Home >> Semasa >> Suara Aneh di Langit – Teori dan Pandangan

Suara Aneh di Langit – Teori dan Pandangan

by Kulanzsalleh on January 25, 2012 · 34 comments

Sejak beberapa hari lepas saya ada juga membaca beberapa perkongsian di Berita online, Facebook, Twitter dan blog berkenaan bunyi aneh, pelik, ganjil dan dasyat di langit (Strange Sounds In The Sky) yang turut kedengaran di beberapa tempat dan menjadi fenomena global masa kini. Di Malaysia, suara aneh ini juga turut didengar oleh penduduk di Kota Samarahan, Sarawak pada 11 dan 12 Januari 2012.

Semalam, Timbalan Menteri, Datuk Fadillah Yusuf berkata Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi mahu mengumpul rakaman audio bunyi yang berupa aneh di langit yang didengar oleh penduduk Kota Samarahan, Sarawak. Kementerian itu sedang mengumpul seberapa banyak “bukti” yang mungkin berlaku pelik supaya ia boleh mengemukakan laporannya kepada Agensi Angkasa Negara (Angkasa) untuk siasatan lanjut kerana insiden ini tidak boleh dipandang ringan.

Bunyi aneh di langit Kota Samarahan, Sarawak

Berdasarkan beberapa artikel yang saya baca, bunyi-bunyi aneh ini masih menjadi misteri besar kerana belum ada mana-mana pihak yang dapat memberikan penjelasan tepat walaupun masing-masing mengemukakan teori mengenainya. Sesetengah orang menganggap bunyi aneh di langit ini sebagai fenomena alam biasa tetapi jarang berlaku. Ada yang sekadar memanggilnya sebagai “bunyi dahsyat” (apocalyptic sounds). Tidak kurang juga yang beranggapan ia adalah salah satu petanda bencana besar (kiamat). Bagaimanapun bagi orang yang mendengar sendiri bunyi tersebut, mereka hanya mampu memberitahu bahawa bunyi-bunyi berkenaan hampir-hampir seperti gegaran kereta api, dentuman sonik atau trumpet.

Sesetengah saintis berpendapat bunyi-bunyi yang pelik di langit ini mungkin terhasil semasa kerja memecah batu atau proses “fracking” (satu prosedur di mana pelombong menyuntik cecair dalam retakan/lubang batuan untuk memaksa batuan terus terbuka bagi mempercepatkan proses pengeluaran gas bertekanan tinggi). Proses ini biasanya menghasilkan bunyi bising. Walau bagaimanapun teori saintis ini mungkin tidak boleh diterima di sesetengah tempat kerana insiden bunyi aneh ini dirakamkan di seluruh dunia yang sesetengahnya tidak terdapat aktiviti yang disebutkan.

Terdapat juga teori menyebut bunyi aneh di langit berlaku disebabkan fenomena alam. Beberapa yang disebut termasuklah:

  1. Kesan gerakan kerak bumi. Ada kemungkinan plat tektonik di sepanjang lingkaran api “Ring of Fire” menjadi lebih aktif dan aktiviti gunung berapi serta gempa bumi telah meningkat. Pergerakan yang berlaku di kerak bumi akhirnya menghasilkan bunyi aneh yang seolah-olah kedengaran di langit.
  2. Hujan Meteor: Bunyi aneh berkenaan disebabkan hujan Meteor kerana saintis menjangkakan akan berlaku hujan Meteor yang kerap sepanjang tahun 2012 dan 2013. Bagaimanapun teori ini juga diperdebatkan dan tiada bukti jelas hujan meteor menjadi penyebab bunyi aneh berkenaan.
  3. Medan Magnet: Sejak akhir-akhir ini terdapat beberapa perubahan pelik pada medan magnet bumi. Faktor ini juga perlu dikaji lebih lanjut.

Pandangan lain pula menyatakan bahawa bunyi-bunyi itu terhasil disebabkan oleh (High Frequency Active Auroral Research Program) HAARP atau senjata tenaga yang diarahkan. Jika teori ini benar, ia mungkin dapat menjelaskan mengapa bunyi didengar di seluruh planet ini. Tetapi kebenaran adalah bahawa pengetahuan kami mengenai senjata HAARP dan tenaga diarahkan agak terhad. Kerajaan-kerajaan dunia tidak benar-benar ingin bercakap mengenai topik-topik. Jadi, jika senjata HAARP atau tenaga diarahkan menyebabkan bunyi-bunyi aneh ini, mereka tidak boleh memberitahu kita mengenainya.

High Frequency Active Auroral Research Program HAARP

High Frequency Active Auroral Research Program (HAARP) Site

Satu lagi teori yang sangat popular adalah bahawa UFO (piring terbang) menyebabkan bunyi-bunyi aneh. Sesetengah penyelidik UFO telah mencadangkan bahawa orang ramai yang tidak hanya mendengar bunyi-bunyi aneh ini dengan telinga mereka, tetapi mereka juga tinggal “dalam kepala mereka” selepas itu. Jadi mungkin terdapat unsur paranormal pada bunyi pelik yang didengar. (Malaysia juga pernah gempar dengan dakwaan ada orang merakamkan kejadian UFO di Tuaran – Kota Kinabalu, Sabah).

Tidak terkecuali juga ramalan Kaum Maya (Mayan) yang terdapat pada Kalender Maya turut dikaitkan dengan kejadian ini. Ramai di seluruh dunia turut mempercayai ramalan bahawa tahun 2012 adalah tahun pengakhiran bagi bumi atau dengan kata lain akan berlaku kiamat.  Justeru bunyi-bunyi aneh ini adalah petunjuk atau tanda-tanda bahawa peristiwa kiamat mula berlaku.

Penjelasan di atas adalah sebahagian daripada teori dan pandangan yang dikemukakan berkenaan bunyi aneh di langit yang kini menjadi fenomena global. Ingin saya ingatkan, artikel ini hanyalah sebagai sumber bacaan dan bukannya sebagai penjelasan kepada bunyi-bunyi aneh yang dimaksudkan. Ia juga tidak semesti menggambarkan pendapat saya sendiri. Pembaca dialu-alukan mengemukakan pandangan tentang fenomena ini. Sementara kita mendapat penjelasan tepat tentang misteri ini, berikut saya kongsikan pautan audio/visual bunyi pelik berkenaan yang sempat dirakamkan Kota Samarahan, Sarawak dan di beberapa tempat lain di dunia.

#1 Alberta, Canada
#2 Tennessee
#3 Budapest, Hungary
#4 The Czech Republic
#5 Aalborg, Denmark
#6 Sweden
#7 Costa Rica
#8 Colorado
#9 Another One From Colorado
#10 Virginia
#11 Montreal, Canada
#12 Nottingham, England
#13 Viborg, Denmark
#14 France
#15 Kiev
#16 Ontario, Canada
#17 Manitoba, Canada
#18 Indiana

Satu perkara yang perlu diingat bahawa kebanyakan bunyi pelik didengar di hemisfera utara. Adakah ia mempunyai kaitan dengan ribut solar yang berlaku baru-baru ini?

Sumber Rujukan: Mysteries Of The World, Borneo Post

 


Jika anda dapati artikel ini bermanfaat, anda boleh kongsikan kepada pembaca lain.






Terima kasih kepada semua pembaca Kulanzsalleh.com. Semua Artikel di blog ini adalah berdasarkan pandangan peribadi saya sendiri melainkan artikel berbentuk ilmiah, berita, petikan dan perkongsian lain yang tiap satu akan saya nyatakan sumber asalnya (Baca Terma & Syarat). Jika anda dapati artikel di blog ini bermanfaat, anda boleh kongsikan kepada pembaca lain di FACEBOOK atau TWITTER.

{ 34 comments… read them below or add one }

1 Shahrul January 25, 2012 at 4:22 am

Wallahu a’lam…banyak spekulasi yang timbul

Reply

2 kulanz January 25, 2012 at 10:28 pm

ya.. belum ada penjelasan tepat pasal bunyi aneh tu

Reply

3 simiey[dot]com January 25, 2012 at 5:29 am

mungkin juga bunyi kapal angkasa Rusia (yang dlancarkan 2 bulan lepas tapi gagal berfungsi) dah masuk ruang angkasa bumi sebelum terhempas di lautan pasific 3 4 hari selepas tu.

Reply

4 kulanz January 25, 2012 at 10:28 pm

satu kemungkinan juga..

Reply

5 Ejawantah's Blog January 25, 2012 at 5:34 am

Ikut menyimak saja .

Sukses selalu’
Selalu
Ejawantah’s Blog

Reply

6 kulanz January 25, 2012 at 10:29 pm

terima kasih sudi berkunjung.. sukses juga :)

Reply

7 lunaticg January 25, 2012 at 8:48 am

Salam.
Waaaah…. Banyaknya teori tapi sya lebih suka kepada teori medan magnet yang berlaku baru semalam. ;)

Reply

8 kulanz January 25, 2012 at 10:30 pm

Salam bro,
ada kemungkinan juga bro sbb sekarang ni.. terdapat gangguan medan magnet disebabkan ribut solar tu..

Reply

9 akubiomed January 25, 2012 at 9:21 am

Saya tertanya asal atau punca bunyi aneh tersebut. Ia perlu dirungkai secepat mungkin kerana dibimbangi ia adalah petanda bencana alam.

Reply

10 kulanz January 25, 2012 at 10:31 pm

sebarang kemungkinan boleh berlaku.. harap ada pihak yang dapat temui jawapannya nanti..

Reply

11 tehr January 25, 2012 at 4:38 pm

pelik benar bunyi
apa pun harap ada pihak yg dapat menjelaskannya

Reply

12 kulanz January 25, 2012 at 10:31 pm

akupun pertama kali dengar rasa macam pelik..
harap ada penjelasan pasal ni

Reply

13 iza January 25, 2012 at 5:08 pm

Assalam..
Masih juga menunggu kalau2 ada yang dapat beri penjelasan sebenar.

Reply

14 kulanz January 25, 2012 at 10:32 pm

wassalam,
harapan semua orang.. harap ada penjelasan tepat

Reply

15 kartikel.com January 25, 2012 at 8:17 pm

banyak sangat kemungkinan,
ada kata yg disebabkan projek US tu..

Reply

16 kulanz January 25, 2012 at 10:33 pm

tak tau lah.. mmg banyak kemungkinan

Reply

17 kulanz January 25, 2012 at 10:29 pm

samalah.. 1st time dengar tengah malam.. tetiba jadi seram

Reply

18 Mus January 25, 2012 at 10:59 pm

pasal bunyi tu.. femes kampung sekitar samarahan..
famili aku di kampung pun takut nak keluar malam..

Reply

19 kulanz January 27, 2012 at 10:23 pm

sesiapa pun akan jadi takut kalau dengar suara macam tu.. menggerunkan

Reply

20 ohcikgu January 26, 2012 at 12:41 am

bunyi orang tidur kot?

Reply

21 suri January 26, 2012 at 4:19 pm

ada mugkin seba ribut matahari tu kot heeee

Reply

22 kulanz January 27, 2012 at 10:22 pm

satu kemungkinan juga

Reply

23 suri January 26, 2012 at 4:20 pm

jangan ada makhluk asing ye heeeee

Reply

24 kulanz January 27, 2012 at 10:21 pm

harap2 bukan makhluk asing.. nanti bumi kena serang :D

Reply

25 rina January 26, 2012 at 8:54 pm

seram juga bunyi itu ye. dikhuatiri itu bunyi dajjal sedang tidur. akhir zaman dah ni..( bacalah mengenai nya ye.) wallahuaklam.

Reply

26 kulanz January 27, 2012 at 10:21 pm

terima kasih.. InsyaAllah, saya akan baca maklumat tu

Reply

27 pdao2b January 31, 2012 at 1:49 am

Dari Nu’aim bin Hammad meriwayatkan dengan sanadnya bahawa Rasulullah saw. bersabda: “Bila telah muncul suara di bulan Ramadhan, maka akan terjadi huru-hara di bulan Syawwal…”. Kami bertanya: “Suara apakah, ya Rasulullah?” Beliau menjawab: “Suara keras di pertengahan bulan Ramadhan, pada malam Jum’at, akan muncul suara keras yang membangunkan orang tidur, menjadikan orang yang berdiri jatuh terduduk, para gadis keluar dari rumahnya, pada malam Jum’at di tahun terjadinya banyak gempa. Jika kalian telah melaksanakan shalat Subuh pada hari Jum’at, masuklah kalian ke dalam rumah kalian, tutuplah pintu-pintunya, sumbatlah lubang-lubangnya, dan selimutilah diri kalian, sumbatlah telinga kalian. Jika kalian merasakan adanya suara menggelegar, maka bersujudlah kalian kepada Allah “, karena barangsiapa melakukan hal itu akan selamat, tetapi barangsiapa yang tidak melakukan hal itu akan binasa”.

Suara keras dari langit yang dimaksudkan itu juga tersebut dalam beberapa siri riwayat hadis rasulullah saw tetapi saya belum dapat memastikan siapakah perawinya. Suara keras tersebut adalah suara malaikat dari langit yang bertujuan untuk memberi peringatan dan amaran kepada sekelian manusia tentang akan kemunculan Al Mahdi dan juga Dajjal Al Masih.

Disebut bahawa seruan malaikat dari langit tersebut berkata :

“Wahai (sekalian) manusia, sesungguhnya Allah telah membinasakan orang-orang yang zalim, orang-orang munafik dan sekutu-sekutu mereka. Allah telah mengangkat seorang yang terbaik dari umat Muhammad SAW sebagai pemimpin kamu semua. Oleh itu, sambutlah dia di Makkah. Dia adalah al-Mahdi yang bernama Ahmad bin Abdullah.”

Reply

28 Faridzuan January 31, 2012 at 2:50 pm

Saya dapat tahu tentang perkara ini lepas cikgu fizik minta kami sekelas search di internet fasal bunyi aneh di kota samarahan. Pada mulanya saya kaitkan apa yang cikgu saya cakap itu ada kena-mengena dengan ribut solar (yang saya baca dalam surat khabar baru-baru ini). kemudian esoknya (hari ini) kawan-kawan saya ada separuh yang dah dengar audio pelik itu. Saya sendiri belum pernah dengar audio ini sebab saya tahu saya sangat takut. Lebih-lebih lagi saya dengar kawan-kawan saya cakap bunyinya macam ada bising dan suara berdengkur. Mulalah keluar bayangan Illuminati, Freemason, Dajjal dan [petanda-petanda dekatnya Hari akhirat. wallahualam. :)

Reply

29 Rin April 11, 2012 at 9:24 pm

Bunyi kt samarahan pelik skit je la….Tp yg pelik bunyi hampir sama di seluruh dunia ialah
bunyi seperti alat muzik trompet…Malah di malaysia di bangsar,penang dan di kl juga pernah bunyi seperti trompet ini…..kt u tube ada rakaman di malaysia.
bunyi nya.

Reply

30 frane@hanafi abdullah July 16, 2012 at 9:37 am

maksud bunyi!itu kesuluruhanya.!wahai umat manusia sekalian.!bangun lah dari tiduran dan mabuk dunia.penyilidikan saya al quran dan baibel.!hal dajjal dan kemenculan imam mahadi dan isa hal pembalasan dan keadilan.amin

Reply

31 arelan24 May 1, 2013 at 5:06 pm

RIN, aku nak bagitau tau kau yang bunyi trompet tu aku sendiri dah dengar dengan telinga aku sendiri. macam mana aku dengar kat youtube, macam tu lah yang aku dengar.memang btol. pada mulanya aku ingat video kat youtube tu macam edit je, tak pun letak sound effect. tapi bila aku sendiri terdengar yang real punya baru aku berani katakan yang bunyi trompet tu benar.takut juga bila 1st time dengar bunyi tu, tapi sayangnya tak semua orang dapat mendengar pada waktu tu. waktu aku dengar pun jam menunjukkan kul 4 pagi. area kuala lumpur. bunyi nya macam geseran kereta api pun ada, tapi bagi aku yang paling tepat bunyinya sama seperti tiupan trompet. wallahualam

Reply

32 laode October 18, 2012 at 11:02 am

Ditujukan Buat Laode Masykur….dkk..Saya tahu siapa laode seperti saya tahu siapa pak jokowi.
Yang Sabar Pak Laode Menangani Mereka, Kasihan.
Kita harus cari cara, agar mereka aman.

Ini semua tentang kontrol makanan kpd 7 milyar orang. “apakah kamu mau memakan daging bangkai saudaramu sendiri”. System di surga di copy iblis/kegelapan, (Iblis bertanya…mengapa Engkau ciptakan demikian system..kalau demikian aku juga bisa buat pikirnya..)
Barat niat baik membantu menyediakan manusia dengan menembaki mereka (yang kelihatan sebagai “binatang/ilmu muka binatangan”) di arab yang berjenggot.
Tetapi mereka para binatang/jin tahu..memakai niat baik juga yaitu “apa yang dilakukan hizr dan musa terhadap seorang anak manusia”, maka mereka membunuhin anak anak disini. (ini jelas salah, hizr cuma thd satu orang anak)
Fakta populasi menunjukkan 50000 orang/hari kristen berkurang tiap hari dibanding agama lain.
Mereka cuma anak anak yang ketika aku temui dan bicara agama mereka marah besar “jadi bapak berkata tidak ada Tuhan”. Mereka pasukan “muslim”/orang beriman dengan bangga menenteng salib di leher mereka.
Memang kedengaran aneh, tapi ini fakta.
…….
Mereka secara teori, belum cukup umur untuk dimatiin kemudian dimakan. Ibarat masih anak ayam..percuma jika dipotong.
“nanti di zaman akhir akan keluar yajuj majuj, mereka sangat rakus memakan manusia”.
……
System mengajarkan bahwa yang sudah cukup umur saja yang bisa dimakan. Jika tidak maka makanan dibumi akan cepat habis. (Hal inilah pernah terjadi sebelum adam dicipta)
……
Saya berusaha menasehati mereka…sudahlah “tidak ada tuhan saja”, supaya mereka tidak dimatiin dan dimakan di jalan jalan (terutama pesisir jawa aku saksikan).
Ini juga mengingat “dosa anak belum cukup umur di tanggung orangtua” toh apa salahnya.
Sebab saya yakin..system akan mematikan orang yang “percaya ada tuhan” saja.
……
Cerita saya kedengaran aneh.
Tapi itulah fakta dari “kitab perang malaikat dead sea scroll yaitu sisi lain alquran).
Ini kiranya pula yang menyebabkan seperti ada api yang menyambar nyambar kepada semua mahkluk di bumi ini. Walau banyak orang di jatibening/mesjid syairullah sudah menyaksikan dajjal lengkap dengan tulisan kafir di jidatnya. (Aneh).

……
Adam a.s mempunyai anak lagi setelah kematian putranya. Adam a.s menemukan bahwa putra barunya seth sangat mirip anaknya yang meninggal. Seth melakukan perjalanan suatu waktu. Seth menemukan sebuah kota penuh dengan orang dan bangunan.
Sekarang kota kota seperti kota seth banyak dibangun dimana mana.
Memang kedengaran aneh, tapi ini cerita kitab tuhan.

Buat Pak Laode. Kita harus cari cara menolong mereka.
Jangan seperti barat, membantu menembaki yang tua di arab. (concern sama human life katanya, selalu pidato presiden2 nya). Aneh.
Semua mengacu kepada minyak, arab saudi mengekspor minyak 10 x kali lipat indonesia. Sedang jumlah penduduknya 1/10 kali indonesia. Yang artinya total pendapatan dari minyak 100 x lipat lebih kaya dari indonesia.
Permainan Uang dari minyak. Hasil pendapatan dari sihir. Negeri Cina juga meniru dan mereka mulai kaya raya juga.

Salahku juga, memilih kucing. (binatangan firaun). Tetapi “allah tidak menyukai orang orang yang melampaui batas”. Seperti miliuner arab yang memelihara kambing (orang orang berjenggot) bahkan di bawah kepesawat dan tinggal dikamar.

Kucing dipilih firaun, sebab dari segi kekuatan tidak membahayakan anaknya keluarganya. Tetapi mempunyai ketangkasan seperti harimau untuk membinasakan hewan hewan kurang besar dari kucing itu sendiri.
Ini semua dipelajari setelah nenek moyang firaun banyak mati berumur muda,
maksimal umur 37 tahun (pada saat itu orang orang berumur ratusan tahun).
Mereka dan ahli sihir mencari penyebabnya.
Sampai akhirnya datang musa dan tuhan membinasakan firaun yang berumur bisa jadi tua tidak mati muda. Jika tidak maka firaun bisa berumur ratusan tahun atau mungkin 1000 tahun seperti adam as dan orang beriman lainnya.
Kenapa ya firaun tidak dibiarin berumur panjang?

Sekali lagi. Pak laode yang baik. Kita harus mencari cara tukar guling nyawa ini.
Saya sudah menyurati hillary …di friendsofhillary@yahoo.com (bahkan 3 bulan sebelum aku mengatakan kepadanya dia akan kalah) dan upinder singh. untuk turut membantu.

Yang jadi pertanyaan. Ketika kontrol lepas maka mereka menjadi sangat rakus.
Seperti kejadian mei 98 dan pki 65. Tetapi biasanya hanya sementara. Ini pula yang menyebabkan kejadian pembantaian jutaan manusia zaman polpot, afrika dan yahudi PD2.
Jika ini sebab HAARP atau sejenisnya, tidak mungkin tahun 65 ada?
Siapa yang mengontrol makanan ini semua?
Apakah mesin besar allien yang akhir akhir ini terdengar suaranya di hampir kota seluruh dunia? Yang terletak di planet nibiru? Itu mengapa kita tidak bisa explorasi ke bintang dan galaksi/tidak diperkenankan keluar dari bumi? Yang letaknya 12 jam perjalanan cahaya/3 kali jauh pluto. (imagine/bayangkan posisi.. ,.letak bintang/matahari terdekat century 2.5 tahun cahaya).(“Dan Kami tempatkan penjaga pada tiap tiap manusia, yang menjaganya siang malam berganti ganti..). Saya pikir kita harus berpikir 3 dimensi seperti film “contact”, bukan film “war of the worlds” untuk memecahkan kode yang mereka sisipkan dalam suara suara tersebut?.Kita mau lihat seberapa pintar Laode Masykur memecahkan kode kode tsb. How smart you are? “independence day”

Pada mulanya saya seperti pak laode masykur.
Bertanya, mencari jawaban, mengapa ayah saya pimpinan militer ABRI meninggal bersama kedua abang saya. Apakah ada hubungan dengan persahabatan dengan CIA dan Inggris dalam menjaga atheis? Diikuti ibu saya, dan kakak saya. Bermatian secara aneh. Mengapa ibu saya lahir 17 agustus,.kakak saya tepat 1 mei 1963, saya 13 april (beberapa hari setelah 200 pembom rusia membom allien di perbatasan dengan china tahun 1970/seth/seti). Mengapa mereka menempatkan nomor mobilku 1618 nisbah emas dan 1745. Ini tidak adil.
Kemudian saya mencari tahu apa itu positron, memory positronik seperti yang ada dalam keping memory, apa itu boson, energy lighting yang mengandung elektron, muon dan tau dan energy kinetic yang cukup untuk memecahkan coulomb barrier untuk reaksi fusi menggunakan lithium, yang membutuhkan suhu ratusan juta derajat, tokamak mini dari lampu neon,dll.Bahkan sub particle yang terkandung dalam emas, yang berarti pupus harapan mereka membuat emas dari nomor atom sebelum emas karena tidak mengandung sub particle tsb. Sedang nomor atom setelahnya seperti pb, dll cenderung beracun berbahaya bagi kesehatan jika terlalu lama dipegang itupun jika mengandung sub particle seperti yang ada dalam emas yang datanya ada di LHC dan particle accelerator lainnya. (zaman akhir gunung emas di temukan)
Tetapi ketika saya ingin memutar rotor hardisk yang kecil dengan menggunakan listrik mobil, untuk membuat “flying saucer” kecil, karena saya yakin akan menemukan antigravitasi disana. Saya terperanjat tidak bisa. Ada “sesuatu” yang menghalangi agar saya tidak bisa membuat “flying saucer” kecil. Impian manusia bisa terbang ke bintang bintang dihalangi?..Sungguh berbeda dengan einstein, yang hanya mengandalkan kaleng bekas biskuit dan listrik yang seukuran rumah tangga sekarang, bisa membuat accelerator particle dan bubble chamber.
Mengapa demikian?.Para Penguasa Teknology Allien menghalangi?.

Reply

33 obat tbc paru February 22, 2013 at 9:09 am

maksih ea infonya

Reply

34 tria May 24, 2013 at 10:53 am

di denger2 suaranya serem juga yah mas?

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post:


leaderboard denaihati Banner