Home >> Teknologi >> PC Buruk Tukar OS Windows 7

PC Buruk Tukar OS Windows 7

by Kulanzsalleh on May 4, 2010

Sudah lebih dua tahun PC Desktop saya pakai OS Vista. Sepanjang tu lah terpaksa bersabar dengan karenah Vista yang macam-macam hal, termasuklah lambat loading, tak mesra carian dan control panel yang selalu mengalami masalah crash. Semalam proses instalasi OS baru telah dilakukan dan akhirnya PC ni berjaya juga menggunakan OS Windows 7 Ultimate. Jadi dapat jugalah guna Win 7 di PC desktop ni. Kalau sebelum ni, nak pakai Win 7 terpaksalah guna notebook.

Windows 7 Ultimate untuk PC ni memang genuine. Tapi yang ni bukan saya beli sendiri, dapat free sebenarnya. Untung kan? hehe. Kalau di Sabah, harganya dalam RM700++. Yang Basic pun dalam RM300++.. memang mahal. Baru minggu lepas saya tanya. Nasib baik masa tu tak sempat beli sebab kedai tu habis stok, kalau dah beli.. memang sayang duit.

Sekarang ni tak perlu lagi tunggu lama untuk PC load sepenuhnya, tak macam dulu (masa guna Vista). Lepas 5 minit baru proses loading windows selesai. Lepas tu kalau 2-3 program running sekaligus, terutamanya Photoshop, memang jadi lembablah PC ni. Tambahan pula salah satu slot RAM dah rosak. Sebab tu RAM tinggal 1 GB sedangkan asalnya ada 2 GB. Memang tak sama kelajuan masa mula-mula beli dulu.

Cuma buat masa sekarang ni PC masih lagi kosong. Tak sempat pasang lagi aplikasi yang selalu saya gunakan. Mungkin ambil masa 2-3 hari juga baru semua proses instalasi selesai.


Jika anda dapati artikel ini bermanfaat, anda boleh kongsikan kepada pembaca lain.






Terima kasih kepada semua pembaca Kulanzsalleh.com. Semua Artikel di blog ini adalah berdasarkan pandangan peribadi saya sendiri melainkan artikel berbentuk ilmiah, berita, petikan dan perkongsian lain yang tiap satu akan saya nyatakan sumber asalnya (Baca Terma & Syarat). Jika anda dapati artikel di blog ini bermanfaat, anda boleh kongsikan kepada pembaca lain di FACEBOOK atau TWITTER.

Leave a Comment

Previous post:

Next post:


leaderboard denaihati Banner