Permohonan Maktab Perguruan KPLSPM 2012

Bagi anda yang sudah lama menunggu iklan Permohonan Kursus Perguruan Lepasan SPM (KPLSPM) atau Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP) Ambilan Jun 2012, berikut adalah berita baik kepada anda semua.

Kementerian Pelajaran Malaysia mempelawa calon lulusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang berkelayakan, berpotensi, berminat dan beriltizam untuk mengikuti Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP). Maklumat mengenai program ini adalah seperti berikut:

KETERANGAN PROGRAM:

  • Nama Program: Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP)
  • Jenis Ijazah: Ijazah Sarjana Muda Perguruan dengan Kepujuan
  • Mod Kursus: Sepenuh Masa

STRUKTUR PROGRAM

  • Program Persediaan: Lapan Belas Bulan (tiga Semester)
  • Program Ijazah: Empat Tahun (Empat Semester)

SYARAT DAN KELAYAKAN ASAS

  • Warganegara Malaysia.
  • Umur tidak melebihi 20 tahun pada 30 Jun 2012 iaitu lahir pada atau selepas 30 Jun 1992.
  • Calon hendaklah sihat fizikal dan mental.
  • Calon hendaklah aktif dalam kegiatan kokurikulum.
  • Mempunyai kelayakan akademik di peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dengan cemerlang dalam mana-mana tiga mata pelajaran. DAN sekurang-kurangnya kepujian dalam tiga mata pelajaran berikut:
    • Bahasa Melayu
    • Sejarah
    • Satu mata pelajaran yang lain serta ;
    • lulus Bahasa Inggeris
  • Memenuhi syarat dan kelayakan khusus bidang pengajian yang dipohon (Rujuk e-Panduan Permohonan: .

PROGRAM PENGAJIAN YANG DITAWARKAN

1. Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP).

  • Program ini dikhususkan untuk melatih guru-guru di Institut Pendidikan Guru (IPG)/Maktab Perguruan dan institusi-institusi lain yang ditetapkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia dalam pelbagai bidang bagi keperluan di sekolah rendah.
  • Sebagai prasyarat, calon dikehendaki mengikuti Kursus Persediaan selama lapan belas bulan di institut berkenaan yang ditetapkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia.
  • Calon perlu lulus Kursus Persediaan sebelum ditawarkan untuk mengikuti Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISM) selama empat tahun di Institut Latihan Perguruan yang ditetapkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia.

BIDANG PENGKHUSUSAN YANG DITAWARKAN

1.  Sekolah Kebangsaan (SK)

2.  Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC)

3.  Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT)

Kemaskini: 22 Mac 2012 :
Rujuk laman http://apps.moe.gov.my/kplspm/kplspmjun2012/syarat-khusus-bidang.cfm untuk maklumat bidang yang ditawarkan

CARA MEMOHON

  • Permohonan hanya boleh dibuat secara dalam talian (online) dengan melayari laman sesawang Kementerian Pelajaran Malaysia (http://apps.moe.gov.my/kplspm/kplspmjun2012/) mulai 22 Mac 2012.
  • Permohonan dalam talian boleh dibuat dengan menggunakan Nombor Pengenalan Individu (PIN) yang boleh dibeli di Bank Simpanan Nasional di seluruh negara mulai 22 Mac 2012 dengan bayaran RM 6.00 (Ringgit Malaysia Enam sahaja) melalui saluran kaunter, mesin ATM, Perbankan Internet dan Perbankan Sistem Maklumat Ringkas (SMS). Pembelian nombor PIN melalui saluran mesin ATM, Perbankan Internet dan Perbankan Sistem Maklumat Ringkat (SMS) adalah bagi pemohon yang mempunyai akaun dengan Bank Simpanan Nasional.
  • Pemohon juga dinasihatkan melayari laman sesawang Kementerian Pelajaran Malaysia bagi mendapatkan maklumat iklan, bidang pengkhususan dan gred minimum serta kalendar aktiviti sebelum membuat permohonan.
  • Calon dibenarkan mengemukakan SATU permohonan sahaja.
  • Calon boleh menggunakan nombor PIN yang sama untuk membuat pindaan butiran kepada permohonan yang telah dihantar. Pindaan butiran permohonan dihadkan tiga kali sahaja dan hendaklah dibuat sebelum tarikh tutup permohonan.
  • Maklumat yang tidak benar dan tidak lengkap boleh mengakibatkan permohonan ditolak.

TARIKH TUTUP PERMOHONAN
Tarikh tutup permohonan secara online adalah pada 05 April 2012.

MAKLUMAN DAN PERHATIAN

  • Calon yang dipanggil temu duga dikehendaki menduduki ujian Inventori Sahsiah Keguruan (INSAK) semasa menghadiri temu duga.
  • Pemilihan calon untuk mengikuti kursus perguruan adalah bergantung kepada kedudukan pencapaian merit skor akademik, prestasi dan temu duga dan keputusan ujian INSAK. Keputusan oleh Jawatankuasa Pemilihan adalah muktamad.
  • Kementerian Pelajaran Malaysia berhak menawarkan program atau bidang pengajian bukan pilihan dan menempatkan calon yang berjaya di mana-mana Institut Pendidikan Guru (IPG).
  • Calon dinasihatkan menyemak status permohonan mereka dari semasa ke semasa untuk status panggilan temu duga dan juga tawaran ke IPG yang ditetapkan.
  • Tiada surat menyurat dikeluarkan untuk panggilan temu duga. Segala perbelanjaan dan risiko menghadiri temu duga adalah tanggungjawab calon sendiri.
  • Surat tawaran rasmi bagi calon yang berjaya akan diserahkan di IPG yang ditetapkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia setelah calon melapor diri di IPG.

PERTANYAAN

Sila hubungi alamat berikut sekiranya ada sebarang pertanyaan berkaitan permohonan:

BAHAGIAN PENDIDIKAN GURU
KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA
ARAS 3, BLOK E13, PARCEL E
KOMPLEKS PENTADBIRAN KERAJAAN PERSEKUTUAN
62604 PUTRAJAYA
(U.P: UNIT PENGURUSAN PEMGAMBILAN PELAJAR)
NO. TELEFON: 03-88841260/1249/1246/1242/1245

URUS SETIA BAHAGIAN PENDIDIKAN GURU
CAWANGAN SABAH
D/A INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS GAYA
PETI SURAT 10491
88805 KOTA KINABALU, SABAH
NO. TELEFON: 088-236804

URUS SETIA BAHAGIAN PENDIDIKAN GURU
CAWANGAN SARAWAK
JALAN COLLEGE93259 KUCHING, SARAWAK.
NO. TELEFON: 082-258045

Maklumat lanjut akan dikemaskini dari semasa ke semasa.

Kemaskini 22 Mac 2012 – 3.00 p.m: Laman web untuk permohonan masih belum diaktifkan. Berkemungkinan pada lewat petang nanti. Pautan ke laman web tersebut akan dikemaskini nanti jika sudah ada. Harap dapat bersabar.

Kemaskini 22 Mac 2012 – 7.40 p.m: Laman web untuk permohonan masih belum diaktifkan. Harap terus dapat bersabar dan sentiasa ikuti kemaskini di www.moe.gov.my

Kemaskini 22 Mac 2012 – 10.00 p.m: Laman web untuk permohonan masih belum diaktifkan. Ikuti kemaskini dari semasa ke semasa di www.moe.gov.my

Kemaskini 22 Mac 2012 – 11 p.m: Aplikasi Permohonan Online boleh dibuat di: http://apps.moe.gov.my/kplspm/kplspmjun2012/. (Untuk mengelakkan sebarang masalah, pemohon dinasihatkan supaya tidak terburu-buru membuat permohonan kerana berkemungkinan sistem tersebut belum stabil sepenuhnya/masih ada ralat. Sila tunggu KPM mengeluarkan kenyataan rasmi di laman web: www.moe.gov.my)

Kemaskini 23 Mac 2012 – 12 p.m: Aplikasi Permohonan Online kini boleh dilayari di: http://apps.moe.gov.my/kplspm/kplspmjun2012/ (Kenyataan rasmi di laman KPM telah dikeluarkan).

permohonan maktab perguruan KPLSPM 2012

Sumber keratan akhbar: IPGM Blogger

 

Kemaskini 5 Jun 2012: Sila rujuk > Semakan Tawaran Kemasukan KPLSPM Jun 2012

Please like & share:

Comments

    • Syed xavi says

      kalau result
      BM= b+
      BI= c+
      PI =b
      SEJ =A
      MATH= B+
      SCI =A
      GEO =A-
      PD =D
      P.SAINS SUKAN =B

      boleh apply x??

    • lieyna says

      salam,kalau result sye ,
      BM:A
      BI:E
      PAI:B+
      SEJ:C+
      MATH:D
      SC:A-
      GEO:A-
      PSV:B
      PD:D
      bley kee kalau sy nk mohon klau rsult cm tu , tolong reply yee..;)

    • ana says

      kalo result
      BM=A-
      BI=D
      PI=A-
      P. KEUSAHAWANAN=A-
      MATH=D
      FIZIK=C
      P. AKAUN=B
      SEJARAH=B+
      TASAWWUF=A
      KIMIA=E
      ADD MATH=E

    • siti nor aisyah bt zainudin says

      bm=A-
      SEJ-A+
      MT=B+
      PNDDKN ISLM=A
      GEO=A
      BI=D
      SNCE=A-
      KSTERAAN MLAYU=A+
      SNI VSUAL=A-
      PRDGANGAN=A
      result ni cm ner???

      • comel kuala krai says

        kak ni…molek kawin dgn saya…nk?
        kalau ikot result…dah layak jd bini sy….cums…tngu intiviu muka jeee

    • Marvis Anyut says

      Mengapa sehingga kini 24/03/2012..aplikasi dibahagian Maklumat Peribadi msih lagi ralat?bilakan ia kan berfungsi dengan sempurna??saya berulang kali mahu edit dibahagian Maklumat Peribadi masih juga begitu keadaannya.

    • Najmuddin says

      knp msh tak boleh nak apply pun maktab perguruan????
      nak msk dlm aplikasi dia boleh…..
      tapi nak hantar permohonan x boleh….

      • gloria says

        Sya sdh ec smua borng permohonan, tpi knp mc tak dpt hantar. ?
        Asal jaa sya nk sah kn borang permohonan sya, mesty dea kata ralat ralat. ?
        Huhu. Lgipun, 5/4/2012 tamat tempoh permohonan.
        Mcm mna lha thuw kalu masalah ralat nhew mc lgi berterusan. ?
        Risaw risaw. ??

    • yoe says

      kalau result
      bm=b+
      bi=c+
      p.sains sukan=B
      p.islam=b+
      sejarah=c+
      matamatik=d
      ekonomi asas=d
      p.perakaunan=e
      b.inggeris=c
      bleh memohon tak ??

    • edi jurizal says

      kalu dapat msj yg mgatakan tahniah permohonan anda telah berjaya diluluskan untuk memasuki maktab perguruan,sila layari laman sesawang kami utk mgetahui lebih lanjut tarikh dan tempat …adakah betul????

      • edi jurizal says

        tapi kita x pegi sebarang temuduga…bleh plak dpat..spatutnya nk msok mktab nie kna pegi tmuduga dlu..itu yang musykil sangat2…harap apa yg sya post dpat comment drpada anda smua…tima kasih…:)

    • SONIALACHIMI says

      result saya
      BM=C
      BI=C
      SJ=C
      MATH=C
      PM=B
      SC=C+
      PD=C+
      BT=C+
      KESUSASTERAAN TAMIL=A
      Boleh saya mendapat peluang unk melanjutkan pelajaran KPLSPM…Saya ingin mengambil kursus bahasa tamil..

    • kulanz says

      Salam, ada diploma pun rasanya boleh juga tu apply.. yang penting ada memenuhi syarat spm dan umur tak lebih 20 thun pada 30 jun 2012

    • matSapit says

      hahaa…rasa x kot..nama pon KPLSPM(kursus perguruan lepasan spm) ..nak gak leyh jaa, tp diploma rugi saja laaa..rasa na da lepasan diploma umor bawah 20..21 da xlayak…senang cmni jer cik adek, smbung degree, apply KPLI (lepasan ijazah) ..leyh aja.. :)

      • Nik says

        untuk lepasan diploma pun ada..nama tuk kursus 2 KPLD (kursus perguruan lepasan diploma) klau xcilap saya…tp xtau la cam ner nak apply kursus 2…try cari la..:)

  1. azie says

    salam… saya teringin nk smbg study kt maktab… tapi spm saya tahun 2007… agak2 bleh x saya nak apply lgi??? saya hrp sngat dpat smbg study ni.. please help me….

  2. heng says

    ini syarat had umur:’Umur tidak melebihi 20 tahun pada 30 Jun 2012 iaitu lahir pada atau selepas 30 Jun 1992.’ gd luck in ur application!

  3. Fara says

    knp la had kn umur..ptt nye xpyh la..kn same je utk blaja gk..org ckp blaja biar biar la smpai ke liang lahad..mcm xreleven je..

    • kulanz says

      sekarang tempoh pengajian dah 5 tahun.. sebab tu ada had umur.. tapi kalau masih minat boleh apply utk KPLI/KPLD

  4. karely says

    Jika melebihi 20 tahun, adakah masih boleh memohon KPLSPM ini?
    Ada tak apa-apa kursus sambilan untuk maktab perguruan akan diadakan dalam tahun ini?

    • kulanz says

      kalau umur dah lebih 20 tahun pada 30 Jun 2012 tak layak mohon.. pasal kursus tu saya tak pasti.. kalau ada saya akan update nanti

  5. Dazzmini says

    Sesiapa yang sudah melebihi umur 20 tahun JIKA masih mahu menjadi guru boleh apply kursus KPLI dengan syarat mesti ada Ijazah dalam bidang lain. Contohnya ada Ijazah di UiTM..so boleh apply KPLI (Kursus Perguruan Lepasan Ijazah)

  6. betty says

    salam..kalau nak apply utk guru tapi dah berumur 29thn dan telah bekerja ..dan hanya ada spm mcm mana yer.?..boleh la ker?..thksss

      • jannatul farhana berhanudin says

        Saya sangat berminat bidang perguruan. Saya lahir Pada 24.2.1992 telah berumur 20 tahun dan lebih 3 bulan. Adakah saya layak dipertimbangkan. Thanks…..

    • kulanz says

      laman permohonan belum diaktifkan lagi.. tunggu sehingga 22 Mac.. nanti saya update link permohonan di sini kalau dah ada..

  7. Norhasliyana Leo-Zealous says

    ALHMDULILLAH…dh kuar dh prmohonan mktb nie..yana minat sgt3 nie…hrap2..bleyhh dpt..amin!!!

  8. Hafiz says

    saya nak mohon…adakah peluang lebih untuk pelajar lelaki untuk di terima masuk….
    syarat akademik saya , memenuhi syarat…adakah kokurikulum saya CGPA 66.30, berpeluang lebih untuk diterima masuk

        • TheTowraMowra says

          Warganegara Malaysia.
          Umur tidak melebihi 20 tahun iaitu lahir selepas 1 Julai pada masa iklan dikeluarkan.
          Mempunyai kelayakan akademik dengan mendapat sekurang-kurangnya
          enam kepujian di peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) termasuk mata pelajaran berikut :

          Bahasa Melayu
          Bahasa Inggeris
          Sejarah
          Matematik atau Matematik Tambahan
          Biologi atau Fizik atau Kimia atau Pengajian Kejuruteraan Mekanikal atau Pengajian Kejuruteraan Awam atau Pengajian Kejuruteraan Elektrik & Elektronik atau Teknologi Kejuruteraan atau Lukisan Kejuruteraan atau Sains atau Sains Tambahan; dan
          Satu mata pelajaran yang lain

          Memenuhi syarat dan kelayakan khusus bidang pengajian yang dipohon (Rujuk e-Panduan Permohonan).

          cubalah.asalkan ada 7 kepujian :)

  9. zira says

    perkataan ‘DAN’ dlm syarat kelayakan tu iaitu ‘cemerlang dalam mana-mana tiga mata pelajaran. DAN sekurang-kurangnya kepujian dalam tiga mata pelajaran’ tu maksudnye total matapelajaran yg jd syarat kelayakan 7 la eh?kan kne ad 3 subjek cemerlang DAN 3 kepujian SERTA lulus bahasa inggeris..klu perkataan ‘DAN’ tu maknenye total subjek yg jg syarat kelayakan tu 7 la kn?apa sbnrnye maksud prkataan ‘DAN’ tu?

  10. Hafiz says

    kalau ….
    B.M ( B….KEPUJIAN TINGGI )
    B.I ( C+….KEPUJIAN ATAS )
    PENDIDIKAN ISLAM ( B+…KEPUJIAN TERTINGGI )
    SEJARAH ( A…CEMERLANG TINGGI )
    MATE MODEN ( C….KEPUJIAN )
    ADD. MATE ( E…LULUS )
    REKACIPTA ( A-….CEMERLANG )
    FIZIK ( E….LULUS )
    KIMIA ( E…LULUS )

    Dan CGPA ( korikulum markah …62.38 )

    layak ke memohon…terimakasih….

    • kulanz says

      kalau sebelum ni memang terus dapat lantikan.. tapi tu bergantung kepada syarat semasa kalau ada perubahan

  11. burhanudin helmi says

    jika saya berjaya dalam permohonan ini, boleh tak saya memilih untuk berkursus di maktab perguruan batu pahat.

    • kulanz says

      biasanya bergantung sama ada kursus berkenaan ada ditawarkan di IPG Batu Pahat atau tiada.. kalau ada, bolehlah pilih tempat tu

  12. syada says

    kalau sy lpasan spm ttpi sdg mnunggu pggilan plkn utk siri kedua blan 5 ni cm na eakh??boleyh ke sy mohon jga?xmggu kew

      • nurul says

        ni result sya
        BM…A+
        BI….B+
        P.ISLAM…..A
        SEJARAH….A
        MATH…..A
        ADDMATH…..C+
        PHYICS….D
        CHEMISTRY….D
        BIOLOGY….C+
        still lyk kn???

  13. nurul says

    boleh tnya???
    kalau..
    bm(b..kepujian tinggi)
    bi(c..kepujian)
    p.islam(b+..kepujian tertinggi)
    sejrah(c+..kepujian atas)
    math(a-..cemerlang)
    sains(a..cemerlang tnggi)
    pdggn(c..kepujian)
    katering(b+..kepujian tertiggi)

    cgpa..(49.00)

  14. rina says

    kulanz…klau result mcm nie dpt k masuk
    bm-A
    bi-B+
    sej-B+
    pm-B+
    mth-A
    addmth-C
    fizik-C
    bio-D
    kimia-D
    b.ibn-B+

  15. ej says

    salam kulanz…klau spm 2010 boleh memohon x?kurang pasti dengan syarat utk umur…klau tarikh lahir 27januari 1992 boleh memohon x?

  16. mackenzie says

    salam….
    result saya 3 cemerlang dan 3 kepujian…
    malangnya..hanya 6 sahaja yang memenuhi syarat… dan kesemua matapelajaran lain saya mendapat lulus sahaja…
    maksudnya..saya kurang satu….
    boleh tak saya mohon maktab??

  17. yabedabedu says

    salam.. nak tanye, kelayakan untuk masuk maktab ni, kena aktif dalam kokurikulum. Jadi, pelajar yang betul-betul aktif kokurikulum sahaja diterima ye?

    • kulanz says

      Ko-kum salah satu kriteria.. Kalau aktif tu bonus. Paling utama akademik.. Jadi tak semestinya yg aktif saja diterima

  18. ain says

    RESULT :
    BM = B+ KEPUJIAN TERTINGGI
    P.ISLAM = B+ KEPUJIAN TERTINGGI
    SEJARAH = B KEPUJIAN TINGGI
    PERDAGANGAN = B+ KEPUJIAN TERTINGGI
    SAINS = C+ KEPUJIAN ATAS
    EKONOMI ASAS = C KEPUJIAN
    MATH = E LULUS
    BI = E LULUS

    CGPA : 7.04

    eply please ..

  19. mrs.bombastic says

    salam. saya pelajar lepasan STPM 2011. result saya kurang memuaskan. jadi saya ingin memohon KPLSM menggunakan result SPM 2009.Saya lahir pada 19 July 1992.
    Result saya :
    bm :A
    bi :C+
    ag :A-
    math :A-
    sej : B
    physics : C
    bio : C
    chem : D
    Addmath :E

    saya ingin memohon jurusan Musik.adakah saya dapat sipertimbangkan ke KPLSM ,walaupunsaya bekas pelajar STPM 2011 ?

  20. mira says

    nk ty ni..
    kalau bm=a+
    bi=b+
    pai=a-
    sejarah=b
    matematik=c+
    sains=A
    matematik tambahan=E
    perdagangan=b
    prinsip akaun=b+
    tassawur islam=b+
    cgpa=74.00
    sy lyak memohon ke?n untuk kos ape…
    tQ….

  21. Siwei says

    how can i apply for this ? i already check KPM website but it doesnt show e-Panduan Permohonan there !!! someone please help me !!!

    • hatieqa says

      i have call the MOE staff, they said that the online application will appear on MOE website latest by this evening.the offer just startet today so, just checked the website from time to time.

  22. Norhasliyana Yana says

    assalamualaikum…ny result yg sya dpt..

    BM=A
    AI=A-
    MATH=B+
    SJ=B+
    BI=B
    FZ=C
    KM=D
    ADDMTH=D

    –>result sya nie bleyhh layak ka utk permohonan mktb nie sbb sya xcukup 3sbjek cmerlang..sya cma ada 2 cmeralang ja…klaw sya eply,,agak2 blh ka dpt??

  23. muhd firdaus says

    kalau result macam nie bleh apply x???
    SC A-
    BM B+
    MATE B+
    P.ISLM C+
    SEJ C
    PERD D
    BI E
    ADD MATE G
    bleh x kalu nk apply???
    coz apa yg bleh dapat???
    n kt mana nk apply..(laman web)
    plezzzz reply ok…
    tq

  24. ika says

    BM A-
    SAINS A-
    BI C+
    SEJARAH B+
    MATH C
    BAHASA ARAB B
    EKONOMI B
    QURAN SUNNAH A
    SYARIAH ISLAM B+

    result sy layak tak???????????????/

  25. lia says

    BM- A+
    BI- A-
    P.ISLAM- A
    SEJARAH- A-
    MATH-B+
    FIZIK&KIMIA- C
    BIO-C+
    ADDMATH-D

    SAYA LAYAK ATAU TIDAK? SAYA BERMINAT DENGAN TAWARAN INI..DIMANA HENDAK MEMOHON?

  26. wani says

    lao result saya camni bley apply x?
    bm-B+
    bi-D
    sej-B
    math-C
    sai-A+
    bahasa arab tinggi-C+
    p.qur.sunnah-C+
    p.syariah islam-C
    eko-D

  27. rizal says

    pin maktab perguruan dh beli… agak agak dah boleh buat permohonan tak? tolong bg link untk permohonan tersebut…

  28. nurdiana says

    askum.saya diana ,lepasan spm 2012.baru dapat 6A cemerlang… cuma 3 subjek dpt c kepujian,sej,b.ing dan ekonomi. boleh ke pohon sbb sej dpt kepujian C shj?

  29. que says

    boleh bantu saya..saya dah pergi ke lmn seswang kpm tp xde utk permohonan kplspm..kt mne ye..harap boleh bg link disini..

  30. Noor Saadah says

    salam,nk tanya macam mana nk mmbuat permohonan di laman web http://www.moe.gov.com sy dah bukak,tapi tak ada mngenai borang permohonan.

    BM : A-
    BI : C
    MATH : A
    SCIENCE : A
    EKONOMI ASAS : B+
    PRINSIP PERAKAUNAN : A-
    PENDIDIKAN ISLAM : A-
    SEJARAH : B

    adakah sy layak untuk memohon?

    • mrs.bombastic says

      76 hatieqa March 22, 2012 at 11:46 am

      i have call the MOE staff, they said that the online application will appear on MOE website latest by this evening.the offer just startet today so, just checked the website from time to time.

  31. Hui says

    saya tak tahu di mana masuk pin number untuk permohonan KPLSPM..boleh tolong bagi website kepada saya tak?terima kasih banyk-banyak.

    • mrs.bombastic says

      The online applicatio will appear on MOE website latest by this evening. The offer just start today so, just checked the website from time to time. Keep update .

  32. punitha says

    gud evening…..

    i finished my spm on 2010……my result:
    (BM A-),( BI C+), (MATH C+),(SC B),(EA E),(PD D),(SEJ D),(SENI B),(MORAL A)……
    can i apply 4 maktab…….where cn i apply 4 it(www.moe.gov.my)..
    wic site hv 2 apply…..pls reply as fast as possible..thank u..

  33. azrizan says

    kalu saya dapat 1 Je A,tp english,sc,sej,mt,p.islam dpt b..boleh ke layak..untuk mkluman,sya ambil jurusan sastera..elektif cuma mbik additional math,prinsip akaun & ekonomi..yg kredit cuma akaun

  34. azrizan says

    BM (A-)
    ENG(B)
    MT(B+)
    SC(B)
    P.ISLAM(B+)
    SEJ(B)
    PRINSIP AKAUN (C)
    ADDITIONAL MATHEMATICS(E)
    EKONOMI ASAS (D)

    LAYAK KE RESULT SAYA NK APPLY MAKTAB NI??????

  35. atien azman says

    saya tgah belajar diploma tp saya nk mohon kplspm nie tp dalam masa yang sama saya nk abes kan diploma dulu..camne eh???

  36. ara mira says

    salam, bila tarikh sebenar permohonan ke ipgm ambilan thun 2012, sbb sy tgk dkat prtal KPM hari ini, iklan masih tiada. Harap sudi memberi maklum tentang ini kerna sya ingin memebuat permohonan adik sya sm 2011.

    • mrs.bombastic says

      The online application will appear on MOE website latest by this evening. The offer just start today so, just checked the website from time to time. Keep update .

  37. LINDA NG says

    syarat asas 3 cemerlang & 3kredit kn?
    skarang saya dh ada 3cemerlang tetapi hnya ada 2kredit dan lain2 hnya sekadar lulus .. adakah masih layak untuk saya memohon ??

  38. karen says

    kalo sy dpt
    BM-A
    ENGLISH-C
    P.MORAL-B+
    SEJARAH-C+
    MATH-E
    SAINS-B
    GEOGRAFI-B+
    P.SENI VISUAL-B
    PERDAGANGAN-C+
    Dpt x sy mohon???cm ane cra nk m’mohon erk??

  39. Wan says

    As Salam..klo sy dpt

    BM A
    BI A
    SEJ A
    MAT MODE A
    P.ISLAM A
    P.AKAUN A
    FIZ & KIM B+
    BIO & ADMAT C+

    rse2 dpt x???

    • TheTowraMowra says

      syarat asas 3 cemerlang (A) , 3 kepujian (B C) , lulus BI .
      insyaallah dpt , kene pandai2 pilih kos . heee

  40. Noname says

    Salam.. Setahu saya.. Syarat2 nya sekurang2 nya kepujian bkn mst ada cemerlang.. Jd bdk2 yg xdapat cemerlang pon blh apply..

    • TheTowraMowra says

      Mempunyai kelayakan akademik di peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dengan cemerlang dalam mana-mana tiga mata pelajaran. DAN sekurang-kurangnya kepujian dalam tiga mata pelajaran.
      kalau ikut pengalaman dulu, kawan2 yang 3A ke atas sahaja di panggil temuduge .

  41. ateh says

    tak paham larh camne nak mohon,,de kew xborangnyew???pening da pale,,carik xjumpew2,,,sila beri tunjuk ajar ea,,,

    • fatin says

      btol tuh . mane ad borang dy . dr pagi pusing2 google . tadea pun borang permohonan . no pin da beli ny c(:

  42. Orang kampung boleh says

    Sya Ade 1cemerlang… 6credit/kepujian.. Dan 3 lulus.. Blh kn? Syarat mata plajaran ialah sekurang2 nya 3 kepujian.. Bkn nya dia ckp sape x de cemerlang x blh apply.. Bce betol2.

    • TheTowraMowra says

      3 SUBJEK kene CEMERLANG dik . cube bace betul2 .ikut pengalaman pun, mmg 3 A dan ke atas selalu di temuduga. tapi xsalah mencuba. all the BEST !

      • Orang kampung boleh says

        Owh.. Ikut pengalamn mcm tu ye? Sy ank buah kpd slh seorg lecture kt maktab perguruan.. N sy di faham kn bhw xperlu ade A pown blh msk.. Sekurang2 nye credit..

  43. Jessie says

    Untuk Makluman Borang PISMP BELUM DAPATdimuat turun di Portal KPM kerana maklumat dari BPG Puterajaya menyatakan Sistem Down menyukarkan untuk memuat naik borang berkenaan, insyaallah kalau tiada sebarang halangan malam ini atau esok dijangka akan berjaya dimuat naik.
    Sebarang kesulitan adalah amat di kesali

  44. Nuhain says

    BM-A-
    BI-A+
    AGAMA-A-
    SEJ-B
    MATH-C
    FIZIK-D
    BIO-E
    KIMIA-E
    ADD MATH-G

    Peluang Nak Masuk Maktab Banyak Ke Sikit?

  45. IEYRA POKMAT says

    SALAM…
    result sy :-
    BM = B+
    BI = C
    PAI = A-
    SEJARAH=A-
    MATH = B+
    SC = A+
    ADD MATH = E
    PERDAGANGAN = B
    PRINSIP AKAUN = C
    sy layak x untk memohon? n kos ape yg selayaknya untk sy…..
    tq..

  46. mairamusa says

    BM A-
    BI B+
    PAI A
    SJ B+
    MATH A
    ADDMATH A-
    P.AKAUN A
    FZ D
    KIM B+
    BIO C+

    boleh ke dapat nie?? ingat nak mintak jd cikgu math or akaun..
    berapa kelayakan sebenar nak msuk maktab nie??untuk perempuan..

    • TheTowraMowra says

      itulah.untuk perempuan susah kan.dulu kawan saya ,dapat 8A , tapi just dapat panggilan kedua.lelaki lulus syarat minima 3A pun , senangn dapat insyaallah.perempuan tu la, susah sikit.kene saing byk.sama2 kita mencuba dan berdoa lah ye :)

  47. DIEYA says

    HYE..

    RESULT SYE 1 JA A+ THEN 5 KREDIT DAN 3 LULUS..

    KALU X CEMERLNG 3 BLH KE??

    LAMAN WEB PN SSH NAK CRI..

    TLG LAH YA..PLEZZZ..

    • TheTowraMowra says

      Mempunyai kelayakan akademik di peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dengan cemerlang dalam mana-mana tiga mata pelajaran.

  48. TheTowraMowra says

    nie yang saya ambil dari portal IPG Ipoh :)

    Warganegara Malaysia.
    Umur tidak melebihi 20 tahun iaitu lahir selepas 1 Julai pada masa iklan dikeluarkan.
    Mempunyai kelayakan akademik dengan mendapat sekurang-kurangnya
    enam kepujian di peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) termasuk mata pelajaran berikut :

    Bahasa Melayu
    Bahasa Inggeris
    Sejarah
    Matematik atau Matematik Tambahan
    Biologi atau Fizik atau Kimia atau Pengajian Kejuruteraan Mekanikal atau Pengajian Kejuruteraan Awam atau Pengajian Kejuruteraan Elektrik & Elektronik atau Teknologi Kejuruteraan atau Lukisan Kejuruteraan atau Sains atau Sains Tambahan; dan
    Satu mata pelajaran yang lain

    Memenuhi syarat dan kelayakan khusus bidang pengajian yang dipohon (Rujuk e-Panduan Permohonan).

    JADI , KESELURUHAN KEPUJIAN YANG DISYARATKAN ADALAH 7SUBJEK .HARAP MAKLUM :)

  49. raziati says

    saye dapat 4A2B4C.. yang C tu smua subjek sains(FIZIK,ADDMATH,KIMIA,BIOLOGI)
    boleh apply ta lau smua subjek tu juz kredit je…??

  50. ika suhaimi says

    nak tanya , saya dah beli pin bsn tapi dkt laman web moe tu takde pun borangnya. dah bukak ke belum ?

  51. biru_warne_awan says

    i get ” 2A (bm,ag) ,1A-(sej) ,1B+ (sn),1C+ (mt), 2C (bi,eko), 1D (akaun), 1G (add mate ) ”
    can I apply this PISMP .. help me :(

  52. wan nur aisyah says

    BM: A-
    BI: D
    PI: A-
    SJ: A-
    MATH: E
    SN: A
    SENI: A-
    PERDAGANGAN: D
    ERT: D
    TASAWWUR ISLAM: A-

    boleh tak sy nak apply??

  53. ika says

    saya mempunyai SPM (3A,4B,2C) dan SMA (pangkat 1). Layakkah saya untuk memohon KPLSPM ni dalam bidang pengajian islam??

  54. sial says

    pesal ny x bukak2 pon aku mluat btol la
    internet diorang ny slow tol la……………
    sial la tuihh…………

  55. asyraf says

    layk x….
    bm A-
    bi C
    p.islam A
    sejarah A-
    math moden B+
    add.math E
    physics D
    chemistry D
    biology D

    KPUTUSAN NI LAYAK X UNTUK MOHON MAKTAB????
    *tlong bantu jawab..

  56. syahirah says

    sy dpat:

    bm=A-
    bi=C+
    sejarah=A
    math=C+
    science+=A+
    add math=D
    prinsip perakaunan=C+
    ekonomi asas=A-
    pend. al-quran dan sunnah=B
    pend syariah islamiah=B+
    bahasa arab tinggi=D

    Adakah sy layak??

  57. mardhiyah md isa says

    kalau result spm 2011
    bm:A
    math:B
    sn:A+
    geo:A-
    ekonomi rumah tangga :A
    agama :A-
    sejarah:A-
    bi :D
    seni :A- boleh apply tak?

  58. saye :) says

    salam,kalo 2a(agama dn sejarah) 2b(bi dan bm) 2c(mat dan biology) 2d(fzik kimia) 1e(admat) . boleh mohon ?

  59. mieurin says

    saya nk mohon tp saya cuma dpt 2A cemerlang tinggi, 3B+ kepujian trtinggi, 2+ kepujian tinggi, 1 kepujian, 1E lulus…..blih mohon x?? ibu saya kata cuba je dlu, mne tau dpt..

  60. Lissa says

    BM-B+
    BI-A-
    SEJ-A-
    PI-A-
    MATHS-B+
    M.TMBHN-D
    PHY-C+
    CHEM-D
    BIO-C+
    P.AKAUN-C+
    Agak2 blh tk klu nak apply??? Ingat nak jadi BI/MATHS/BM….

  61. dak_shah says

    bla nak bukak laman web tuk apply maktab ni?
    kalo
    bm A+
    bi c+
    sej A-
    math A
    pai b+
    psv b
    kimia D
    physic,addmath,bio E..
    sesuai apply tak?
    jd cikgu ape erk?

  62. muhd irsyaduddin says

    kulanz….result spm saye camnie
    bm-a
    bi-d
    sej-a
    math moden-b+
    addmath-d
    pendidikan al quran dan sunnah-a
    pendidikan syariah islamiah-b
    fizik-e
    bio-e
    kimia-e
    harap2 tuan kulanz dapat beri komen..hehe

  63. Kamalaveni says

    Keputusan SPM saya 2012:

    1) Bahasa Malaysia A
    2) Bahasa Inggeris A
    3) Ekonomi Asas A
    4) Pendidikan Seni Visual A
    5) Prinsip Perakaunan A-
    6) Pendidikan Moral A+
    7) Sejarah A+
    8) Science A+
    9) Mathematics B+

    Kementerian Pelajaran Malaysia – Dengan gred ini boleh saya untuk jadi gura.

  64. mohamad wardi says

    bm-B+
    bi-B
    math modern-A-
    add math-D
    sejarah-C+
    sciene-C+
    psi-C
    pqs-D
    bhasa arab-G
    ekonomi-G
    p.akaun-G

    layak x?

  65. akky says

    kep.spm saya
    bm A+..
    bi A
    math A
    est A
    iban A-
    bio B+
    phy B+
    moral B+
    sej b
    chemi c+
    apakh bidang pgajian yg sesuai sy pohon di (sk)??

  66. anis says

    Bm-A
    Bi- B
    Sej- A-
    Math- A
    Pai- B+
    Add.Math- B+
    Fizik- C
    Kimia- C+
    Biologi- D

    klau rzult cmni, layak x??? n,bla la laman web untuk permohonan ni di aktifkan ye?? :)

  67. lina says

    salam , kalau sy pny rsult spm dpt y ney , ley dpt kos ape yee ?
    BM:A
    BI:E
    PAI:B+
    SJ:C+
    MATH:D
    SC:A-
    GEOGRAFI:A-
    PSV:B
    PD:D
    kos ape yang sy bley dpt??

  68. says

    selmat petang.saya baru ambil keputusan spm tahun ini.keputusan sy bm(A-),BI(A),SEJARAH(A-),PM(A+),BT(A+),KESUSASTERAAN BT(A+),MT(C+),BIO(C),KIM(C),PHY(C)DAN ADD MAT(D).BOLEHKAH SY APPLY UTK MAKATAB PERGURUAN?

      • mira says

        kalau saya nak amek bidang music, tapi di sekolah cina, perlukah saya berkebolehan bercakap cina.tapi sy xboleh bercakap bahasa cina langsung . tapi mengikut keperluan, guru musik lebih ramai diperlukan di SJKC.

      • mardhiyah says

        kulanz:kalau kita tak isi kelainan upaya tu dan dibiarkan kosong tak pe ke?act saya dah sahkan..takleh kemaskini dh..sy bukan cacat pon..so takpa kan kalo dibiarkan kosong..please reply..takot permohonan tak diterima sebab dy cakap permohonan yg x isi dgn lgkap akan di tolak :|

  69. azrahaz says

    salam, saya nak tanya tentang syarat khusus bidang untuk b.melayu, syaratnya bahasa cina mesti minimum c, kalau saya langsung tak reti bertutur bahasa cina dan tak ambi subjek b.cina dalam spm macam mana yer?

  70. nurrul says

    hmm , kenapa tak boleh nak isi maklumat ni ? =.=” lambat la siap . siapa siapa yang ada masalah macam saya or yang takda masalah pun sila reply saya , sebab nak tahu perubahan semasa . terima kasih ;)

  71. RARA says

    ini rsult sy :
    BM – B+
    SEJ- B+
    PI-B+
    MATH-C+
    BI-D
    ADMATH-E
    LKJ-E
    FZIK-E
    PSV-B+
    KIMIA-G

    ADAKAH SY LAYAK UNTUK MOHON MKTAB NI?TLONG BALAS……

  72. NAD says

    RESULT SPM SYE
    BM-B+
    BI-B
    SEJ-B+
    PI-B
    PSV-B+
    MTH-C+
    LKJ-D
    FIZ-E
    ADDMTH-E
    CHMIST-G

    LAYAK KE SYE UNTUK MEMOHON DAN MEMSUKI MKTAB?KERANA SY MNDPT 6 KPUJIAN….

  73. Anis says

    assalamualaikum .
    syarat 3 subjek(Wajib diisi) diisi lengkap.

    pengisian bagi maklumat SPM ,tidak diisi sepenuhnya .Boleh dihadkan kepada result empat matapelajaran yang lebih kuat kah?

    komen ,t.kasih
    ..

    • Adikk says

      eh camne boleh error.
      sy isi ok .takde gangguan ..cume masih bingung sikit.

      btw ,try try and try
      insyaAllah …

  74. Suguneswari says

    result saya ini layak tak untuk memohon?
    BM=A+
    BI=A+
    SJ=A+
    MATHS=A
    P.MORAL=A
    BIOLOGY=B+
    ADD MATH=B
    PYHSICS =B
    CHEMISTRY=C+
    MARKAH KOKURIKULUM/CGPA SAYA HANYA 80.OO
    Saya pernah menjadi WAKIL BOLA JARING PERINGKAT SEKOLAH DAN ZON

    Saya berminat untuk menjadi guru bahasa inggeris, sejarah dan pjk tapi hanya 2 bidang yang boleh dipohon….
    BIDANG APA YANG SAYA PATUT APPLY?
    TOLONG BERI NASIHAT DAN PANDUAN

  75. nisha says

    tiz iz my result….

    BM-B
    ENG-A
    MORAL-C+
    MODERN MATHZ-C+
    SEJARAH-E
    BIOLOGY-E
    ADD MATHZ-E
    PHYSICS-E
    CHEMISTRY-G

    still can apply ahh?

    plz reply

  76. vitilia says

    sy sudah memohon tapi belum lengkap …saya dah cuba kemaskini tak dapat pula…tolong bantu saya…saya mahu borang saya lengkap,,,tolong saya demi masa depan saya

  77. mira says

    salam , KULANZ , kalau saya nak amek bidang music, tapi di sekolah cina, perlukah saya berkebolehan bercakap cina.tapi sy xboleh bercakap bahasa cina langsung . tapi mengikut keperluan, guru musik lebih ramai diperlukan di SJKC.

  78. TheTowraMowra says

    kalau xleh kemaskini bahagian mana2 , tinggal dulu.isi bahagian yang boleh isi.bukan ada had pun.mungkin perisian ni lambat sikit.sabo lah ha.nak kalut2 buat apa.g check syarat2 and kelayakkan dulu .buat pilihan bidang yg baik.jgn maen hentam je. Best of Luck !

  79. melati puteh says

    SALAM..nak tye…saya sudah pun mengisi borang kplspm ni…maklumat perhubungan 2 untuk siapa ye??

    • pasrah says

      adoi . kan dekat bahagian perhubungan tu ? yg tye kite skrg kat matrikulasi / ipta / ipts or form 6 . mane lak nak amek ? adoi . takde ke tidak berkenaan ?
      kalau tulis form 6 kat bawah pengesahan tu kan ade ckp yg saya mengaku bhawa tak terikat dgn matrikulasi / ipta / ipts or form 6? haiyaa mcm mana ni :(

      • mardhiyah says

        tuu la..penong jugak yg tuu..spm punya tadak kannn..sy boh fom 6 takpa ka wlawpon tak msk fom 6..dah tada pilihan dah..

    • TheTowraMowra says

      tidak.SPM 2010 ATAU 2011 jugak dibolehkan.asalkan umo tidak melebihi 20tahun semasa atau sebelum 30 JUN 2012.

  80. says

    salam sejahtera.sy dah dpt no.rujukan.tapi sy ada soalan sikit.masa saya tengok maklumat tentang program pengajian yg ditawarkan kat situ ada tawaran utk memilih program bahasa tamil utk sk sahaja.tapi saya nak ajar kat sjkt.bolehkah sy mengubah utk sjkt?adakah cara lain?plssssssssssssssss give me some idea.

  81. kharie says

    saya sudah apply tetapi saya tidak faham yany plkn itu……..mereka tanya tentang plkn, tetapi bagaimana jika saya tidak tahu sisri yang mana dan di mana saya dapat???

  82. myunghee says

    salam..hmm..cm nea nie ? sy da isi semuanya..cme mklumat peribadi sy xdpt na edit . erorrrr ? hurm..cm nea nie :’/

  83. debra says

    nak tanya. mcm mna nak kemaskini? dah try bnyk kali dah tapi tak dpt. dia kate Maklumat anda telah berjaya dihantar dan telah disahkan. tersalah pilih bidang!! tolong!!

  84. ayu says

    alamak . masa isi maklumat spm , saya hanya isi 7 subject . memandangkan syarat nk 7 kepujian . so lagi dua subject yg lulus dan credit (pd,mt) saya tak isi , tapi dh htr . bgaimana nehhhhhhhhhh :(

  85. haziq says

    maafkan saya,sila terangkan maklumat lebih lanjut tentang diploma reka bentuk dan pembangunan permainan dan diploma sains(matematik)?

  86. amirul safwan says

    salam..klaw result sye cm nie sesuai m0hon k0s ape ea??
    Bleh bg advise x??
    BM=A-
    BI=B+
    MATH=A+
    AGAMA=A
    ADD MATH=B+
    SEJARAH=B+
    S.PERTANIAN=B+
    PHYSIC=C
    CHEMIST=C
    BI0LOGY=C

    k0s math bleyh kewr??

  87. TheTowraMowra says

    Berapa kali saya boleh mengemaskini borang permohonan?

    jawapan : Kemaskinian borang boleh dibuat seberapa banyak yang diperlukan SELAGI ANDA BELUM MENGESAHKAN PERMOHONAN.Anda boleh menggunakan nombor PIN yang sama untuk membuat pindaan butiran
    kepada permohonan yang telah dihantar. Permohonan boleh dikemaskini pada bila-bila masa sahaja
    dan hendaklah dihantar sebelum tarikh tutup permohonan. Permohonan yang berjaya dihantar akan
    menerima nombor rujukan sebagai pengesahan.

  88. TheTowraMowra says

    SEMUA DINASIHATKAN MENGISI DAHULU APPLICATION FORM TU , JGN HANTAR SELAGI XYAKIN DENGAN APA YANG ANDA ATAU XLENGKAP.KEMASKINI BOLEH DIBUAT SEHINGGA ANDA MENEKAN BUTANG HANTAR, DAN SAH , TIADA KEMAS KINI YANG BOLEH DI BUAT LAGI.SIMPAN NO RUJUKAN BAIK2 YEW :D

  89. Leo says

    salam sejahtera saya nak tanya….lau nak apply dalam pengkhususan matematik tetapi bahagian yang tertera dalam permohonan Pengkhususan : Matematik Pendidikan Rendah tetapi SJKC ia memerlukan seseorang itu mesti pandai dalam bahasa cinaka atau Tamil?

  90. elynna siong saging says

    kalo keputusan mcm ni,dapat kah?

    bahasa melayu= A-
    Bahasa Inggeris=C+
    Matematik=B
    Sejarah=B+
    Pendidikan Moral=A-
    Physics=D
    Biology=D
    Chemistry=D
    Additional mathematics=E

    Cuma 2 jak yang cemerlang. .

  91. nurul amirah says

    kalo results sy cmni,dpt x?

    bahasa melayu = B+
    bahasa inggeris = D
    pendidikan islam = B+
    sejarah = E
    mathematics = C
    science = C
    additional mathematic = G
    prinsip perakaunan = B
    ekonomi asas = G

    kos apa yg sy boleh dpt?still boley eply ew?

  92. Norjihan says

    salam..
    nie result sya
    sc:A
    tasawwur:A-
    psv:A-
    bm:B+
    pai:B+
    sejarah:B
    math:B
    pd:C+
    Bi:D
    GPA:71.09
    layak ke? sya nak sngat2 msuk maktab.. please reply… ^_^

  93. Zul says

    salam . kalau result sy cmni .
    bm : B
    bi : D
    math : A-
    sej : D
    pai : C+
    lukisan kejuruteraan : B+
    physic : E
    kejuruteraan awam : G
    add math : G
    kimia : G
    kos ape yg sy boleh apply ? boleh msuk tak ? sbb sy nak sangat msuk mktab ny .

  94. alya says

    macam mana isi nie.?tiada panduan ke?ada subjek yg diambil time spm, tp xde dlm pilihan2 tu???sila lah bantu

  95. FAiz says

    KALAU… RESULT.. MACAM.. IE.. BULEH.. X.. MEMOHON …
    bm-B+
    BI-D
    PEND.ISLAM-B+
    SEJARAH-D
    MATHEMATICS-B+
    SCIENCE-B+
    KESUSASTERAAN MELAYU-B+
    PERDAGANGAN-D
    TASAWWUR ISLAM-B

  96. shaza says

    kos ap yea yg sesuai dgn result sy ny eh untuk jd guru??
    bahasa melayu A-
    bahasa inggeris D
    matamatik B
    sejarah B+
    pendidikan islam A-
    perakaunan perniagaan A-
    aplikasi komputer perniagaan A
    sains A-
    tasawwur B+

    • TheTowraMowra says

      Semakan nama calon berjaya ditemu duga secara atas talian (pemohon yang berjaya dikehendaki mencetak Surat Panggilan Temu Duga, Borang Butiran Diri dan Helaian Pernyataan Hasrat melalui internet).

      30 APRIL 2012

      Temu duga PISMP Ambilan Jun 2012. (Sila bawa bersama Surat Panggilan Temu Duga, Borang Butiran Diri dan Helaian Pernyataan Hasrat yang dicetak melalui internet yang telah dilengkapkan).

      7MEI – 18 MEI 2012

  97. BANANANAAAA says

    erkk tumpang tanya …kalau nk mohon pendidikan bahasa melayu rendah boleh tk? sbb kat syarat pengkhususan cme ade tulis SKC*SKJT …takde pon tulis Sekolah kebangsaan(sk)

  98. says

    jika application sy tak dapat pembalasan bolehkah sy buatpermohanan kali kedua dng pin baru?kalau kokurikulum tak pakar sangat tapi keputusan spm dapat 6A dan4 kepujian layak tak utk dpt maktab perguruan?pls reply………

    • TheTowraMowra says

      pembalasan apa tu? xda permohonan kali kedua.you buy new pin code , but they give you the same code as well.

  99. mamat says

    klu result cm sya bley x apply?

    bm: b
    bi: d
    pnd. islam: c+
    sjrh: c+
    math: e
    sains: c+
    perd: d
    tswur islam: c+

    agk2 sy bley apply x??

  100. Muhammad Firdaus says

    sy dapat result
    BM:A+
    BI:C
    SAINS:A+
    MATH:A+
    ADDMATH:A+
    SEJARAH:A-
    AGAMA:A
    SAINS PERTANIAN:B+
    AKAUN:B
    bley apply sbjek ape ea ?? sy xtaw sgt nih

  101. astee says

    BM= A-
    BI= D
    SAINS= A-
    MATH= B+
    P.ISLAM= B+
    SEJARAH= B
    EKO= A-
    GEO= C+
    AKAUN= B+
    AD.MATH=e

    blh x sa aply ngan result cm ne..lau le sbjct pa yg le sa apply???

  102. says

    assalamualaikum….klu result sye bm(b+),bi(c+),mm(b),sj(b+),pi(A-),Tassawur islm(A+),bio(D),Chemist(D),Add math(D),physics(D)…………dan CGPA KOKU(8.0)…LYK KE MOHN…..lgsatu nk mohon tu nk isi dkt mane….???….no pin tu kena beli ke??

  103. norhasniza binti abdul hamid says

    salam,
    saya dah isi untuk adik saya,bila nk edit bahagian maklumat peribadi,x bleh n msti akn kelua servis error…boleh ke encik tlong jlskn knp jd mcm ni?t,ksh.

  104. fiee says

    salam…..
    bm-A, sains-A,sejarah-A,a.islam-B,perdagangan-B,geography-B,ekonomi-C,math-C & bi-D.
    layak ke sy nk mohon masuk maktab?

  105. nia says

    erm saye pat bm jew a…
    bi n pai b+
    sej c+
    math n bio d
    fizk n kmia e
    add math g
    erm ngan result yg cam nie leh x saye mhn maktb??????

  106. AiniAnuar says

    saya nak amik bidang matematik tp bidang tu tak ditawarkan untuk sekolah rendah. Boleh ke saya amik je apa2 bidang lepas grad nnti saya ajar math ?

  107. Kavi says

    Salam, saya dah apply untuk program ni tapi bila nak edit maklumat peribadi di asyik keluar internal error.. so saya tak dapat hantar permohonanan ni lagi sebab tak sah lagi.. kenape ye?
    Tolong reply :)

  108. says

    sy nak tanya . kalau result sy camnie , boleh mohon ape ?

    BM – A+
    BI – C
    PI – A-
    SJ – B+
    MT – B
    SN – A
    PSV – B+
    EA – A
    ingat nak apply maktab , tapi gred koko sy C . macam mana nak buat ?

  109. vikneswari sanggar says

    kalau result sy
    bahasa melayu=D
    bahasa inggeris=D
    matematik=C
    sejarah=C
    sains=C+
    pendidikan moral=B
    pengurusan teknologi pejabat=A
    aplikasi komputer dalam perniagaan=A-

    boleh x kalau sy mohon maktab…….

  110. sarah says

    sya cek syarat kemasukan dya dan saya layak (cukup2 makan). tpi klau byak plajar yang straight A apply, mereka yang lebih diberi perhatian kan?

  111. says

    result sy:
    bm=c
    bi=d
    sc=a-
    sj=a-
    mt=b+
    ekonomi asas=c
    p.syariah islamiah=c
    p.quran sunnah=e
    yang terbaik bagi saya apa yew? berdasarkan result saya.
    nak ambk stam takut gagal. tapi saya di paksa bapa saya ni. cam ne?

    bat=e

  112. AIFA HUMAIRA says

    salam…sy da isi borg pmohonan 2…tp nape ader error..c0z sy da check 2,3 kali sy pnyer pmohonan,xde yang salah pun???pls apply…

  113. says

    as’salam…….

    sya mengalami kesukaran 2k edit maklumat dri sya di sbbkn oleh ralat sistem,,,pa yg perlu sya lakukan???

    plz help me….

  114. jojo says

    BIL BIDANG GRED MINIMUM
    1 Pengkhususan : Bahasa Melayu Pendidikan Rendah
    SJKC Bahasa Melayu C
    Bahasa Cina C
    SJKT Bahasa Melayu C
    Bahasa Tamil C

    TOLONG…KALO MOK PILEH KURSUS BHASA MELAYU ,,SPM MESTI ADO SUBJEK BAHASA CINA OR TAMIL JUGAK KER? CEK TAKDO AMBIK BHSA CINA DAN INDIA…HUMANGAIH~

  115. jesica sinappan says

    saya sudah salah isi borang penguruan dengan memilih bidang yang salah sya punya borang sudah dihantar dan disahkan,bagaimana untuk menukarnya,tolong pls?

  116. nessy says

    salam, result sy..
    BM : A
    BI : A+
    P.ISLAM : A-
    SEJARAH : A
    MATH : A+
    SCIENCE : A+
    ADDMATH : B
    APLIKASI KOMPUTER DALAM PERNIAGAAN : A+
    PERAKAUNAN PERNIAGAAN : A

    kalau result camni layak ambil course ape ek ? and and, kalau masuk maktab, cuma untuk sekolah rendah ke ? skolah menengah or teknikal vokasional takde ke ? sy minat dalam pendidikan teknik & vokasional.. tolong bagi respon thank you ;))

    • TheTowraMowra says

      major BI.pengambilan paling byk kali ni pun dlm BI. peluang mungkin ada sebab BI adek strong.A+ . maktab hanya untuk sekolah rendah , tetapi adik boleh smbung selepas habes kontrak dgn maktab.boleh mintak smbung untuk sekolah menengah tapi kene berkhidmat selama xsalah 5 tahun :)

  117. Kavi says

    Salam,
    I had try till this moment but i can’t still get through to edit the personal info. How could i handle this… I’m worried that i would lose this chance.. anyone could help me? (Plz reply)
    :)

  118. Fienaz says

    salam , kalau result saya macam ni . boleh ke ??
    BM : B
    BI : D
    PI : B
    SJ : D
    MATH : D
    SC : C+
    PD : E
    KATERING DAN PENYAJIAN : B+

  119. Qaseh Alia Sofea says

    slm..sy sudh apply prmohonan ini melalui online..ttpi masih tidak dpt mgesahkannya disebabkan ad error pda web trsebut..mcmmna nie yea??

  120. Feyqa says

    salam,,nak tnya ckit,,sya da isi borg toe tp tiap kli sya klik ‘sahkan permohonan’ dya x dapat display last result,,server error,,napa ek??n stu g,,bg y memohon kplspm 2012 ney misalnya dya keluaran matrikulasi cmna ek??ble ka???

  121. nur says

    hai,.miss,tmpg tye eyy,. kalau rezab mcm n lulus x nk apply maktab n then corse ape yg sesuai??
    bm-B
    bi-D
    pai-A
    sej-A+
    sains-A-
    matematik-C+
    KIMPALAN ARKA-A
    KIMPALAN GAS-A

    saya dri sekolah vokasional,kalau sye apply maktab n then amik bhgn sejaran mcm mne?

  122. siti nur ain says

    saya nak tnye sikit lar klu result sya dpt…..
    BM A-
    BI D
    AGAMA B+
    SJ B+
    MT B
    SN A
    SASTERA A-
    PSV A
    PDAGANGAN C+
    sye pttu appy ape ea?????
    sye lyak tak jd ckgu dgn result sye mcm nie?????

  123. eunice says

    hi..nk tnya sikit.
    ni result sy.
    math -A
    addmath -C+
    bc-B
    sya berminat utk memohon course math(SJKC) tp addmath sya lbh lemah.
    sesuai ke utk memohon math?

  124. Mat says

    nk tanye….sye dh isi ipg…then kt ruang ‘boleh menjalani aktiviti lasak’ dh tulis ya….tpi ble dh kemas kini x muncul pon perkataan ‘YA’ dan dlm soalan ‘menghidap penyakit dan memerlukan rawatan susulan’ dh tulis ‘tidak’ tapi sme jgk masalah…xleh muncul ble dh kemas kini…..ble sye hantar pemohonan….die xleh anta…….ade 500 ERROR….mcm mane nk selesaikan masalah ini….sbb sye nk sgt jdi guru……..

      • Michelle Yong says

        oo… jadi Rm80 tu untuk yuran pendaftaran la kan gitu??:)
        mm….elaun rm600 . jadi yang lain kena tanggung sepenuhnya laa kan ???

        • TheTowraMowra says

          yang lain? xda kene keluar duet dah . sem 1 -sem 4 , ada penginapan mgkin. makan sendirilh.duit elaun ada. maaf, sem first hanya rm450 .hihi.kawan yg bagitawu

  125. geejee says

    bley x apply klau sy dpt

    BM(A)
    BI(C+)
    PI(B)
    SJ(D)
    MATH(A-)
    SCIENCE(B+)
    +MATH(C)
    P.AKAUN(C)

    sejarah D, boleh ke? n kalu boleh ape yg sesuai utk sy apply??

    • Michelle Yong says

      haha.. sa tulung ko jawab laa.. hbs sa pun ada tn
      ya kmrin . hihi… dia bilang kalau tia salah RM80 ja awal2x laa.. then , cam biasa RM600 elaun tiap bulan .. hihi . :)

  126. nisa says

    salam.. sya dpt
    *BM> A-
    *BI> B
    *SEJ> A
    *PAI> A
    *MATH> A-
    *ADDMATH> C
    *BIOLOGI> C
    *FIZIK> C
    *KIMIA> C
    *EST>C+
    dan

    CGPA : 64.0
    apa mata pelajaran yang layak diambil??
    saya boleh ambil BI walaupun dapat B sahaja??

  127. says

    klu bg bdk2 laki, minx je, insyaAllah snang dpt sbb laki x rmai minx & x rmai nk jd ckg. klu bg lpsn diploma plak, better amik degree kat upsi trus lg snang. xyah nk smbg smpaI 5-6 thn kt cni :)

  128. haz says

    kalau kta just ada kelayakan minimum n tiada kelayakan cemerlang,tpi bidang yang diambil kita bidang yang xrmai org ambil,mcam sejarah,dpt msuk tak?

  129. Bathsheba Aren James says

    kalo result gini boleh ker tak yer….
    BAHASA MELAYU B+
    BAHASA INGGERIS A
    PENDIDIKAN MORAL C
    SEJARAH B
    MATHEMATICS B
    APLLIED SCIENCE A
    PRINSIP ELEKTRIK DAN ELEKTRONIK A-
    APLIKASI ELEKTRIK DAN ELEKTRONIK A-

    pa macam boleh mauk ker?? n apa bidang yang saya dapat ambi yer?? ple give me your statement. am i accepted if i apply??

  130. farhan says

    BOLEH KE SAYE BELI 6BER PIN BARU UNTUK MEMBUAT PERMOHONAN LAGI,SEBAB SAYE SALAH PILIH BIDANG YANG SAYE NK????SAYE HARAP ANDA IKLAZ MEMBANTU SAYE..TQ. :)

    • kulanz says

      ada kemudahan kemaskini.. tak perlu beli pin baru.. lagipun tak boleh rasanya beli yang baru sebab KPT anda telah direkodkan..

  131. Tiffanny Wine Ak Daniel Jeti says

    Kalau result saya mcm nie,

    B. Melayu – A-
    B. Inggeris – B
    P. Moral – A-
    Sejarah – B+
    Mathematics – A
    Add Math – E
    P. Perakaunan – C+
    Physics – D
    Chemistry – E

    dapat mohon kh…? dlm bidang apa yer..?

  132. farah says

    klau saye nie….
    cos apa yg sesuai….
    tlg reply…..
    bm B
    bi C+
    sej b
    math b
    sn A
    eko c
    pdg b
    sya b
    pqs b b.arab d

  133. faris says

    bleh x sya mhon?bdang apa yg ssuai?

    bm- B

    bi- D

    p.isalm- A-

    sains- A-

    sejarah- B+

    matematik- A+

    matematik tambhan- B+

    p.perakaunan- A

    reka cipta- A+

  134. mirrah mazlan says

    saya dapat b.m B B.I C MAT C SAINS B PEN.ISLAM A SEJARAH B E.ASAS C TAS.ISLAM A- PSV B LAYAK TAK SAYE MSUK NI DAN MACAMMANE NK MASUK NI.

  135. hani says

    salam, sya dh isi dh telah disahkan, tetapi kalau sya ingin tukar jenis pilihan boley lagi tak macam mana saya nak tukar permohonan?
    saya minat bidang pendidikan islam tetapi saya telah tersalah pilih dengan memilih sejarah sedangkan saya hanya mendapat b+ shaja…tolong saya,,,, macam mana ni….
    tqvm…

    • kulanz says

      perubahan/kemaskini boleh dibuat sebanyak 3 kali sebelum tarikh tutup permohonan.. kalau nak tukar boleh juga.. pilihlah bidang ikut minat

  136. hani says

    ini adalah result spm saya…
    sya telah memohon pendidikan sejarah dan pendidikan jasmani
    cik rsa ok ka saya patut tukar?
    kalau sya nk tukar bagaimana?
    PERDAGANGAN A
    EKONOMI ASAS A-
    PENDIDIKAN ISLAM A-
    GEOGRAFI B+
    SEJARAH B+
    SAINS B+
    MATEMATIK B+
    BAHASA MELAYU B+
    BAHASA INGGERIS D

  137. fififiqa says

    emm….nak tanya lah.
    BM b+
    BI b
    SJ a-
    PI a
    MM a
    SN a+
    PA a+
    ST a
    MT c+
    Klau rsult cam nie,bidg pengkhususam apa yg ssuai dgn saya ek?

    • kulanz says

      saya cadangkan anda rujuk syarat kelayakan khusus berdasarkan pautan yang diberikan, lepas tu pilih bidang ikut minat

  138. Noni Ak Kinchun says

    dpt x sya mohon kalo result sya:
    BM B+
    BI C+
    p. Moral A-
    Sej B+
    Mate A-
    Add Math D
    P. Akaun B+
    Fzik D
    Kimia D

    bidang apa yg sesuai ya..? harap dpt dibals..

  139. Michelle Yong says

    hello2x.. hihi :) mm…saya mau tanya lagi,.. confirm kena terima ka tu ah kalau sudah apply ??? tolong answer aa.. :)thnks..

  140. tan says

    hello, mr kulanz,jikalau saya ada 3 As,4Bs,2 C+(bio and physics),science stream,CGPA 4.5,adakah saya boleh masuk ?jilkalau saya ingin masuk SJKC,saya tidak mengambil bahasa cina, tetapi saya petah dalam mengunakan bahasa cina untuk komunikasi,bagaimana beritahu panel?

  141. dila says

    hi.nak tnye, kenapa ya and tidak utk sebarang penyakit ngan aktiviti lasak tu x appear eh walhal da diisi?

  142. hazirah says

    huh..buat tgh2 mlm pun err0r gk..npa xleh nk edit..memg menguji ksabran btol laa..mntk2 Allah p’mudahkn :)

  143. SYUHA says

    nak tanya, kenapa bila nak isi bahagian kokurikulum akan jadi serve error. adakah jika permohonan sy dihantar, sy tidak boleh untuk mengemasikini borg sy? utk pengetahuan, sy memohon pklspm 2012. mohon di jelaskan. terima kasih

  144. gadis blurr says

    hmm..knape la xley na edit borang maklumat peribadi nie yea ? bile sy da edit n click kemaskini dy kua server error sudah 3 hari sye mncbe ny ttp prkare yg sme trjd :(

  145. MIZA says

    salam,sya nk tya dlm brg prmohnn nih die ad tya kte ad wat pngajian kat mne2 x… ble dah jwb….. dlm pngkuan sblum nk submit 2 die ad tlis pngakuan yg ckp sya mgaku tidk bljr dimna2 pst pngajian bla…bla…bla…. hbs tu ble x tnda x leh submit… ble tnde mksdy saya tipu hbs tu cmne????

  146. ly says

    salam..sya lepasan spm 2008 ….dan lahir pd 23 Oktober 1991….layak ke sya dr segi syarat umur ?…terima kasih

  147. sarah says

    maaf, saya cuba memohon ttapi dibahagian maklumat PLKN tu, saya akan mengikuti program PLKN ttapi belum tahu bila, panggilan ke berapa dan dimana. saya kena letak tidak ka?

  148. ingintahu says

    Mr.KULANZ,
    result mcm nie bleh ke??????
    BM (A,cemerlang tinggi)
    PAI (A-,cemerlang)
    SEJ (B+,kepujian tertinggi)
    INFORMATION & COMMUNICATION TECHNOLOGY (B,kepujian tinggi)
    MATH MODERN (C+,kepujian atas)
    BIOLOGY (C,kepujian)
    B.INGGERIS (D,lulus atas)
    FIZIK (D,lulus atas)
    KIMIA (E,lulus)
    ADD MATH (E,lulus)

    BOLEH MOHON X RESULT MCM NIE???????
    Nk tahu sngt2 kos ape yg sesuai….PLEASE!!!!!

  149. nabil says

    skrang sy 22 thun… dan sy ade diploma mekanikal.. tp sy berminat dalam program pendidikan.. cm ne nk apply maktab?

    please advice…

  150. Azlie says

    Salam.. Bleh ssapa terangkan dng lbh detail bknaan dgn (INSAK)
    ape soalan yg akn ditanya? ape yg plu dilakukan utk lulus? apkah kriteria yg dperlukan? plu speaking English kerr..? adkah soalan yg akn ditanya bgantung pd pilihan bidang yg kita ambil ?

  151. syazwani says

    kalau result sya ni,bidang apa yg sesuai?
    BM A-
    BI C+
    SEJ A
    PI A-
    GEO A-
    MATH C
    SAINS A+
    EKONOMI ASAS B+
    P.SAINS SUKAN C+

  152. kulanz says

    Pembaca budiman, cara menulis komen adalah salah satu gambaran siapa diri kita.. Jadi harap dapat berhemah semasa meninggalkan komen :)

  153. subashini a/p selva kumar says

    result saya
    bm C
    bi D
    sej B
    mat E
    sn B
    pm B+
    pd C
    p.skn D
    ert C
    boleh x saya apply kat maktab perguruan kuantan…

  154. Umi Taufeeq says

    Masuk 3 hari try isi details maklumat peribadi. web hosting kplspm tak ambik tindakan ker atas masalah ini???? server error 24hours….so how, closing date semakin dekat. Semoga Allah permudahkan urusan anak-anak semua….Ameen

    • kulanz says

      masalah tu mungkin disebabkan kesesakan pengguna atas talian.. tapi ramai juga yang berjaya isi tanpa masalah.. saya cadangkan pengguna mengisi borang waktu tidak sibuk, contohnya tengah malam atau lepas subuh

  155. diana says

    keputusan SPM sy:
    Bm:A-
    Bi:C+
    Mat:A-
    Sains:A
    Geografi:A+
    Sejarah:C+
    Sastera:A-
    Pendidikan Islam:A-
    Ekonomi Asas:C+

    saya layak tak nak apply ni??and Kos apa agak2nya yang sesuai dengan saya??

    • kulanz says

      keputusan dah bagus.. ada kelayakan..
      berkenaan bidang tu.. pilihlah berdasarkan mana yang paling anda minat.. boleh rujuk senarai bidang yang diberikan

  156. Nia Azhar says

    BM – A
    BI – B
    SEJARAH – A
    MATEMATIK – A
    PEND. ISLAM – A
    KIMIA – C+
    FIZIK – D
    ADDMATH – C+
    LUKISAN KEJURUTERAAN – A-
    PENGAJIAN KEJURUTERAAN AWAM – C+

    agak yang mane sesuai eh ? Confuse lah –‘ Ttahu nak yang mane sbb antara pilihan Sejarah SK , PJ SK , PEND KHAS MASALAH PEMBELAJARAN SK .
    tolong yeaaa :)

    • kulanz says

      setiap bidang dah ada syarat kelulusan subjek.. pilih berdasarkan kelayakan subjek tu.. selain tu pilih ikut yang anda paling minat

  157. nurfatihah atikah says

    saya nk tnye . saya nk isi borang ni boleh .tpi x boleh sent.
    dah la tarikh tutup 5 april.so packed sgt.tkot x dpat apply je..
    so how?

  158. iqbal says

    Salam kulanz , ade orang gune name saya , dan post byk2 kali . maaf atas bahasa saya yang kurang menyenangkan .

  159. kynn says

    salam…..saya da isi da borang maktab guru tapi saya tak pilih tmpat untk tmdga….pastu saya terantar borang tu trus…..kiranya sy x bley nak kemaskini dah…..spatutnya ada 3 borang kan? tapi bla sy print dpat dua jerw…..mknanya x lgkap ke borang sy???

  160. kynn says

    sy tersalah isi brang pastu sy terantar teruS kat KPM…..sy x isi tmpat untk dtmuduga….bla sy print dpat dua jer..spatutnya 3 kan???/cm na erk???bley ke llus law cm tu??

  161. fieza says

    camne kos yuran semester..
    makan & penginapan dsb.. betul ke ada allowance
    slps grad boleh sambung amik master… apa future prospect

  162. Emyrs Chong Koh Meng says

    Bahasa Melayu =A+
    English =A-
    Maths=A-
    Sejarah=A+
    Pendidikan Moral=A+
    Tassawur Islam=A-
    Chemistry=C+
    Physics=C+
    Account=C+
    Add Maths=C.

    *adakah saya ni layak untuk mohon bidang pengajian sejarah dan english….

    • tariqazziyad says

      wou result ko..ok gile la smart..aku rasa ngko pasti dapat punya lah!!! aku doakan ko..kalo tak pun ko try la pengajian bm..bm ko kan A+…

  163. mohd aZhar says

    wow.. rasanya nak try lg la this year,.. mna thu murah rezeki.. hhhi
    btw.. skrg sya dah study kat UiTM… kursus Sains Sukan…

  164. Fyzah says

    BM> A
    BI> A
    MM> A
    SJ> A
    PI> A
    TASAWWUR ISLAM> A
    KIMIA> C+
    FIZIK> C
    ADD MATH> C
    BIO> C

    layak tak kalau saya nak amek bidang sejarah dgn pndidikan islm ?? hrp dpt bantu ,trima kasihh .

  165. Fyzah says

    dapat biasiswa tak dr JPA/MARA atau mana2 if dpt msuk IPG ni ? bila bolehh semakk yeaa sama ada dpt ke x utk interview ??

  166. Shirley says

    tuan / puan ,

    sy shirley,sy nk tanya…blh ke trs send result n certificate trs ke alamat yg tlh dtetapkn???

    terima..

  167. miss buntu says

    kat bhgian borang tuu kan da tulis institusi pengajian sekarang tuu kenapa tak ada pilihan tingkatan 5..yang ada tgkatan 6 / matrik . . nak letak yg mna sedangkan baru lepas tgkatan 5..please reply :(

  168. miss buntu says

    sy dah terisi kat institusi pengajian sekarang tu tingkatan 6..tapi sy lepasan spm..tak boleh kemaskini dah sebab dah antar..macam mana neh :(

  169. miss buntu says

    tadi ada telefon bhg pengambilan pelajar tuu ..tapi cara dia ckap cm taknak lyan jee..dah la org tengah risau..please la layan orang dengan baik sikit..

    *sangat terkilan :(

  170. Hanim Aqwa says

    salam..k…urm sye terpilih bahasa arab sebagai pilihan kedua sye..tapi sye ta boleh na tukar dah coz sye da dpt num rujukan..MCM MANE YE?sye pnah ambil bahasa arab time PMR dlu jew..

  171. nasa smith says

    kulanz salleh , saya hanya isi 3 mata pelajaran yang wajib shj iaitu bahasa malaysia, sejarah dan bahasa inggeris. saya terlupa hendak memasukkan subjek asas yang lain . jadi , bagaimana saya hendak edit utk memperbetulkan borang yang saya telah sahkan ? reply me ASAP . need a help . SOS :(

    • kulanz says

      Tak pasti bagaimana sekarang, tapi kalau tak silap lepas sahkan, dah tak boleh edit.. tapi tak tau juga.. try contact no telefon KPM yang ada dalam iklan, mungkin mereka boleh bantu

  172. aien says

    saya dah hantar borang mktab tu . saya ade tersalah isi pade borang tu . boleh tak saya kemaskini kn balek borang tu walaupun dah sah pengesahan nye ?

  173. Deeba Mosyl says

    salam . sye nak mohon maktab tapi sekrg nie sye tgah tggu result for 2nd intake PLKN . sye memang confirm dpt PLKN just tak tahu kena 2nd or 3rd intake . sye dh cek dh laman web plkn . mmg blm kelua lgi kptsn penempatan 2nd intake . so , ape yg nak d isi dkt maklumat plkn tu ?

  174. NURIN says

    assalamualaikum….
    sy nak tny sy dah isi ipg nie..
    tapi sy isi kedua2 pilihan sy 1: matematik (sjkc)
    2:sejarah(sjkc)
    boleh ke klu sya x pnah amik bahasa cina dlm spm..tapi sy pilih untuk nak ajar di sek.jenis kebangsaan cina(sjkc)????
    please kulanzsalleh jawap komen nie….PLEASE…BANTU SAYA…

  175. Ahmad Mujahid says

    Assalam.Selamat hari..huhu..mohon brtnye ckit je..
    Lw amik ipg lps tamat sijil tinggi agama Malaysia STAM
    Setaraf ngn STPM…kne amik program persediaan jugk ke?
    Selama 18 buln tu..x clap sy bole trus lompt amik ijazah
    Srjana muda kan?mne yg lbey baik ek Sama ada sy sambg
    STAM or trus ke ipg?
    utk mkluman,lps STAM tu,umur
    Sy 18 tahun n syarat2nye sume sy lps..sekian..
    Mohon dijawab yer..time kasih..

  176. hui xin says

    saya tak tahu tarikh tutup adalah pada bulan empat ini..tetapi sekarang ini saya nak mohon..boleh tak??bila ada ambilan lagi??

  177. nur says

    saya isi keputusan spm sya hanya 4subjek iaitu bm ,p.seni,bi,dan sejarah ….ada kemungkinan tak permohonan saya ditolak????

  178. shinee says

    bole tnya…
    yg masa tmuduga tu ada ka disuruh men alat muzik..mcmnna soaln yg mngkn akan ditanya msa tmuduga er?? hehehehe

  179. anis adira says

    macam mana kita nak tahu kita dapat pnggilan temu duga tu ye??chk kat web yang sama atau ada yang lain ????

  180. ayu says

    bila lagi permohonan akan dibuka yea ? sekiranya saya repeat paper julai nnty , masih ada lagi kea permohonan dibuka ?

  181. ayuu says

    mcm mane nk check pggilan utk temuduga n ujian INSAK???sy tgok da bnyk kali soalan 2 ditanya..tp tetp xbjwab…

  182. Muhammad Khalid Khumaini says

    Salam…saya ign tnya..jikalau keputusan SPM 2012 saya begini,adakah berpeluang tinggi untuk saya memasuki Maktab Guru..DAN alhamdulillah SAYA SDH APPLY GAK PERMOHONAN KPLSPM NEY……insyALLAH..sy hrp2 sgt dpt diterima msk ke Maktab GURU..amin… :) :SAYA HRP ADA RESPONS YA PENDAPAT SAYA INI…. :)

    BM=A-
    SAINS=A-
    P.AL QURAN & ASSUNNAH=B+
    EKONOMI ASAS=B
    SEJARAH=B
    P.SYARIAH ISLAMIAH=C+
    MATHEMATICS=C+
    P.PERAKAUNAN=C
    BI=D
    B.ARAB TINGGI=D

    • Muhammad Khalid Khumaini says

      LAGIPUN SEKARANG DI MAKTAB GURU, GURU PEREMPUAN=70% DAN GURU LELAKI=30%..BILANGAN GURU LELAKI SEDIKIT…JADI SAYA HRP SY BRPLELUANG TINGGI UTK MSK MAKTAB GURU INI…AMIN..INSYALLAH… ;)

  183. syafinaz says

    kalo bru nk amik diploma cam ner plak??
    boleh ke apply kt pismp nie???
    sy bru je dpt keputusn spm 21 march ary 2…

  184. saya says

    assalamualaikum..
    sy nk tanya,bila tarikh semakan bagi lepasan SPM..
    sy ada dengar ura2 30.4.2012…tp bila sy buka..bkn untuk lepasan SPM..
    boleh saya tau tarikh semakan temuduga yg tepat bg lepasan SPM???

  185. karthik says

    i da buat ruyuan untuk temuduga KPLSPM 2012.. bila keputusan rayuan keluar..

    Reply

    Sumber: Semakan Panggilan Temuduga Maktab Perguruan KPLSPM 2012 | melvister.com

  186. vincent says

    hello~sy mahu tanya kalau sy rayuan temu duga kplspm sy pada hari ini,bila sy akan tuhu keputusan rayuan sy??

  187. Yabedabedu says

    Saya tak dapat masuk maktab tahun ni, tapi macam mana saya nak buat rayuan? kena pergi dekat kompleks pentadbiran di putrajaya ke?

  188. kannigah says

    saya juga tak dapat masuk maktap tapi saya ada buat rayuan, harap rayuan saya akan diberi perhatian . tapi bila keputusan rayuan keluar ?

  189. fazeerah says

    kalau saya mohon tahun depan,tp time tu saya dah 20..layak lg ke ? kate tak bole lbeh 20 kn ? kalau tepat2 20 camne eh ? tringin sgt nk masok maktab… and, kalau saye lepas diploma, apa jalan terbaik yg perlu saya ambil utk jd guru ?? tolong please…….. :(

  190. farhan says

    Assalamualikum..agak2 berapa sebenar jumlah pengmabilan untuk sesi nie..lau bleh tlongla rep..sbb saya da belajar pon mktb..kejap ckp x ambik..pstu ckp ambik..ckp plak ambk ckit..pstu bnyk plk..no information bout this..jd nk tau la..tkot2 kne pndh keluar asrama..time ksihh..

  191. sessuka says

    smlm tbce artikel kt tv3, program pensiswazahan di lanjutkan 30 jun..tlg info kat saya,lmn web yg mane nk apply..semua kat cnie dh close.

  192. kiyna91 says

    assalamualaikum..saya nak tanye…kalau saya takde diploma pendidikan tapi diploma selain tu, blh tak apply untuk degree nye? pendidikan?

  193. azie says

    assalamu’alaikum,
    sy stdnt lpsn spm 2012, klau sy nk apply maktab, kna beli no pin khas utk maktab ke?
    dan bila boleh bwt pemohonan utk thn 2013 ye?

  194. arque capik says

    klau rsult sy ni layak x mtk sains sukan…
    B.MELAYU : A-
    B.INGGERIS : C
    P. ISLAM : B
    SEJARAH : A-
    MATH : D
    SCIENCE : A-
    P.SENI : A-
    PERDAGANGAN : D
    TASAWWUR : B+

    TOLONG LAH KOMEN..sy nk thu gak sy ni lyak ke x…tngah blur lg ni tgk rsult

  195. Qychie Zhera says

    salam,leh tanya ?
    kalau result mcm nie ble tk apply ???
    BM-B+
    BI-E
    PI-A-
    SEJ-B
    MATH-C
    SCIENCE-B+
    PENGETAHUAN SAINS SUKAN-B
    TASAWUR ISLAM-B+

  196. ANJALI RAJAN says

    BM – A
    BI – A-
    PM – A-
    BT – A+
    Kesusasteraan Tamil – A-
    SEJ – B+
    M3 – D
    ADD M3 – D
    PA – E
    PHY – D
    Chem – C+

    Keputusan spm saya . saya sudah memohon untuk maktab . adakah saya layak menerima tawaran ?

  197. suzangrace says

    hello saya seorang pelajar spm cita-cita saya ialah untuk menjadi seorang guru sekolah rendah…… sini saya hendak tanya apakah keputusan untuk masuk ke maktab perguruan…. tolong reply……… thank u………

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>