Home >> Nasional >> Salam dari Pitas

Salam dari Pitas

by Kulanzsalleh on September 16, 2009 · 15 comments

Pitas merupakan salah sebuah daerah di Sabah yang terletak di Utara Sabah. Jika dibandingkan dengan daerah-daerah lain di Sabah dan Malaysia, Pitas agak ketinggalan dari segi infrastruktur/hospitaliti. Hal ini menyebabkan suatu ketika dahulu daerah Pitas pernah disenaraikan sebagai DAERAH TERMISKIN di Malaysia. Jika dilihat Melalui Google Map, Pitas tidak dapat dilihat secara jelas. Mungkin tiada satu pun kepentingan di daerah ini. Bahkan ramai lagi di kalangan rakan-rakan se Malaysia yang tidak mengetahui di mana kedudukan (letaknya) daerah Pitas.


Jadi dalam usaha untuk menjadi sebuah daerah yang lebih dikenali, lebih berfungsi dan lebih maju, Beberapa ahli komuniti yang berasal dari daerah Pitas telah mewujudkan sebuah portal media info sebagai saluran kepada daerah ini menyampaikan berita-berita terkini yang berlaku di daerah ini. Dengan itu, PitasDaily.NET telah diwujudkan untuk mencapai matlamat tersebut. PitasDaily.NET ini direalisasikan hasil daripada perbincangan dan pandangan-pandangan yang dikemukakan oleh ahli-ahli forum Utara Sabah

PitasDaily.NET adalah portal media sebaran info bagi Pitas dan akan menjadi cermin Pitas di mata dunia. Namun, ketiadaan kerjasama padu antara kemahiran dan kepimpinan akan menyebabkan perkembangan ini terencat dan tidak dapat dimanipulasikan sepenuhnya. Oleh itu, para pemimpin dan blogger Pitas perlu berganding bahu untuk sama-sama menaikkan nama Pitas khususnya dalam bidang IT. Marilah kita sama-sama jadikan PitasDaily.NET sebagai medan mengembangkan IT Pitas, menyuarakan hasrat, pandangan/idea yang bernas, yang akan menjadi pemangkin kepada kemajuan daerah ini secara keseluruhannya, yang akhirnya akan dapat menyumbang kepada kemakmuran negara.


Jika anda dapati artikel ini bermanfaat, anda boleh kongsikan kepada pembaca lain.






Terima kasih kepada semua pembaca Kulanzsalleh.com. Semua Artikel di blog ini adalah berdasarkan pandangan peribadi saya sendiri melainkan artikel berbentuk ilmiah, berita, petikan dan perkongsian lain yang tiap satu akan saya nyatakan sumber asalnya (Baca Terma & Syarat). Jika anda dapati artikel di blog ini bermanfaat, anda boleh kongsikan kepada pembaca lain di FACEBOOK atau TWITTER.

{ 15 comments… read them below or add one }

1 asri August 15, 2010 at 11:27 am

dulu saya dok kat kota marudu, bandar paling hampir dengan pitas. memang agak miskin namun adat budaya masih terpelihara

Reply

2 asri August 15, 2010 at 11:28 am

sekarang di semenanjung memang kita maju tapi adat dan budaya dah semakin hancussss. antara pitas dengan kita, mana lebih baik ye?

Reply

3 bunga orkid October 15, 2010 at 5:35 pm

sy teringin ke pitas…

Reply

4 eyienne October 18, 2010 at 1:34 pm

i love my hometown ni PITAS…muacks!!! it’s naturally beautiful

Reply

5 wimi October 25, 2010 at 1:53 pm

saya juga adalah salah stu penduduk kawasan pitas pitas memang daerah yang termiskin tapi adat budaya memang masih kuat, dan banyak lagi kawasan2 yang belum di trokai dan mungkin berpotansi jika dijadikan sebagai tempat pelancongan, air terjun, batu itik, tanjung piring pulau lagas dan banyak lagilah…..

Reply

6 helen February 17, 2011 at 3:51 pm

i love my hometown…pitas d hati ku…walaupun mundur tapi masi boleh hidup dan budaya masi terpelihara..

Reply

7 JENSON R JOMUDAH POLITU February 24, 2011 at 1:33 am

Tak apa walau pun pitas daerah termiskin tetapi fikiran penduduk amnya tetap maju..i love my hometown..hehehe

Reply

8 anie March 20, 2011 at 12:34 am

saya juga orang pitas.saya sangat mencintai tanah air saya trutama daerah pitas.meskipun ramai yang tidak kenal di mna letaknya peta pitas ini dan ia sangat mundur namun kita tetap berbngga kerana kita masih kekal sbgai waris asli daerah pitas ini.

Reply

9 didie kelvin April 28, 2011 at 10:11 pm

wahai puan2 n tuan2….buka mata buka minda.kemajuan pembangunan adalah amat penting dlm sesebuah daerah.cintakan daerah kita..kita harus cinta pembangunan.~pasal budaya d pitas,,harus ada pendedahan kepada mata luar..jgn lenyap d mata umum,pembangunan tdk melenyapkan budaya kita,perkara ini terpulanglah pada semangat jati diri kita….~pasal cintakan pitas,siapa2 pun kata begitu…so sedarlah,daerah pitas harus keluar drpd label daerah termiskin! bak kata pepata yg saya cipta sendiri ”cinta tak harus buta,tapi berdasarkan realiti”.

Reply

10 didie kelvin April 28, 2011 at 10:24 pm

ada beberapa tempat d pitas..yg berpotensi sebagai tarikan pelancongan dalam n luar negara.contohnya air terjun gusi,air terjun bertingkat d telaga/kanibongan(kurang pasti) dan byk lagi..~sebenarnya,saya berharap agency2/pihak2 tertentu cuba untuk bekerjasama dgn penduduk2 didaerah..berkemungkinan,jauh di dalam rimbah masih ada tempat yg menarik.sekiranya ada,dan ingin di jadikan pelancongan/riadah.biarlah keaslian nya dikekalkan bersama dgn perancangan..

Reply

11 didie kelvin April 28, 2011 at 10:54 pm

pitas byk acara/budaya menarik yg tidak terdapat di daerah lain.salah satunya..racing boat,kita harus mendedahkan masa/tempat kepada umum..dlm newpaper(daily express,chinese newspaper,)~KITA JGN TARIK SESAMA SENDIRI SAHAJA..TETAPI TARIK ORG LUAR DATANG KE DAERAH KITA,AGAR MEREKA TAHU BUDAYA/LANSKAP PITAS YG CANTIK..
~di pitas byk tempat yg menarik..hanya perlukan ‘sentuhan’..yg bukan hanya ”syukur2 po,asalkan kuwehe.”..pitas adalah permata di dalam lumpur..lagi cuci,lagilah nampak kilauannya…~salam damai~

Reply

12 didie kelvin April 29, 2011 at 12:33 am

saya mau tulis2 ja tu..mana yg ngam,terimalah..kalau yg nda ngam tu,bah jgn di layan..salam sejahtera.

Reply

13 olis February 15, 2012 at 12:39 pm

pitas adalah tempat kelahiran saya . saya amat menyintai daerah pitas walaupan jauh dari kota ia tetap dalam ingatan saya.

Reply

14 kulanz February 16, 2012 at 11:41 pm

tahniah sebab tetap bangga dengan tempat kelahiran sendiri…

Reply

15 Hambal Hanafi April 3, 2012 at 8:47 pm

Satu projek ternakan udang laut di kawasan Pitas sedang dalam perancangan.

Reply

Leave a Comment

Entri Terkini

Previous post:

Next post:

leaderboard denaihati Banner