Tips Mudah Kepada Pengguna iPhone

Salam semua. Kali ni sekadar ingin berkongsi satu tips mudah kepada pengguna-pengguna iPhone. Tengah hari tadi iPhone milik isteri saya mengalami sedikit masalah. Tidak tahu apa puncanya.. pixel gambar pecah dan paparan tiba-tiba menjadi kabur. Tekan apa-apa pun tiada respon. Saya cuba untuk matikan dengan cara biasa tapi tak berjaya. Tiada cara melainkan terus dapatkan maklumat di internet. Hasil pencarian tu, saya tertarik untuk berkongsi dua tips ni.

1.  Hard Reboot
Jika iPhone anda tidak dapat dimatikan secara normal, gunakan kaedah hard reboot. Caranya tekan butang kuasa (power) dan home (bulatan merah pada gambar) serentak dalam beberapa saat (5 – 10 saat). Saya gunakan kaedah ini. Memang berhasil.

2.  Membuka bateri iPhone
Jika cara di atas tidak berkesan. Gunakan cara paksaan, iaitu dengan membuka bateri pada iPhone. Cara membuka cover dan bateri iPhone, boleh lihat klip di bawah.

Kesimpulannya… kita tak boleh matikan iPhone dengan cara membuka bateri seperti yang boleh dilakukan pada handphone yang jenis lain.  Nak buka cover dia memang payah! Jadi fikirkan banyak kali kalau nak beli iPhone ni.

Please like & share:

Comments

  1. says

    arghhh..seram la nak beli iphone ni.. :P lanz..bila boleh sambung projek?..cikmin ada masa sikit tuk organize bloglist myfaheem tu..

    • kulanz says

      hehe, memang menyeramkan.. tak tau pula boleh camtu.. gila apple tu..
      projek boleh sambung anytime.. nanti check email..

  2. ^lurve_purple^ says

    waahh.. mcm best jek cara ke 2 tue eh.. kan best klu kite pon dpt buat mcm nie.. lepas geram ckit.. hikhik.. tp.. tue kne tunggu harga henpon kt mesia nie seringgit 2 bijik… hohoho

    • kulanz says

      haha.. cara kedua tu utk orang geram je tu..
      sebab iphone ni memang susah nak buka cover n tukar bateri..

  3. kulanz says

    betul.. masalah yg perlu difikir sebelum beli.. tapi bab aplikasi memang banyak iphone ni.. ikut suka kita nak pilih..

  4. etomyam says

    baru plan nak beli gadjet yang hebat tu ..heheh. kensel lah :D
    .-= etomyam´s last blog ..Senarai 100 Syarikat Paling Top Di Malaysia =-.

  5. sinagarimba says

    cara yng kedua tu tak sesuai kepada orang yang ada angin kus-kus. Time datang angin tu, tak fasal-fasal Iphone jadi mangsa. hehehe….

    • kulanz says

      hehe, betul tu.. akupun risau juga terguna alternatif yg kedua tu..
      nasib baik cuba cara pertama dah berjaya..

    • kulanz says

      akupun baru tau cover tu susah nak buka lepas tgk bbrp video..
      nasib baik dapat juga tips yg pertama tu.. kalau tak, alamat bawa kedailah hp tu..

  6. says

    iphone lama mmg x bgs tp yg baru ni ok. kalo tn kulanz ade masalah dgn iphone bley la tanye fara. dulu keje mmg bahagian customer service iphone. ade skali tu sorang lelaki cina ni dtg beli iphone & bile blk rumah die cume tau on iphone tu je. yg lain2 xtau. penat nk ajar die anta sms dgn buat call. gadget nk canggih tp pemakainye x canggih.
    .-= Fara´s last blog ..A Rotten Apple. =-.

    • kulanz says

      wah, kasihan lelaki tu kan.. dia tak tau nak guna iphone.. harap sekarang ni dia dah tau :D

      betul juga.. lupa plk tanya fara
      nanti klu ada problem insyaAllah akan tanya fara..

  7. says

    aku takde iphone tapi boss aku ade..nanti kalau die punye kene prob camni..blehla cakap camne nak solve..cewah..hahahah
    .-= hafizmd´s last blog ..Bagaimana kita melihat sesuatu itu – Praktikal oh praktikal – Bahagian 2 =-.

    • kulanz says

      bagus juga tu cadang dgn boss bro.. tapi jgn cadang cara yg kedua tu.. nti tak pasal2 mengamuk boss, hehe

  8. says

    leceh guna iphone ni. saya pun ada 1. kdg2 rasa menyesal sbb beli iphone.
    .-= Amir´s last blog ..Kenapa Kita Peduli Tentang Palestin? =-.

    • kulanz says

      haha..
      akupun camtu juga, problem utama nak taip mesej.. jari aku besar.. tekan huruf yang kita nak, huruf yang lain keluar.. buang masa.. :P

  9. nono says

    aii…cam susah je nk pkai iphone,ingt lg 3hri dh nk bli iphne ni,risau la plak.ade sesapa blh trangkan x prbzaan iphone3gs ngan iphone 4.pe kelebihan iphne 4 brbnding iphne 3gs ni,coz tgh x sure g nk bli mna stu nih……

  10. fatin says

    hoiyah !!cara pertama menjadi, 1st time dulu tibe2 iphone xboleh on, tye kedai hape tah die tekan gmbr epal tu dah boleh keluar. then die ckp xboleh da, sofware problem.die mintak rm80 !!

    bile otw balik rumh tibe2 dah ok balik. bile kene x ke2 ni, mengagau goole.sebaik jumpe info ni. terima kasih, cayalah. xoxo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>