Struktur Organisasi Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM)

Kementerian Pelajaran Malaysia adalah satu organisasi yang besar yang merujuk kepada proses mengurus dan mentadbir sistem pendidikan negara. Proses perkembangan bangsa dan proses kemajuan negara berkaitan secara langsung dengan sistem pendidikan. Pendidikan bermutu melahirkan generasi yang sedar dan insaf dengan erti hidup dan tanggungjawab.  Mereka berusaha memperkembangkan potensi masing-masing bagi mencapai kesejahteraan diri, keluarga, masyarakat, dan negara.  Justeru itu pendidikan berfungsi sebagai alat memenuhi keperluan-keperluan negara dalam pelbagai aspek sama ada politik, ekonomi ataupun sosial. (Yahaya Don, 2005).

Bagi merealisasikan hasrat dan wawasan ini, Kementerian Pelajaran Malaysia telah menyusun jentera pentadbiran yang mampu menjana bangsa ke arah penguasaan ilmu pengetahuan yang luas dan keupayaan generasi muda meningkatkan daya saing untuk menjadi bangsa yang cemerlang gemilang dan terbilang.

Definisi Pengurusan Dan Pentadbiran Kementerian Pelajaran Malaysia

Kamaruddin Kachar (1990) mendefinisikan pentadbiran pendidikan sebagai satu daya menyeluruh untuk memandu, mengawal¬† dan menyatupadukan ikhtiar manusia yang saling berkaitan, ke arah pencapaian matklamat pendidikan. Beliau melihat pentadbiran pendidikan sebagai satu proses perkhidmatan yang melibatkan…

Muat-turun artikel lengkap dalam format pdf di SCRIBD

Kemaskini: Carta Organisasi Kementerian Pelajaran Malaysia

Carta Organisasi Kementerian Pelajaran Malaysia

Maklumat lanjut sila layari laman sesawang Kementerian Pelajaran Malaysia.

Please like & share:

Comments

 1. MONZ says

  MAKLUMAT AMAT MEMBANTU SAYA DALAM MEMBUAT ASSIGNMENT. TERIMA KASIH KERANA MENGELUARKAN INFO YANG BERGUNA INI.
  STUDENT

 2. zai says

  salam, ada pertanyaan….
  apa beza nya bakal guru dr ipta (under kptm), dan guru dari maktab atau BPG (under KPM)..
  adakah guru dr kptm perlu di temuduga untuk melayakan posting di sekolah tetapi guru dari KPM terus di serap ke sekolah2 tanpa melalui proses tmuduga?
  sekiranya ya, mengapakah adanya perbezaan tersebut?

  • kimihafidz says

   beza yg sangat besar diantara bakal guru di ipta dan guru dari maktab. perbezaan yg ketara adalah kesesuaian personaliti sebagai guru. di maktab para pelajar didik personaliti mereka menjadi personaliti seorang guru. di ipt pula perkara ini tidak berlaku. di ipt lebih kepada input untuk ilmu sahaja. manakala di maktab pula adalah lebih kepada jati diri dan personaliti seorang guru. oleh sebab itulah bakal guru ipt perlu melalui proses temuduga utk memastikan mereka benar layak memegang jawatan sebagai guru.

 3. Muhamad says

  salam.. saya ingin tahu tentang kesan-kesan dasar pendidikan malaysia mengfokuskan kepada menyatukan perpaduan kaum di Malaysia..

 4. nurulhuda binti ismail says

  salam, ada tak carta organisasi kpm yang terbaru. saya memerlukannya untuk membuat kajian.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>