≡ Menu

Tips Mudah Kepada Pengguna iPhone

iphone

Salam semua. Kali ni sekadar ingin berkongsi satu tips mudah kepada pengguna-pengguna iPhone. Tengah hari tadi iPhone milik isteri saya mengalami sedikit masalah. Tidak tahu apa puncanya.. pixel gambar pecah dan paparan tiba-tiba menjadi kabur. Tekan apa-apa pun tiada respon. Saya cuba untuk matikan dengan cara biasa tapi tak berjaya. Tiada cara melainkan terus dapatkan maklumat di internet. Hasil pencarian tu, saya tertarik untuk berkongsi dua tips ni.

1.  Hard Reboot
Jika iPhone anda tidak dapat dimatikan secara normal, gunakan kaedah hard reboot. Caranya tekan butang kuasa (power) dan home (bulatan merah pada gambar) serentak dalam beberapa saat (5 – 10 saat). Saya gunakan kaedah ini. Memang berhasil.

2.  Membuka bateri iPhone
Jika cara di atas tidak berkesan. Gunakan cara paksaan, iaitu dengan membuka bateri pada iPhone. Cara membuka cover dan bateri iPhone, boleh lihat klip di bawah.

Kesimpulannya… kita tak boleh matikan iPhone dengan cara membuka bateri seperti yang boleh dilakukan pada handphone yang jenis lain.  Nak buka cover dia memang payah! Jadi fikirkan banyak kali kalau nak beli iPhone ni.

About the author: Kulanzsalleh

{ 34 comments… add one }

  • apiih June 3, 2010, 5:16 pm

    xde iphone..ihpne cap cine ade lah..ahahaha
    .-= apiih´s last blog ..~Apiih~ Chat Blog =-.

    • kulanz June 3, 2010, 10:48 pm

      samalah bro, akupun xda iPhone, hehe

  • cikmin June 3, 2010, 5:37 pm

    arghhh..seram la nak beli iphone ni.. :P lanz..bila boleh sambung projek?..cikmin ada masa sikit tuk organize bloglist myfaheem tu..

    • kulanz June 3, 2010, 10:49 pm

      hehe, memang menyeramkan.. tak tau pula boleh camtu.. gila apple tu..
      projek boleh sambung anytime.. nanti check email..

  • tehr June 3, 2010, 6:27 pm

    belum mampu nak beli iphone
    …mahal
    .-= tehr´s last blog ..Cerita Malam Jumaat =-.

    • kulanz June 3, 2010, 10:51 pm

      kalau belum beli baik jangan.. susah iphone tu..

  • ^lurve_purple^ June 3, 2010, 9:03 pm

    waahh.. mcm best jek cara ke 2 tue eh.. kan best klu kite pon dpt buat mcm nie.. lepas geram ckit.. hikhik.. tp.. tue kne tunggu harga henpon kt mesia nie seringgit 2 bijik… hohoho

    • kulanz June 3, 2010, 10:56 pm

      haha.. cara kedua tu utk orang geram je tu..
      sebab iphone ni memang susah nak buka cover n tukar bateri..

  • kulanz June 3, 2010, 10:53 pm

    betul.. masalah yg perlu difikir sebelum beli.. tapi bab aplikasi memang banyak iphone ni.. ikut suka kita nak pilih..

  • kulanz June 3, 2010, 10:54 pm

    harga 3GS 16 GGB Sabah ari tu dalam RM2499 tak silap… 32GB tak ingat plk..

  • kulanz June 3, 2010, 10:57 pm

    hehe, yang 1st tu kira tips yang bagus.. tapi yg kedua tu jangan ikut.. :D

  • etomyam June 3, 2010, 11:37 pm

    baru plan nak beli gadjet yang hebat tu ..heheh. kensel lah :D
    .-= etomyam´s last blog ..Senarai 100 Syarikat Paling Top Di Malaysia =-.

  • sinagarimba June 4, 2010, 3:00 am

    cara yng kedua tu tak sesuai kepada orang yang ada angin kus-kus. Time datang angin tu, tak fasal-fasal Iphone jadi mangsa. hehehe….

    • kulanz June 4, 2010, 8:50 pm

      hehe, betul tu.. akupun risau juga terguna alternatif yg kedua tu..
      nasib baik cuba cara pertama dah berjaya..

  • fieqa June 4, 2010, 10:49 am

    konklusinya, tak payah laa gune iphone. hehehe c(:
    .-= fieqa´s last blog ..AKU TAK RINDU KORUNK ! oke, aku tipu :( =-.

    • hafizmd June 4, 2010, 5:29 pm

      setuju! gune jer sony..hehe..takpun..iphone cap cine..hahaha
      .-= hafizmd´s last blog ..Bagaimana kita melihat sesuatu itu – Praktikal oh praktikal – Bahagian 2 =-.

    • kulanz June 4, 2010, 8:55 pm

      betul tu.. bagi yang belum beli.. baik jangan..

  • serol June 4, 2010, 11:28 am

    susah nya nak bukak cover utk tgk bateri..design macam tu sebb xnk bg senang kena curi kot..so, hard reboot la cara yg terbaik.. :D
    .-= serol´s last blog ..Sunrise Dari Balai Cerap-Photo =-.

    • kulanz June 4, 2010, 8:57 pm

      akupun baru tau cover tu susah nak buka lepas tgk bbrp video..
      nasib baik dapat juga tips yg pertama tu.. kalau tak, alamat bawa kedailah hp tu..

  • Fara June 4, 2010, 12:22 pm

    iphone lama mmg x bgs tp yg baru ni ok. kalo tn kulanz ade masalah dgn iphone bley la tanye fara. dulu keje mmg bahagian customer service iphone. ade skali tu sorang lelaki cina ni dtg beli iphone & bile blk rumah die cume tau on iphone tu je. yg lain2 xtau. penat nk ajar die anta sms dgn buat call. gadget nk canggih tp pemakainye x canggih.
    .-= Fara´s last blog ..A Rotten Apple. =-.

    • kulanz June 4, 2010, 9:00 pm

      wah, kasihan lelaki tu kan.. dia tak tau nak guna iphone.. harap sekarang ni dia dah tau :D

      betul juga.. lupa plk tanya fara
      nanti klu ada problem insyaAllah akan tanya fara..

  • suri June 4, 2010, 3:47 pm

    nak beli tapi msh blum mampu lgilah bro..huhuh

    • hafizmd June 4, 2010, 5:28 pm

      hihi..suri tgh kumpul duit syiling lah ni yer?hehe..moge tercapai impian tuh..
      .-= hafizmd´s last blog ..Bagaimana kita melihat sesuatu itu – Praktikal oh praktikal – Bahagian 2 =-.

    • kulanz June 4, 2010, 9:07 pm

      ada rezeki boleh dapat juga tu nanti..

  • hafizmd June 4, 2010, 5:28 pm

    aku takde iphone tapi boss aku ade..nanti kalau die punye kene prob camni..blehla cakap camne nak solve..cewah..hahahah
    .-= hafizmd´s last blog ..Bagaimana kita melihat sesuatu itu – Praktikal oh praktikal – Bahagian 2 =-.

    • kulanz June 4, 2010, 9:08 pm

      bagus juga tu cadang dgn boss bro.. tapi jgn cadang cara yg kedua tu.. nti tak pasal2 mengamuk boss, hehe

  • zik June 5, 2010, 11:33 am

    ada banyak problem rupanya ek..huhu
    .-= zik´s last blog ..Piala Dunia tanpa Drogba, Ferdinand =-.

    • kulanz June 6, 2010, 1:48 pm

      akupun baru tahu.. lepas masalah tu berlaku..

  • Amir June 5, 2010, 8:59 pm

    leceh guna iphone ni. saya pun ada 1. kdg2 rasa menyesal sbb beli iphone.
    .-= Amir´s last blog ..Kenapa Kita Peduli Tentang Palestin? =-.

    • kulanz June 6, 2010, 1:50 pm

      haha..
      akupun camtu juga, problem utama nak taip mesej.. jari aku besar.. tekan huruf yang kita nak, huruf yang lain keluar.. buang masa.. :P

  • nono October 9, 2010, 3:18 pm

    aii…cam susah je nk pkai iphone,ingt lg 3hri dh nk bli iphne ni,risau la plak.ade sesapa blh trangkan x prbzaan iphone3gs ngan iphone 4.pe kelebihan iphne 4 brbnding iphne 3gs ni,coz tgh x sure g nk bli mna stu nih……

  • Liza @ Adzriel AB February 11, 2012, 6:31 pm

    adoiii… cara kedua tu memang rasa nak buat je kan. biarkan je dia mati sendiri, sampai bateri habis kalau cara pertama tak berkesan. lepas tu bawa gi kedai le repair.

    • kulanz February 17, 2012, 12:04 am

      tu cara lepas geram :D

  • fatin May 11, 2012, 4:17 pm

    hoiyah !!cara pertama menjadi, 1st time dulu tibe2 iphone xboleh on, tye kedai hape tah die tekan gmbr epal tu dah boleh keluar. then die ckp xboleh da, sofware problem.die mintak rm80 !!

    bile otw balik rumh tibe2 dah ok balik. bile kene x ke2 ni, mengagau goole.sebaik jumpe info ni. terima kasih, cayalah. xoxo

Leave a Comment