PC Buruk Tukar OS Windows 7

Sudah lebih dua tahun PC Desktop saya pakai OS Vista. Sepanjang tu lah terpaksa bersabar dengan karenah Vista yang macam-macam hal, termasuklah lambat loading, tak mesra carian dan control panel yang selalu mengalami masalah crash. Semalam proses instalasi OS baru telah dilakukan dan akhirnya PC ni berjaya juga menggunakan OS Windows 7 Ultimate. Jadi dapat jugalah guna Win 7 di PC desktop ni. Kalau sebelum ni, nak pakai Win 7 terpaksalah guna notebook.

Windows 7 Ultimate untuk PC ni memang genuine. Tapi yang ni bukan saya beli sendiri, dapat free sebenarnya. Untung kan? hehe. Kalau di Sabah, harganya dalam RM700++. Yang Basic pun dalam RM300++.. memang mahal. Baru minggu lepas saya tanya. Nasib baik masa tu tak sempat beli sebab kedai tu habis stok, kalau dah beli.. memang sayang duit.

Sekarang ni tak perlu lagi tunggu lama untuk PC load sepenuhnya, tak macam dulu (masa guna Vista). Lepas 5 minit baru proses loading windows selesai. Lepas tu kalau 2-3 program running sekaligus, terutamanya Photoshop, memang jadi lembablah PC ni. Tambahan pula salah satu slot RAM dah rosak. Sebab tu RAM tinggal 1 GB sedangkan asalnya ada 2 GB. Memang tak sama kelajuan masa mula-mula beli dulu.

Cuma buat masa sekarang ni PC masih lagi kosong. Tak sempat pasang lagi aplikasi yang selalu saya gunakan. Mungkin ambil masa 2-3 hari juga baru semua proses instalasi selesai.

Please like & share:

Comments

    • kulanz says

      Memang patut insaf.. hehe
      lama dah nak pasang sebenarnya.. tapi xda peluang dapat yg genuine.. baru sekaran dapat

  1. etomyam says

    memang selesa dengan windows 7 ni…cukup cantik dan mudah :D
    .-= etomyam´s last blog ..‘Waka Waka’ Shakira Lagu Rasmi Piala Dunia 2010 =-.

  2. says

    oh..laptop isteri saye masih gune xp..teringin juge nk tukar ke 7..baru laju dan mantap..nk kene p carik ni..hehe
    .-= hafizmd´s last blog ..Abah..kami sayang abah =-.

  3. says

    sy suka win 7,sy pakai ultimate gak. memang laju dan ringan, ada tune up utilities sendiri, bijak sgt. ramai kata win7 tak support byk software, tp skrg dah ok. software baru akan selari dgn win 7.
    .-= nuriz´s last blog ..Terima Kasih Cikgu.. =-.

  4. Stargone says

    Laptop aku masih sangkut dengan Windows Vista lagi.. haha! tak ada bajet nak upgrade ke Windows 7 lagi.
    .-= Stargone´s last blog ..Tag Tag =-.

  5. Muhd Suhaily says

    Win7 bagus,saya pun guna perisian ini.
    .-= Muhd Suhaily´s last blog ..Talk percuma bukan sia-sia =-.

  6. AyieBlog says

    salam,bro kulanz dah pakai windows 7 ( Seven ) ayie pakai windows xp lagi,tak mampu pakai windows 7 :),taniah bro kulanz anda sudah mempertingkatkan prestasi OS anda :)

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>