Home >> Info >> Lafaz Niat Puasa Fardhu Ramadhan

Lafaz Niat Puasa Fardhu Ramadhan

by Kulanzsalleh on July 9, 2013 · 22 comments

Esok, 1 Ogos 2011 (1 Ramadan 1432H) 21 Julai 2012 (1 Ramadan 1433H) 10 Julai 2013 (1 Ramadan 1434H), seluruh Umat Islam akan menunaikan ibadah puasa, salah satu rukun Islam yang wajib dilaksanakan. Bagi yang belum menyemak jadual waktu imsak dan berbuka puasa, boleh juga dapatkan jadual tersebut di blog ini. Saya sudah sediakan jadual khusus untuk Negeri Sabah, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya & Labuan (juga ada pautan untuk negeri-negeri lain di Malaysia). Untuk tahun 2013, sila klik PUASA 2013 untuk mendapatkan jadual waktu imsak dan berbuka puasa.

Jadi sebagai ingatan sendiri dan juga perkongsian bersama, saya kongsikan lafaz niat puasa fardhu Ramadan.

Lafaz niat puasa fardhu Ramadan

Niat puasa Ramadan

“Nawaitu souma godhin ‘an adaa i, fardhi syahri ramadhana hadzihi sanati lillahi ta’ala.”

Ertinya: Sahaja aku puasa esok hari menunaikan fardhu Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala.

Doa Ketika Berbuka Puasa

Doa berbuka puasa

“Allahumma laka shumtu wa bika amantu wa ‘alaa rizqika afthartu birahmatika ya arhamarrohimin.”

Ertinya: Ya Tuhanku keranamu jua aku berpuasa dan denganmu aku beriman dan di atas rezekimu aku berbuka dengan belas kasihanmu Ya Allah yang amat mengasihani.

Sumber: IslamGRID


Jika anda dapati artikel ini bermanfaat, anda boleh kongsikan kepada pembaca lain.






Terima kasih kepada semua pembaca Kulanzsalleh.com. Semua Artikel di blog ini adalah berdasarkan pandangan peribadi saya sendiri melainkan artikel berbentuk ilmiah, berita, petikan dan perkongsian lain yang tiap satu akan saya nyatakan sumber asalnya (Baca Terma & Syarat). Jika anda dapati artikel di blog ini bermanfaat, anda boleh kongsikan kepada pembaca lain di FACEBOOK atau TWITTER.

{ 22 comments… read them below or add one }

1 afiq aiman July 31, 2011 at 10:10 pm

terima kasih. sambil2 membaca boleh niat siap2. hehe

Reply

2 kulanz August 2, 2011 at 12:44 am

sama2.. siap baca untuk sebulan tu :)

Reply

3 akubiomed August 1, 2011 at 1:11 am

Boleh diajar niat puasa untuk anak-anak mula berlajar berpuasa

Reply

4 kulanz August 2, 2011 at 12:45 am

betul.. tahun ni 3 orang anak aku dah ikut puasa

Reply

5 iza August 1, 2011 at 1:12 pm

Assalam..
Selamat berpuasa…

Reply

6 kulanz August 2, 2011 at 12:41 am

salam,
selamat berpuasa juga

Reply

7 adylah August 1, 2011 at 3:47 pm

seLamaT BerpuaSa di Bulan Yang mULia ini ;-)

Reply

8 kulanz August 2, 2011 at 12:40 am

selamat berpuasa..

Reply

9 fizi August 2, 2011 at 12:33 am

ten q 4 info

Reply

10 kulanz August 2, 2011 at 12:39 am

sama-sama :)

Reply

11 tehr August 2, 2011 at 2:49 am

selamat berpuasa buat bro kulanz dan keluarga
kat sabah lebih awal berbuka
hehe

Reply

12 addie August 2, 2011 at 8:18 pm

salam ramadhan.

Reply

13 wazy August 4, 2011 at 10:56 pm

Teringat masa mula-mula berpuasa masa kecik dulu,hari-hari hafal niat ni

Reply

14 nurshahfiqrun August 7, 2011 at 8:03 pm

selamat brepuasa tuk semua rakyat malaysia n jgn lupa kibarkan jalur gemilang,selamat ari kemerdekaan

Reply

15 titan July 21, 2012 at 4:00 am

aku rasa hafal lagi aku lafaz niat puasa nih. hehe..

Reply

16 nobodyz July 22, 2012 at 4:10 am

thankz for the info seriusly daa lupa langsung

Reply

17 Mus July 23, 2012 at 5:25 pm

suka bila anak dah hafal doa ni..

Reply

18 Viantra August 7, 2012 at 11:44 am

makasih lafaz niat puasa ramadhannya.

Reply

19 Mohd Helmi June 27, 2013 at 5:20 pm

Assalamualaikum, selamat berpuasa ya. :)

Reply

20 nooraminurshafinaz July 3, 2013 at 5:08 pm

astafirullahalazim siapa yang tidak sembayang itu dosa kecuali bayi atau budak 3 tahun ke bawah sebab dia tak tahu apa-apa….:)

Reply

21 nenengnuraini July 9, 2013 at 6:03 am

hari yang penuh rahmat hari yang penuh hidayah hari yang penuh keramahan selamat hari romadon semua nya

Reply

22 hanari March 20, 2014 at 1:52 pm

Sudah sangat ingin bertemu dengan puasa tahun ini..

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post:


leaderboard denaihati Banner