≡ Menu

Waktu Imsak dan Berbuka Puasa Negeri Sabah 2011M | 1432H

Kemaskini: Sila rujuk Jadual Waktu Imsak dan Buka Puasa Sabah tahun 2013

Kemaskini: Bagi jadual tahun 2012, sila rujuk > Waktu Imsak dan Berbuka Puasa Negeri Sabah 2012 atau Waktu Imsak dan Berbuka Puasa Wilayah Persekutuan 2012.

Berikut pula adalah Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa Tahun 2011 (1432H) bagi seluruh negeri Sabah yang dibahagikan kepada 9 zon/kawasan, iaitu:

  • Zon 1: (Bahagian Sandakan; Timur), Tomanggong, Sukau, Bandar Sandakan, Samawang, Kota Kinabatangan Dan Bukit Garam
  • Zon 2: (Bahagian Sandakan; Barat) Terusan, Beluran, Kuamut, Jambongan, Paitan, Telupid, Tongod dan Pinangah
  • Zon 3: (Bahagian Tawau; Timur) Tambisan, Sahabat, Tungku, Semporna, Silabukan, Kunak dan Lahad Datu
  • Zon 4: (Bahagian Tawau; Barat) Balung, Bandar Tawau, Pulau Sebatik, Merotai dan Kalabakan
  • Zon 5: (Bahagian Kudat) Pulau Banggi, Pitas, Kota Marudu, Matunggong dan Bandar Kudat
  • Zon 6: Gunung Kinabalu; Ketinggian 4,101 M
  • Zon 7: (Bahagian Pantai Barat) Ranau, Kota Belud, Tuaran, Tamparuli, Penampang, Kota Kinabalu, Putatan dan Papar
  • Zon 8: (Bahagian Pedalaman; Atas) Pensiangan, Nabawan, Sook, Sepulut, Tambunan, Dan Keningau
  • Zon 9: ( Bahagian Pedalaman; Bawah) Tenom, Long Pa Sia, Membakut, Beaufort, Kuala Penyu, Weston, Menumbok Dan Sipitang

Waktu imsak dan berbuka puasa negeri Sabah 2011

Waktu imsak dan berbuka puasa negeri Sabah 2011

Klik gambar di atas untuk mendapatkan saiz yang lebih besar. Boleh juga muatturun Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa Tahun 2011 (1432H) bagi keseluruhan zon Negeri Sabah. Anda juga boleh boleh merujuk jadual Imsak dan berbuka puasa bagi Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya, Labuan dan Seluruh Negeri di Malaysia.

About the author: Kulanzsalleh

{ 24 comments… add one }

  • afiq aiman July 30, 2011, 7:42 pm

    bagi kami di semenanjung Malaysia sudah tentu waktu berbuka puasa bagi Sabah dicemburui. hehe. mana taknya, awal berbuka, semuanya pukul 6 lebih. lama tak datang sini. sibuk sikit…maaf ye bro kulanz hehe

    • kulanz August 2, 2011, 12:47 am

      hehe.. betul tu bro.. waktu dia beza dalam sejam.. tapi masa puasa tu lebih kurang juga sbb imsak pun awal.. :D
      akupun lama tak berkunjung blog member2 sekarang ni.. maaf juga

  • RedBoys July 31, 2011, 7:24 am

    berbeza sangat dengan di semenanjung ye.. berbuka di sana awal dari di semenanjung..

    • kulanz August 2, 2011, 12:54 am

      hehe.. lebih kurang juga masa puasanya bro :)

  • TcRaiN July 31, 2011, 3:00 pm

    Assalamualaikum… Minta izin untuk letak jadual ni dalam blog saya. Saya letak link laman saudara ya… Terima kasih

    • kulanz August 2, 2011, 12:52 am

      waalaikumsalam..
      silakan.. memang untuk perkongsian bersama

  • mat nayie July 31, 2011, 10:51 pm

    kt sabah memang berbuka awal..cuba tngk waktu imsaknya..huhu

    • kulanz August 2, 2011, 12:51 am

      betul.. masa puasa sama juga sbb waktu imsak awal :D

  • akubiomed August 1, 2011, 1:13 am

    Sebelah Borneo berbuka lebih awal kerana matahari terbenam lebih awal. Mengingatkan saya suasana bulan Ramadhan ketika bertugas di sana

    • kulanz August 2, 2011, 12:56 am

      ada pengalaman di sini juga rupanya.. bertugas sebelah mana bro?

  • SMK Keningau August 1, 2011, 4:29 am

    Minta izin untuk letak jadual ini dalam web forum sekolah.
    Terima kasih.

  • cahaya nur islam August 1, 2011, 1:29 pm

    hai sume…slamat menyambut ramadan al mubarrak……jgn lupa puasa…aws kalu tak puasa…..berdosa…jgn curi3 mkn….kalau x…nt tuhan nmpk..n jgn lpa smbhyg tawarih…eh..silap plak…tarawih bha plak kn…hehehehe…sorry…mntak maaf..dr hujung rambut hingga hujung kaki…i luv khairi..

  • iddin August 1, 2011, 3:40 pm

    selamat berpuasa dan menyambut hari raya

  • Ruzandi Abd Rashid August 1, 2011, 6:06 pm

    bah rajin2 puasa,yg llaki tu jgan ta lgi ponteng2 posa,bkn kmu uzur jua kekekekekeke,mun sakit nda pa tah

    • kulanz August 2, 2011, 1:00 am

      sakit sikit tu kena tahan juga :D
      selamat berpuasa

  • Azuan August 1, 2011, 7:24 pm

    Kali ni rasa lambat skit berbuka.. selamat berpuasa semua.. :)

  • cik shiqa August 2, 2011, 10:24 am

    tq.. saya dah print n masuk kt belog.sia juga..

  • nur aien dania August 3, 2011, 7:23 pm

    rindu tol mau berbuka posa ngan family kat sabah….kat sini buka posa sowg2 kat opis ni…

  • POP August 3, 2011, 8:43 pm

    thnxx atas perkongsian ini..mohon share ya :)