Home >> Teknologi >> PC Buruk Tukar OS Windows 7

PC Buruk Tukar OS Windows 7

by Kulanzsalleh on May 4, 2010 · 34 comments

Sudah lebih dua tahun PC Desktop saya pakai OS Vista. Sepanjang tu lah terpaksa bersabar dengan karenah Vista yang macam-macam hal, termasuklah lambat loading, tak mesra carian dan control panel yang selalu mengalami masalah crash. Semalam proses instalasi OS baru telah dilakukan dan akhirnya PC ni berjaya juga menggunakan OS Windows 7 Ultimate. Jadi dapat jugalah guna Win 7 di PC desktop ni. Kalau sebelum ni, nak pakai Win 7 terpaksalah guna notebook.

Windows 7 Ultimate untuk PC ni memang genuine. Tapi yang ni bukan saya beli sendiri, dapat free sebenarnya. Untung kan? hehe. Kalau di Sabah, harganya dalam RM700++. Yang Basic pun dalam RM300++.. memang mahal. Baru minggu lepas saya tanya. Nasib baik masa tu tak sempat beli sebab kedai tu habis stok, kalau dah beli.. memang sayang duit.

Sekarang ni tak perlu lagi tunggu lama untuk PC load sepenuhnya, tak macam dulu (masa guna Vista). Lepas 5 minit baru proses loading windows selesai. Lepas tu kalau 2-3 program running sekaligus, terutamanya Photoshop, memang jadi lembablah PC ni. Tambahan pula salah satu slot RAM dah rosak. Sebab tu RAM tinggal 1 GB sedangkan asalnya ada 2 GB. Memang tak sama kelajuan masa mula-mula beli dulu.

Cuma buat masa sekarang ni PC masih lagi kosong. Tak sempat pasang lagi aplikasi yang selalu saya gunakan. Mungkin ambil masa 2-3 hari juga baru semua proses instalasi selesai.


Jika anda dapati artikel ini bermanfaat, anda boleh kongsikan kepada pembaca lain.






Terima kasih kepada semua pembaca Kulanzsalleh.com. Semua Artikel di blog ini adalah berdasarkan pandangan peribadi saya sendiri melainkan artikel berbentuk ilmiah, berita, petikan dan perkongsian lain yang tiap satu akan saya nyatakan sumber asalnya (Baca Terma & Syarat). Jika anda dapati artikel di blog ini bermanfaat, anda boleh kongsikan kepada pembaca lain di FACEBOOK atau TWITTER.

{ 33 comments… read them below or add one }

1 Mr.Bintang May 5, 2010 at 12:38 am

hehe.. win7 start up dia mmg pantas kan?

btw.. dpt mane erk free tuh? hehehehe.. :P

Reply

2 kulanz May 5, 2010 at 2:15 am

Memang pantas, sesuai bagi PC yang memang tak laju
.. yang free tu dapat dari kawan, hehe

Reply

3 Wan Perlis May 5, 2010 at 1:23 am

sesiapa yg masih menggunakan vista sila insaf ye.hehe
windows 7 shutdown pun pantas

Reply

4 kulanz May 5, 2010 at 2:16 am

Memang patut insaf.. hehe
lama dah nak pasang sebenarnya.. tapi xda peluang dapat yg genuine.. baru sekaran dapat

Reply

5 ruti May 5, 2010 at 2:12 am

mane dapat free tuh ?heheh
.-= ruti´s last blog ..Keputusan AIM 17? RUTI nombor 3? =-.

Reply

6 kulanz May 5, 2010 at 2:18 am

windows tu utk pejabat sebenarnya, dapat banyak lesen.. jadi saya dapat free 1, hehe

Reply

7 ruti May 5, 2010 at 2:46 am

owh..ade niat gak nk pasang win 7..tp still takde lesen..
.-= ruti´s last blog ..Keputusan AIM 17? RUTI nombor 3? =-.

Reply

8 etomyam May 5, 2010 at 9:50 am

memang selesa dengan windows 7 ni…cukup cantik dan mudah :D
.-= etomyam´s last blog ..‘Waka Waka’ Shakira Lagu Rasmi Piala Dunia 2010 =-.

Reply

9 kulanz May 5, 2010 at 9:03 pm

Memang betul.. sebab tu berusaha nak tukar win 7 walaupun PC dah buruk, hehe

Reply

10 apiih May 5, 2010 at 10:00 am

aku sorang jerk still gune XP :((
.-= apiih´s last blog ..Movie-Movie Yang Bakal Menggegarkan Pawagam pada 2011 =-.

Reply

11 kulanz May 5, 2010 at 9:04 pm

kalau XP okey lagi bro.. yang tak tahan Vista tu.. banyak problem

Reply

12 Hidier May 5, 2010 at 12:57 pm

yeah..saya guna 7 skrg ni.. :)
.-= Hidier´s last blog ..Arkib : The Power of Asking =-.

Reply

13 kulanz May 5, 2010 at 9:04 pm

Memang berbaloi pakai Win 7, kan?

Reply

14 ain May 5, 2010 at 3:25 pm

laptop hubby pakai vista…..

hampehhh jer…..

kena ikut macam yang bro kulanz buat jugak nie…..

tukar ke win 7….
.-= ain´s last blog ..Menarik Memang Dabommmm =-.

Reply

15 kulanz May 5, 2010 at 9:05 pm

Betul tu, saya tpaksa bsabar selama 2 tahun pakai Vista..

Reply

16 hafizmd May 5, 2010 at 3:56 pm

oh..laptop isteri saye masih gune xp..teringin juge nk tukar ke 7..baru laju dan mantap..nk kene p carik ni..hehe
.-= hafizmd´s last blog ..Abah..kami sayang abah =-.

Reply

17 kulanz May 5, 2010 at 9:06 pm

aah bro, win 7 mmg bagus, laptop sya mmg pakai tu dah lama..

Reply

18 azizan4444 May 5, 2010 at 4:14 pm

dr awl smpi la ni,lappy aku xp je..hoho..win 7 tu kn try jgk..klu vista mmg x bermnt..hehe
.-= azizan4444´s last blog ..Imajin Saya Adam, Siapa Maya? =-.

Reply

19 kulanz May 5, 2010 at 9:08 pm

sekarang ni mmg tak perlu Vista lagi bro.. terus upgrade ke Win 7 je..

Reply

20 jawatan kosong May 5, 2010 at 10:19 pm

wah berbaloi ya upgrade ke win 7.. benar2x cantik la window seven ni..

Reply

21 windows7 tips May 5, 2010 at 10:24 pm

This windows 7 is the best ever OS this year.

Reply

22 Cody May 5, 2010 at 10:25 pm

Aku pun tukar gak dari vista ke 7. Mmg dahsyat la 7 nih. Aku kira yang terbbaik la dari semua os yang pernah aku pakai. Tak sangka lak, aku lom picit mouse lg dia dah bukak apa yg aku nak
.-= Cody´s last blog ..Resepi PERCUMA lagi. Kek Coklat Moist =-.

Reply

23 nuriz May 5, 2010 at 11:46 pm

sy suka win 7,sy pakai ultimate gak. memang laju dan ringan, ada tune up utilities sendiri, bijak sgt. ramai kata win7 tak support byk software, tp skrg dah ok. software baru akan selari dgn win 7.
.-= nuriz´s last blog ..Terima Kasih Cikgu.. =-.

Reply

24 zik May 6, 2010 at 12:38 am

performance/requirement laptop yang tak berapa nak sesuai untuk bertukar ke window 7… jadi terpaksa pakai Xp.. .erm window 7 memang banyak kelebihan dia… :-)
.-= zik´s last blog ..Cara nak lebatkan rambut. =-.

Reply

25 Mus May 6, 2010 at 1:44 am

ada OS baru lagi nanti..
Os sekarang ni akan direview slow..
Os baru laju..

Reply

26 Kujie May 6, 2010 at 6:24 am

sedihnya..masih XP

rasa ketinggalan kecanggihan…hehe
.-= Kujie´s last blog ..Jangan Komen Seperti Ini =-.

Reply

27 Stargone May 6, 2010 at 8:48 pm

Laptop aku masih sangkut dengan Windows Vista lagi.. haha! tak ada bajet nak upgrade ke Windows 7 lagi.
.-= Stargone´s last blog ..Tag Tag =-.

Reply

28 Muhd Suhaily May 7, 2010 at 7:35 am

Win7 bagus,saya pun guna perisian ini.
.-= Muhd Suhaily´s last blog ..Talk percuma bukan sia-sia =-.

Reply

29 wazy May 8, 2010 at 12:34 pm

best kan kalau dah upgrade ke windows 7,laju je loading start up =)
.-= wazy´s last blog ..Bagaimana wudhu’ zahir dan batin ? =-.

Reply

30 Amir May 9, 2010 at 9:01 am

saya masih guna vista. slow pun tahan je. hehe.

Reply

31 Mashi May 10, 2010 at 6:18 pm

Mashi juz pakai Wondows Vista ori je..
nak tukar windows 7 xtaw la lagi bile

Reply

32 farhan May 11, 2010 at 1:19 am

aku tak guna w7 lagi :]
.-= farhan´s last blog ..nur theme ver 1.1 will came back ! =-.

Reply

33 AyieBlog May 11, 2010 at 11:28 pm

salam,bro kulanz dah pakai windows 7 ( Seven ) ayie pakai windows xp lagi,tak mampu pakai windows 7 :),taniah bro kulanz anda sudah mempertingkatkan prestasi OS anda :)

Reply

Leave a Comment

Entri Terkini

Previous post:

Next post:

leaderboard denaihati Banner