Home >> Pendidikan >> Semak Kemasukan IPTA & Politeknik Premier Sesi Akademik 2012/2013

Adalah dimaklumkan bahawa pelajar-pelajar Lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan setaraf boleh mula menyemak keputusan permohonan kemasukan ke institusi pengajian tinggi awam (IPTA) dan politeknik premier bagi sesi akademik 2012/2013.

Tarikh Semakan:
Tarikh Mula: 07 Mei 2012 (Jam 12.00 Tengahari)
Tarikh Tamat: 28 Mei 2012 (Jam 12.00 Malam)
mulai jam 12 tengah hari ini (07 Mei 2012).

Semakan secara online boleh dibuat melalui saluran berikut:

Saluran 1: Lembah Klang
Saluran 2: Utara
Saluran 3: Selatan
Saluran 4: Sabah
Saluran 5: Sarawak

Selain cara di atas, semakan juga boleh dibuat melalui Sistem Pesanan Ringkas (SMS) dengan cara berikut:

Taip UPU RESULT [NOKP] hantar ke 15888

Sebarang pertanyaan boleh hubungi terus talian bantuan Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar Jabatan Pengajian Tinggi di 03-55692840 untuk sebarang pertanyaan.


Jika anda dapati artikel ini bermanfaat, anda boleh kongsikan kepada pembaca lain.






Terima kasih kepada semua pembaca Kulanzsalleh.com. Semua Artikel di blog ini adalah berdasarkan pandangan peribadi saya sendiri melainkan artikel berbentuk ilmiah, berita, petikan dan perkongsian lain yang tiap satu akan saya nyatakan sumber asalnya (Baca Terma & Syarat). Jika anda dapati artikel di blog ini bermanfaat, anda boleh kongsikan kepada pembaca lain di FACEBOOK atau TWITTER.

{ 15 comments… read them below or add one }

1 anif May 7, 2012 at 3:49 pm

Mudah sekarang ni.. Pakai SMS pun sudah boleh dapatkan status permohonan! :D
anif recently posted..Bila Tiba Musim PeperiksaanMy Profile

Reply

2 kulanz May 9, 2012 at 10:41 am

Ya.. Semakin senang kerja adik2 kita tu

Reply

3 akubiomed May 7, 2012 at 4:37 pm

Semuanya mudah untuk buat semakan kemasukan Politeknik.
akubiomed recently posted..Merisik model baru Proton Preve’ di bilik pameran Proton EdarMy Profile

Reply

4 yanmie May 7, 2012 at 4:41 pm

Salam,

Senangnya zaman sekarang ni semua boleh cek dengan online SMS je kan, dunia dihujung jari :D
yanmie recently posted..Tutti Frutti 1 UtamaMy Profile

Reply

5 kulanz May 9, 2012 at 11:01 am

Salam yan,
Tu lah kelebihan sekarang ni, mana tempatpun boleh check

Reply

6 wandisini May 8, 2012 at 11:06 am

untung budak zaman sekarang. semua di hujung jari je maklumat. dulu aku nak semak status permohonan kena telefon operator lah, macam-macam nombor extension kena tekan.
wandisini recently posted..Jangan Abaikan Kesihatan AndaMy Profile

Reply

7 kulanz May 9, 2012 at 11:03 am

Lagi seksa dulu kalau tunggu jawapan melalui surat.. Kadang langsung tak sampai

Reply

8 Izzuddin Fauzi May 8, 2012 at 2:59 pm

Tahniah kepada adik2 yang berjaya selangkah ke Universiti… :D
Izzuddin Fauzi recently posted..Rakaman Dr. Blogger (Fatin Liyana) @ Nasi Lemak Kopi O TV9My Profile

Reply

9 kulanz May 9, 2012 at 3:17 am

dah masuk universiti belajar rajin-rajin.. jangan pula sibuk berpolitik :D

Reply

10 tehr May 9, 2012 at 9:19 pm

yang berjaya tu aku tak kisah sangat
tahniah buat mereka

yang tak berjaya, usah putus asa
masih banyak peluang untuk berjaya
tehr recently posted..Acara Berbalas PantunMy Profile

Reply

11 kulanz May 9, 2012 at 10:55 pm

betul bro.. paling penting jangan putus asa

Reply

12 Joe May 9, 2012 at 10:24 pm

Saya dh ikut temuduga kplspm bru2 ni. And bila cek upu,dpat plak twaran uitm. Jadi soalan dsni,bolehkah kita masuk uitm dlu, and jika dpat tawaran maktab minta kbenaran tarik diri dn msuk ipg?kerana ipg ni mmg plihan first,tpi nak jgak sdia2 msuk uitm,mana la tahu kn tk dpt ipg..huhu

Reply

13 kulanz May 9, 2012 at 10:52 pm

saya cadangkan anda ambil tawaran yang sedia ada.. tak silap saya boleh juga ambil uitm tu kemudian kalau dapat tawaran kplspm, baru minta tangguh uitm.. boleh tu.. selalunya kita diberi tempoh masa tertentu sebelum terikat dengan sebarang perjanjian dengan ipta

Reply

14 Joe May 10, 2012 at 9:05 am

Oo..jadi klau nk mnta tangguh rujuk ngan siapa tu?

Reply

15 chedat12 July 14, 2012 at 9:49 pm

Adakah peluang pelajar diploma politeknik sama dengan pelajar STPM,Matrikulasi dan Asasi bagi kemasukan ke IPTA seperti USM dan UM ?.

Reply

Leave a Comment

Entri Terkini

Previous post:

Next post:

leaderboard denaihati Banner