Home >> Global >> Kesan Gempa Bumi & Tsunami di Jepun (Gambar)

Kesan Gempa Bumi & Tsunami di Jepun (Gambar)

by Kulanzsalleh on March 12, 2011

Pusat gempa bumi dan tsunami di Jepun berada pada kedudukan lebih 4,000 kilometer daripada tempat tinggal kami (di Utara Sabah), namun perasaan takut dan berjaga-jaga tetap ada disebabkan rumah kami memang hampir dengan pantai. Tambahan pula, hujan lebat sekali-sekala disertai dengan tiupan angin yang agak kencang sejak awal malam hingga tengah malam tadi menyebabkan hati tidak tenteram.

Lebih mengerunkan setelah melihat kesan daripada gempa bumi dan tsunami yang berlaku di Jepun petang tadi. Kalau mengikut laporan berita, polis Jepun melaporkan sejumlah 200 hingga 300 mayat telah ditemui di pantai timur laut negara itu. Berkemungkinan juga jumlah sebenar lebih besar.

gempa bumi jepun 2011

gempa bumi jepun 2011

gempa bumi jepun 2011

tsunami jepun 2011

tsunami jepun 2011

Ada banyak gambar kesan daripada gempa bumi dan tsunami yang berlaku di Jepun pada 11 Mac 2011 yang dimuatkan di sini. Klik saja galeri di bawah.   Sila rujuk entri Tsunami Melanda Negara Jepun Mac 2011 untuk melihat rakaman video tsunami yang lain.

AP Photo from ottawacitizen & laist


Jika anda dapati artikel ini bermanfaat, anda boleh kongsikan kepada pembaca lain.


Terima kasih kepada semua pembaca Kulanzsalleh.com. Semua Artikel di blog ini adalah berdasarkan pandangan peribadi saya sendiri melainkan artikel berbentuk ilmiah, berita, petikan dan perkongsian lain yang tiap satu akan saya nyatakan sumber asalnya (Baca Terma & Syarat). Jika anda dapati artikel di blog ini bermanfaat, anda boleh kongsikan kepada pembaca lain di FACEBOOK atau TWITTER.

Leave a Comment

Previous post:

Next post:


leaderboard denaihati Banner