Home >> Hiburan >> Gambar & Profil 12 Pelajar Akademi Fantasia 9

Gambar & Profil 12 Pelajar Akademi Fantasia 9

by Kulanzsalleh on March 29, 2011 · 51 comments

pelajar af9

Senarai 12 Pelajar Akademi Fantasia 9 (AF9 2011) yang terdiri daripada: Ahmad Afif Tirmizie (Afif), Mohamad Amirullah Jahari (Amir), Mohamad Azri Abdullah (Azri), Khairul Najmuddin Abu Samah (Erul), Nur Khaidir Muhd (Kay), Fahrur Raqib Abdul Majid (Raqib), Nur Suhada Jebat (Aida), Nur Atiqah Shariffudin (Eka), Zulaika Zahari (Laika), Lenaber Haidir (Lena), Roshammizah Rosli (Miza), dan Queennera Francine Francis (Nera) telahpun diumumkan.

Senarai Pelajar & Tenaga Pengajar #AF9

Berikut adalah gambar dan profil ringkas pelajar yang akan bertanding untuk musim terakhir Akademi Fantasia kali ini.

afif pelajar af9 Nama Sebenar: Ahmad Aliff Afif Bin Tirmizie
Nama Afundi: Afif
Asal: Selangor
Umur: 25 tahun
Pekerjaan: Jurucakap syarikat perniagaan.

“Dengan semangat anda, Afif pasti mara! Dengan undian anda, Afif pasti berjaya!”

aida pelajar af9 Nama Sebenar: Nur Suhada Jebat
Nama Afundi: AIDA
Asal: Melaka
Umur: 19 tahun
Pekerjaan: Pelajar UiTM, Shah Alam

“Kecil-kecil Cili Padi, Walaupun Aida ini kecil, akan pasti menyengat nanti! Undi Aida OK!”

amir pelajar af9 Nama Sebenar:     Mohamad Amirullah B. Jahari
Nama Afundi:     AMIR
Asal:     Sarawak
Umur:     19 tahun
Pekerjaan:     Pelajar IPT (ASWARA)

Amir muncul penuh bertenaga! Pastinya akan menghiburkan anda! Jangan lupa! Undi Amir!

azri pelajar af9 Nama Sebenar:     Mohamad Azri B. Abdullah
Nama Afundi:     AZRI
Asal:     Selangor
Umur:     24 tahun
Pekerjaan:     Pemuzik Gamelan.

Sokonglah saya kerana saya pasti akan memberi persembahan yang paling bagus! Terima kasih!

eka pelajar af9 Nama Sebenar:     Nuratiqah Shariffudin
Nama Afundi:     Eka
Asal:     Kuala Lumpur
Umur:     22 tahun
Pekerjaan:     Pelajar di Kuala Lumpur Metropolitan Universiti (KLMU).

Persembahan mantap pasti Eka berikan! Dan yang paling penting, anda semua berikan undian!
erul pelajar af9 Nama Sebenar:     Khairul Najmuddin Abu Samah
Nama Afundi:     Erul
Asal:     Kuala Lumpur
Umur:     20 tahun
Pekerjaan:     Pelajar IPT (Aswara).

Sorakan anda berikan Erul semangat! Undian anda pastinya membawa Erul menuju puncak!

kay pelajar af9 Nama Sebenar:     Nur Khaidir B. Muhid
Nama Afundi:     KAY
Asal:     Kuala Lumpur
Umur:     22 tahun
Pekerjaan:     Bekerja sendiri

Yang terbaik daripada Kay hanya untuk anda! Pastikan anda mengundi Kay okey!

laika pelajar af9 Nama Sebenar:     Zulaikha Zahari
Nama Afundi:     LAIKA
Asal:     Cheras
Umur:     22 tahun
Pekerjaan:     Peniaga

Usaha Laika tidak cukup untuk Laika mara! Hanya undian anda dapat merealisasikan impian Laika!

lena pelajar af9 Nama Sebenar:     Lenaber Binti Hadir
Nama Afundi:     LENA
Asal:     Sabah
Umur:     21 tahun
Pekerjaan:     Peniaga pasar malam.

Kalau dahulu hanya menyanyi di pasar malam, kini impian Lena menyanyi di pentas AF terlaksana dengan undian anda!
miza pelajar af9 Nama Sebenar:     Roshammizah Rosli
Nama Afundi:     MIZA
Asal:     Selangor
Umur:     27 tahun
Pekerjaan:     Kerja sambilan sebagai tutor kepada pelajar kolej.

Miza perlu sokongan anda untuk terus berada di Akademi Fantasia! Undi Miza banyak2 OK!

nera pelajar af9 Nama Sebenar:     Queennera Francine Francis Kitingon
Nama Afundi:     Nera
Asal:     Sabah
Umur:     19 tahun
Pekerjaan:     Pelajar.

Dengan bakat yang Nera ada, Nera akan gegarkan pentas AF9! Pastikan anda undi Nera!

raqib pelajar af9 Nama Sebenar:     Fahrur Raqib B. Abdul Majid
Nama Afundi:     RAQIB
Asal:     Melaka
Umur:     21 tahun
Pekerjaan:     Pelajar

Pengalaman sebelum ini akan Raqib jadikan bekalan untuk pentas AF9! Jom undi Raqib!

Maklumat lanjut boleh layari: Laman web rasmi AF9


Jika anda dapati artikel ini bermanfaat, anda boleh kongsikan kepada pembaca lain.






Terima kasih kepada semua pembaca Kulanzsalleh.com. Semua Artikel di blog ini adalah berdasarkan pandangan peribadi saya sendiri melainkan artikel berbentuk ilmiah, berita, petikan dan perkongsian lain yang tiap satu akan saya nyatakan sumber asalnya (Baca Terma & Syarat). Jika anda dapati artikel di blog ini bermanfaat, anda boleh kongsikan kepada pembaca lain di FACEBOOK atau TWITTER.

{ 51 comments… read them below or add one }

1 Din Rizan89 March 29, 2011 at 7:43 am

VOTE 4 SABAHAN n plajar yg berbakat,ahakzzz……. ;) PASTI BERJAYA DI AKADEMI FANTASIAAAA….wlupon sy xtselect dlm AF9 ni,sy still sokong korang!!!!!!! DO UR BESTTTTT… :)

Reply

2 kulanz March 30, 2011 at 1:34 am

ya.. sokong pelajar berbakat :)

Reply

3 Wan Perlis March 29, 2011 at 9:27 am

laika tu tgk muka cam umur 30 ja

Reply

4 suri March 29, 2011 at 11:22 am

muka tak penting skrh ni yg org tgok pd suara heeee

Reply

5 kulanz March 30, 2011 at 1:32 am

@Wan Perlis, mungkin sebab make-up tak kena :D

Reply

6 suri March 29, 2011 at 11:22 am

hampir semuanya pelajarlah huu..sayang blajr harus di utamakan..heeee

Reply

7 benjy March 29, 2011 at 1:34 pm

yer betul tu suri … belajar biar sampai ke tembok cina ( ..ni kira tukar U lah ni .. jadi ‘PELAJAR’ akademi fantasi dalam jurusan emmm … ‘JURUS MAUT PERINGKAT KE 4′ …. kekekeke)
benjy recently posted..ORANG MEMBERI KITA MERASA JOM KONGSI-KONGSI LAH BERSAMAMy Profile

Reply

8 kulanz March 30, 2011 at 1:30 am

harap lepas ni diorang boleh sambung pelajaran

Reply

9 benjy March 29, 2011 at 1:39 pm

Nampak gaya ni makin ramailah duduk rumah menonton astro daripada melepak ‘DI TEPIAN GANTANG’ waktu malam … harap2 pengundi terbanyak dapat lah ‘GIFT’ kesian diaorang undi ‘GILA-GILA’ sampai hutang topup untuk undi … (sudahkah anda mendaftar sebagai pengundi di SPR ? … jika belum bertindaklah sekarang kerana … anda mampu mengubah ‘WAJAH’ malaysia …)
benjy recently posted..ORANG MEMBERI KITA MERASA JOM KONGSI-KONGSI LAH BERSAMAMy Profile

Reply

10 kulanz March 30, 2011 at 1:26 am

wajar tu pihak astro bagi penghargaan kepada peminat..
kalau dapat free sebulan langganan astro pun kira dah cukup :D

Reply

11 Mus March 29, 2011 at 4:11 pm

ada jugak Sarawakian.. apalah nasib dia nanti
Mus recently posted..Mengajar Anak Belajar OrigamiMy Profile

Reply

12 kulanz March 30, 2011 at 1:20 am

kena sokong dia tu supaya berjaya

Reply

13 syah indera March 29, 2011 at 6:13 pm

haha….harapnye dorang jgn la tiru gaya artis2 sblum ni…crik identiti diri

Reply

14 kulanz March 30, 2011 at 1:11 am

originality tu penting.. :)

Reply

15 akubiomed March 29, 2011 at 9:31 pm

Atas kertas ada nampak kelebihan kepada pelajar Aswara tapi tidak tahu ketika beraksi di pentas AF nanti
akubiomed recently posted..Permainan kanak-kanak perlu ada logo MCMy Profile

Reply

16 kulanz March 30, 2011 at 1:09 am

segalanya akan diketahui 2 April nanti dalam tirai akademi..

Reply

17 tehr March 29, 2011 at 11:38 pm

semuanya masih muda remaja
tehr recently posted..Siapa Cintakan SayaMy Profile

Reply

18 kulanz March 30, 2011 at 1:09 am

kali ni semua pelajar muda-muda belaka

Reply

19 titan March 31, 2011 at 2:39 am

aisehh..ramailah yang ngundi budak-budak lelaki nih..semuanya jambu-jambu belaka..
titan recently posted..Komisen ke 13 dari Paid-to-PromotenetMy Profile

Reply

20 kulanz April 1, 2011 at 12:50 am

yang penting bakat diorangpun jambu juga.. kalau tak rugi tu nak undi :D

Reply

21 Julia April 3, 2011 at 1:06 pm

Jom kita tambahkan demam Af9 2011 di facebook :p http://apps.facebook.com/afundiaf

Reply

22 Mohd Isa April 3, 2011 at 10:38 pm

tgk smlm memang best….hehe
Mohd Isa recently posted..Tutorial Memaparkan Widget Twitter Tanpa PluginMy Profile

Reply

23 ha'd May 3, 2011 at 9:53 am

buat yg tbaik ……

Reply

24 ha'd May 3, 2011 at 9:54 am

jadikan ilmu itu menfaat pada diri utk maju kehdapan ok……

Reply

25 mia liana May 4, 2011 at 5:19 pm

emm… af9 ni sumenye xbest berbnding af yg lps.. tp dgn khadiran fina.. af9 ni lebih best.. suare dy,pergh! vokal mntap….

Reply

26 fatin nuramiera May 6, 2011 at 5:45 pm

PAK NIL HEMSEM PAK NIL HEMSEM PAK NIL HEMSEM

Reply

27 khairol May 8, 2011 at 9:21 pm

sy uka kat azri Handsome berbanding dng kay

Reply

28 kamee !! May 15, 2011 at 4:50 pm

apsal KAY tersingkir . sepatutnye FINA . dye kurang layak untuk ke final . setakat suare tinggi . ape kes ? org nak yg boleh nyanyi dgn suare tinggi ! dah lah gedik . wadduhh ! ini ke harapan kite ? rasenye AIDA , kakak kepade FINA lebih layak .

Reply

29 sharul May 21, 2011 at 1:15 pm

pak ni sngat hnsem

Reply

30 sharul May 21, 2011 at 1:18 pm

sya akan mnyongkog azri,kay dan erul….
god luck 4 ever

Reply

31 Ahmad Khairul Ikhwan Abdullah Jr May 21, 2011 at 5:09 pm

Salam..

Cuba kita fikir balik. berapa banyak kos yang digunakan utk membiayai program akademi fantasi ini. kan elok kalau duit tersebut kita gunakan utk membaiki sekolah yang dhaif, manfaat lebih banyak dpd kita gunakan ke arah hiburan. kalau kita nilai apa sumbangan hiburan ini utk membangunkan negeri kita yang mundur, ketinggalan dan anak-anak kita tdk dpt belajar kerana tidak ada duit.

Terkadang kita sendiri menjadi mangsa kepada kemiskinan ini akan tetapi kita sering lupa dan lalai..anak-anak lebih perlukan pendidikan utk masa hadapan dpd hiburan yang tdk ada manfaatnya. pada tahun2 akan datang mungkin seseorang yng memiliki diploma belum tentu boleh mendapat kerja. andainya tidak ada pendidikan dan hanya mengharap kepada hiburan entah apa kesudahan nanti.

sekian.
Ahmad Khairul Ikhwan Abdullah Jr recently posted..Kalau Tahu Kenapa Diamkan DiriMy Profile

Reply

32 nurul farhana May 23, 2011 at 11:06 am

akademik tlg ar kck fina lgu yg rock k ap k yg pntg x mcm lgu balada plaezzzzzz bozan glerrr…………

Reply

33 cherrytrans May 24, 2011 at 2:14 pm

eh..aq tgk kat AF9 ni mcm ade triangle love lar…azri..nera…erul..he..he.. untuk Azri..untung azri dpt tackle Miss Earth Nera
untuk Nera..awk ni memang cun lar…
untuk Erul..kalo da memang suka kat nera tu ngaku je lar..
jan marah….k..hihihihi

Reply

34 saadon May 27, 2011 at 2:58 pm

you are the best erul

Reply

35 iziana hani May 30, 2011 at 8:38 pm

Pengundi dan peminat AF rata-rata dari golongan remaja.Selalu ikut perasaan menilai peserta melalui klip-klip tayangan dalam dairi AF. Astro memang bijak mengumpan orang yang kurang bijak. Kebanyakan peserta jadi mangsa kpd mereka yang menyampah pada sikap yang sekelumit dipaparkan. Jangan terpengaruh kepada sikap, tetapi perlu menilai kelebihan setiap peserta. Yang sudah tersingkir memang layak tersingkir. Tenaga pengajar lebih arif tentang mereka.Jadi jangan membazir untuk kutuk mengutuk. Elok beri komen yang baik dan membina.

Reply

36 iziana hani May 30, 2011 at 8:41 pm

Yang sudah tersingkir memang layak tersingkir. Tenaga pengajar lebih arif tentang mereka.Jadi jangan membazir untuk kutuk mengutuk. Elok beri komen yang baik dan membina. Kebanyakan remaja memang kurang bijak menilai.

Reply

37 iziana hani May 30, 2011 at 8:42 pm

SUSAH BETUL NAK KOMAEN.pADAHAL TAK PERNAHPUN KOMEN DAN BACA RUANGAN INI.

Reply

38 idruzan June 1, 2011 at 2:37 pm

korng skong spewww….aq skong lena cbb dye org yg istmewaa di htikuuuuuuuuuuuuu………

Reply

39 Sue June 4, 2011 at 12:31 am

Hye..nak tanya abg azri,gigi abg putih nye,abg pakai ubat gigi ape yer?? bagi tau larr.hihihihi

Reply

40 wan nur amalina June 4, 2011 at 8:44 pm

dlm af sembiln ni fina lgi best sebab ade suara yng snggt sdap…go fina go …go fina go…go fina go…go fina go…gofina go…go fina go…fina go…all the best…fina …sazsu….

Reply

41 nadia ainida June 7, 2011 at 9:59 am

sepatutnya erul yg masuk final bukannya fina,tapi dah macam mana lagi..erul tu ada berlagak xkit…kerana keberlagakkan erul lah suma 0rg tidak menyukai dirinya………..

Reply

42 farah hisham June 7, 2011 at 1:35 pm

azri awak suka nera ke lena
saya pelik lah awak ni

Reply

43 farah hisham June 7, 2011 at 1:39 pm

sian erul tak dapat masuk final tapi saya suka fina dengan erul bersama

Reply

44 she June 7, 2011 at 8:46 pm

korang jgn thu ckp jh psl pelajar af niey.cb korang yg b’rada kat tmpt dorang mcm mn lah rasa korang

Reply

45 apiq June 8, 2011 at 8:44 pm

cayalah,,,,,,
nice!!!!
i like it

Reply

46 apiq June 8, 2011 at 8:45 pm

gea errrrr bangat sih!!!!!!!!!!!!!!!
menyampah!!!!!
daa

Reply

47 lily June 9, 2011 at 2:58 pm

go go hazama go kawtimm buat la persembahan yg terbaek k i love yu

Reply

48 haikal asyraf June 10, 2011 at 3:24 pm

fina make a goooooddddddd konsert at the finalist go fina gooooooooooo finaaaaaaaaaaaaa

Reply

49 haikal asyraf June 10, 2011 at 3:30 pm

kelima -lima pelajar tu x patut tersingkir…af lain semua lima finalist ke konsert final…..xkan empat jekot……..hazama pun hebattttttttt.

Reply

50 najwa December 9, 2011 at 8:52 am

abang erul buat apa tu

Reply

51 obat untuk kanker payudara January 31, 2013 at 8:19 am

maksih infonya :)

Reply

Leave a Comment

Entri Terkini

Previous post:

Next post:

leaderboard denaihati Banner