Home >> Budaya >> Koleksi Iklan Komersial Hari Raya 2012

Koleksi Iklan Komersial Hari Raya 2012

by Kulanzsalleh on August 16, 2012 · 15 comments

Berikut saya kongsikan dua klip video iklan komersial Hari Raya Aidilfitri 2012. Iklan Raya BERNAS dan Petronas versi ‘director’s cut’. Kedua-dua iklan ni memang sangat menyentuh perasaan.

The Journey – BERNAS
Kisah dua orang kanak-kanak istimewa yang membina hubungan yang indah berdasarkan penjagaan tulen dan persefahaman. Pada malam Hari Raya, anak-anak yatim ini, Ahmad dan Fizi memulakan perjalanan dan menghadapi pelbagai cabaran di sepanjang jalan. Melalui usaha gigih dan keazaman mereka, mereka mengatasi segala kemungkinan untuk memenuhi tanggungjawab kasih sayang mereka tanpa syarat.

Strangers – PETRONAS
Cerita perjalanan seorang jurutera PETRONAS bernama Erman yang ditempatkan di Asia Tengah, tentang penemuan kendiri dan penerokaan ke arah pengertian hidup. Erman yang berjuang untuk menyesuaikan diri dengan kehidupan jauh dari rumah telah bertemu dengan seorang kanak-kanak tempatan bernama Jeyhun. Walaupun Erman dan Jeyhun bermula sebagai orang asing, namun mula terbentuk hubungan di antara mereka. Setiap langkah membawa mereka dekat kepada merealisasikan potensi sebenar mereka, Konsep Baru tenaga mereka dan membuat perbezaan kepada orang-orang di sekeliling mereka.

Setakat ini baru dua saja yang saya jumpa. Kalau ada yang lain nanti akan dikemaskini kemudian.


Jika anda dapati artikel ini bermanfaat, anda boleh kongsikan kepada pembaca lain.






Terima kasih kepada semua pembaca Kulanzsalleh.com. Semua Artikel di blog ini adalah berdasarkan pandangan peribadi saya sendiri melainkan artikel berbentuk ilmiah, berita, petikan dan perkongsian lain yang tiap satu akan saya nyatakan sumber asalnya (Baca Terma & Syarat). Jika anda dapati artikel di blog ini bermanfaat, anda boleh kongsikan kepada pembaca lain di FACEBOOK atau TWITTER.

{ 15 comments… read them below or add one }

1 Anuar August 16, 2012 at 11:04 am

Kedua-dua iklan ini memang menarik dan mempunyai mesej yang tersendiri…

Setakat ini saya dah menonton beberapa kali iklan daripada BERNAS ini di blog rakan-rakan.. Rata-rata maklum balas yang diberikan memberitahu, Iklan BERNAS ini merupakan antara iklan raya terbaik setakat ini..

Jom jawab Kuiz Eyriqazz Vs Denaihati

Reply

2 titan August 16, 2012 at 11:41 am

yang umobile punya tak jumpa? yang maxis punya??

Reply

3 Shahrul August 16, 2012 at 12:57 pm

TM tak buat iklan ke tahun ni

Reply

4 anif August 16, 2012 at 1:05 pm

Iklan BERNAS tu paling menarik pada pendapat saya. :D

Reply

5 akubiomed August 16, 2012 at 1:26 pm

Iklan Raya dari Bernas menyentuh perasaan berkongsi kesedihan golongan OKU.

Reply

6 tehr August 19, 2012 at 11:39 pm

nampaknya iklan raya tem sedih lebih memberi kesan
salam raya untuk bro kulanz dan keluarga

Reply

7 samdaddycool August 20, 2012 at 10:45 am

Selamat Hari Raya Aidilfitri.. maaf zahir batin

Reply

8 Jebengotai August 20, 2012 at 9:46 pm

Selamat hari raya bro..:)

Reply

9 qadar September 3, 2012 at 12:36 pm

iklan-iklan ini mmg menyentuh perasaan.selamat hari raya.

Reply

10 donnyien September 12, 2012 at 6:15 pm

selamat hari raya ~ masih mood raya~

Reply

11 Perhentian Island September 20, 2012 at 9:42 am

Iklan petronas memang high class dan mempunyai cerita atau tauladan yang ingin disampaikan…Pencetus idea untuk video-video ini memang geliga~

Reply

12 Nurlaila September 20, 2012 at 3:40 pm

iklannya sangat menarik, kalau di Indo yang paling sering memboorbardir iklan tu dari operator seluler. Iklan mereka unik2…
nice post

Reply

13 olie September 25, 2012 at 11:49 pm

Yup, tiap kali raye pun iklan petronas msti gempak..org modal besar mmg blh bwat iklan mcm tu hehe

Reply

14 iAwani October 1, 2012 at 1:47 pm

iklan Bernas tu satu iklan yang menyentuh hati. Teringat balik iklan-iklan camni yang selalu di buat oleh Yasmin Ahmad.

Reply

15 hityoulike February 27, 2013 at 11:46 pm

good article, i dont know much about this, any how hope this is good one :)

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post:

leaderboard denaihati Banner