≡ Menu

PC Buruk Tukar OS Windows 7

Windows-7-450x197

Sudah lebih dua tahun PC Desktop saya pakai OS Vista. Sepanjang tu lah terpaksa bersabar dengan karenah Vista yang macam-macam hal, termasuklah lambat loading, tak mesra carian dan control panel yang selalu mengalami masalah crash. Semalam proses instalasi OS baru telah dilakukan dan akhirnya PC ni berjaya juga menggunakan OS Windows 7 Ultimate. Jadi dapat jugalah guna Win 7 di PC desktop ni. Kalau sebelum ni, nak pakai Win 7 terpaksalah guna notebook.

Windows 7 Ultimate untuk PC ni memang genuine. Tapi yang ni bukan saya beli sendiri, dapat free sebenarnya. Untung kan? hehe. Kalau di Sabah, harganya dalam RM700++. Yang Basic pun dalam RM300++.. memang mahal. Baru minggu lepas saya tanya. Nasib baik masa tu tak sempat beli sebab kedai tu habis stok, kalau dah beli.. memang sayang duit.

Sekarang ni tak perlu lagi tunggu lama untuk PC load sepenuhnya, tak macam dulu (masa guna Vista). Lepas 5 minit baru proses loading windows selesai. Lepas tu kalau 2-3 program running sekaligus, terutamanya Photoshop, memang jadi lembablah PC ni. Tambahan pula salah satu slot RAM dah rosak. Sebab tu RAM tinggal 1 GB sedangkan asalnya ada 2 GB. Memang tak sama kelajuan masa mula-mula beli dulu.

Cuma buat masa sekarang ni PC masih lagi kosong. Tak sempat pasang lagi aplikasi yang selalu saya gunakan. Mungkin ambil masa 2-3 hari juga baru semua proses instalasi selesai.

About the author: Kulanzsalleh

{ 33 comments… add one }

  • Mr.Bintang May 5, 2010, 12:38 am

    hehe.. win7 start up dia mmg pantas kan?

    btw.. dpt mane erk free tuh? hehehehe.. :P

    • kulanz May 5, 2010, 2:15 am

      Memang pantas, sesuai bagi PC yang memang tak laju
      .. yang free tu dapat dari kawan, hehe

  • Wan Perlis May 5, 2010, 1:23 am

    sesiapa yg masih menggunakan vista sila insaf ye.hehe
    windows 7 shutdown pun pantas

    • kulanz May 5, 2010, 2:16 am

      Memang patut insaf.. hehe
      lama dah nak pasang sebenarnya.. tapi xda peluang dapat yg genuine.. baru sekaran dapat

  • ruti May 5, 2010, 2:12 am

    mane dapat free tuh ?heheh
    .-= ruti´s last blog ..Keputusan AIM 17? RUTI nombor 3? =-.

  • etomyam May 5, 2010, 9:50 am

    memang selesa dengan windows 7 ni…cukup cantik dan mudah :D
    .-= etomyam´s last blog ..‘Waka Waka’ Shakira Lagu Rasmi Piala Dunia 2010 =-.

    • kulanz May 5, 2010, 9:03 pm

      Memang betul.. sebab tu berusaha nak tukar win 7 walaupun PC dah buruk, hehe

  • apiih May 5, 2010, 10:00 am

    aku sorang jerk still gune XP :((
    .-= apiih´s last blog ..Movie-Movie Yang Bakal Menggegarkan Pawagam pada 2011 =-.

    • kulanz May 5, 2010, 9:04 pm

      kalau XP okey lagi bro.. yang tak tahan Vista tu.. banyak problem

  • Hidier May 5, 2010, 12:57 pm

    yeah..saya guna 7 skrg ni.. :)
    .-= Hidier´s last blog ..Arkib : The Power of Asking =-.

  • ain May 5, 2010, 3:25 pm

    laptop hubby pakai vista…..

    hampehhh jer…..

    kena ikut macam yang bro kulanz buat jugak nie…..

    tukar ke win 7….
    .-= ain´s last blog ..Menarik Memang Dabommmm =-.

    • kulanz May 5, 2010, 9:05 pm

      Betul tu, saya tpaksa bsabar selama 2 tahun pakai Vista..

  • hafizmd May 5, 2010, 3:56 pm

    oh..laptop isteri saye masih gune xp..teringin juge nk tukar ke 7..baru laju dan mantap..nk kene p carik ni..hehe
    .-= hafizmd´s last blog ..Abah..kami sayang abah =-.

    • kulanz May 5, 2010, 9:06 pm

      aah bro, win 7 mmg bagus, laptop sya mmg pakai tu dah lama..

  • azizan4444 May 5, 2010, 4:14 pm

    dr awl smpi la ni,lappy aku xp je..hoho..win 7 tu kn try jgk..klu vista mmg x bermnt..hehe
    .-= azizan4444´s last blog ..Imajin Saya Adam, Siapa Maya? =-.

    • kulanz May 5, 2010, 9:08 pm

      sekarang ni mmg tak perlu Vista lagi bro.. terus upgrade ke Win 7 je..

  • jawatan kosong May 5, 2010, 10:19 pm

    wah berbaloi ya upgrade ke win 7.. benar2x cantik la window seven ni..

  • windows7 tips May 5, 2010, 10:24 pm

    This windows 7 is the best ever OS this year.

  • Cody May 5, 2010, 10:25 pm

    Aku pun tukar gak dari vista ke 7. Mmg dahsyat la 7 nih. Aku kira yang terbbaik la dari semua os yang pernah aku pakai. Tak sangka lak, aku lom picit mouse lg dia dah bukak apa yg aku nak
    .-= Cody´s last blog ..Resepi PERCUMA lagi. Kek Coklat Moist =-.

  • nuriz May 5, 2010, 11:46 pm

    sy suka win 7,sy pakai ultimate gak. memang laju dan ringan, ada tune up utilities sendiri, bijak sgt. ramai kata win7 tak support byk software, tp skrg dah ok. software baru akan selari dgn win 7.
    .-= nuriz´s last blog ..Terima Kasih Cikgu.. =-.

  • zik May 6, 2010, 12:38 am

    performance/requirement laptop yang tak berapa nak sesuai untuk bertukar ke window 7… jadi terpaksa pakai Xp.. .erm window 7 memang banyak kelebihan dia… :-)
    .-= zik´s last blog ..Cara nak lebatkan rambut. =-.

  • Mus May 6, 2010, 1:44 am

    ada OS baru lagi nanti..
    Os sekarang ni akan direview slow..
    Os baru laju..

  • Kujie May 6, 2010, 6:24 am

    sedihnya..masih XP

    rasa ketinggalan kecanggihan…hehe
    .-= Kujie´s last blog ..Jangan Komen Seperti Ini =-.

  • Stargone May 6, 2010, 8:48 pm

    Laptop aku masih sangkut dengan Windows Vista lagi.. haha! tak ada bajet nak upgrade ke Windows 7 lagi.
    .-= Stargone´s last blog ..Tag Tag =-.

  • Muhd Suhaily May 7, 2010, 7:35 am

    Win7 bagus,saya pun guna perisian ini.
    .-= Muhd Suhaily´s last blog ..Talk percuma bukan sia-sia =-.

  • wazy May 8, 2010, 12:34 pm

    best kan kalau dah upgrade ke windows 7,laju je loading start up =)
    .-= wazy´s last blog ..Bagaimana wudhu’ zahir dan batin ? =-.

  • Amir May 9, 2010, 9:01 am

    saya masih guna vista. slow pun tahan je. hehe.

  • Mashi May 10, 2010, 6:18 pm

    Mashi juz pakai Wondows Vista ori je..
    nak tukar windows 7 xtaw la lagi bile

  • farhan May 11, 2010, 1:19 am

    aku tak guna w7 lagi :]
    .-= farhan´s last blog ..nur theme ver 1.1 will came back ! =-.

  • AyieBlog May 11, 2010, 11:28 pm

    salam,bro kulanz dah pakai windows 7 ( Seven ) ayie pakai windows xp lagi,tak mampu pakai windows 7 :),taniah bro kulanz anda sudah mempertingkatkan prestasi OS anda :)