

33 b3njy January 28, 2012 at 11:04 am

Kekadang bila lihat planet2 di dalam sistem suria tertanya2 juga ? apa sebabnya Tuhan mencipta semua ini ? mungkin ada rahsiah disebaliknya … kalau tidak kenapa ia dicipta ? …
b3njy recently posted..HUB BLOGWALKING BLOGMy Profile

Reply

34 fathimah March 8, 2012 at 4:32 pm

tu lh kdg2 trtanya2 :o

Reply

35 Juan January 28, 2012 at 4:28 pm

fenomena yg berlaku sgt menarik
Juan recently posted..Latest Western Actor May Convert to IslamMy Profile

Reply

36 Muhammad January 28, 2012 at 10:45 pm

Ni Cahaya Malaikat la…

Reply

37 najwa January 30, 2012 at 8:57 pm

salam, boleh tak saya mohon nak copy artikel ni? subhanallah..banyak info :)

nak copy masuk forum + copy masuk blog. bole tak?

nanti saya creditkan ke sini ye? TQ :)
najwa recently posted..♥ salji di lata bukit hijau ♥My Profile

Reply

38 kulanz January 30, 2012 at 9:22 pm

Salam,
copy je.. sangat dialu-alukan..
terima kasih juga :)

Reply

39 fathimah March 8, 2012 at 4:31 pm

Ngerinye!!!!takot nk kiamat….esok kan hari Jumaat :|

Reply

40 addy March 8, 2012 at 9:11 pm

mgkin ini juga petanda pmulaan kemusnahan bumi…atau sbg islam kita pecaya kpd kiamat…takutnya

Reply

41 cik fia March 9, 2012 at 3:57 am

cantiknya effect ribut solar tu.. tp sayangnya, kalo boleh tak berlaku ribut tu dkat MAS :(
cik fia recently posted..DERMA DARAH BOLEH JAGA KESIHATAN dan….My Profile

Reply

42 cahaya hidayah March 9, 2012 at 2:36 pm

masih tak faham yang berkaitan atom, pergerakan solar, dan sebagainya tentang kemuculan suar solar…tapi apa-apa pun, itu semua Kuasa Tuhan yang memberi petanda dan peringatan untuk kita…

Reply

43 samdaddycool March 9, 2012 at 3:10 pm

bila baca entry ni, Teringat zaman sekolah rendah, pinjam buku ensiklopedia astronomi kat library
samdaddycool recently posted..BE Nuffnang dan Tiket movie Dr. Seuss UIP The LoraxMy Profile

Reply

Leave a Comment

Entri Terkini

Previous post:

Next post:

leaderboard denaihati Banner