Home >> Calender Events >> Waktu Imsak dan Berbuka Puasa Negeri Sabah 2011M | 1432H

Kemaskini: Sila rujuk Jadual Waktu Imsak dan Buka Puasa Sabah tahun 2013

Kemaskini: Bagi jadual tahun 2012, sila rujuk > Waktu Imsak dan Berbuka Puasa Negeri Sabah 2012 atau Waktu Imsak dan Berbuka Puasa Wilayah Persekutuan 2012.

Berikut pula adalah Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa Tahun 2011 (1432H) bagi seluruh negeri Sabah yang dibahagikan kepada 9 zon/kawasan, iaitu:

  • Zon 1: (Bahagian Sandakan; Timur), Tomanggong, Sukau, Bandar Sandakan, Samawang, Kota Kinabatangan Dan Bukit Garam
  • Zon 2: (Bahagian Sandakan; Barat) Terusan, Beluran, Kuamut, Jambongan, Paitan, Telupid, Tongod dan Pinangah
  • Zon 3: (Bahagian Tawau; Timur) Tambisan, Sahabat, Tungku, Semporna, Silabukan, Kunak dan Lahad Datu
  • Zon 4: (Bahagian Tawau; Barat) Balung, Bandar Tawau, Pulau Sebatik, Merotai dan Kalabakan
  • Zon 5: (Bahagian Kudat) Pulau Banggi, Pitas, Kota Marudu, Matunggong dan Bandar Kudat
  • Zon 6: Gunung Kinabalu; Ketinggian 4,101 M
  • Zon 7: (Bahagian Pantai Barat) Ranau, Kota Belud, Tuaran, Tamparuli, Penampang, Kota Kinabalu, Putatan dan Papar
  • Zon 8: (Bahagian Pedalaman; Atas) Pensiangan, Nabawan, Sook, Sepulut, Tambunan, Dan Keningau
  • Zon 9: ( Bahagian Pedalaman; Bawah) Tenom, Long Pa Sia, Membakut, Beaufort, Kuala Penyu, Weston, Menumbok Dan Sipitang

Waktu imsak dan berbuka puasa negeri Sabah 2011

Waktu imsak dan berbuka puasa negeri Sabah 2011

Klik gambar di atas untuk mendapatkan saiz yang lebih besar. Boleh juga muatturun Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa Tahun 2011 (1432H) bagi keseluruhan zon Negeri Sabah. Anda juga boleh boleh merujuk jadual Imsak dan berbuka puasa bagi Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya, Labuan dan Seluruh Negeri di Malaysia.


Jika anda dapati artikel ini bermanfaat, anda boleh kongsikan kepada pembaca lain.






Terima kasih kepada semua pembaca Kulanzsalleh.com. Semua Artikel di blog ini adalah berdasarkan pandangan peribadi saya sendiri melainkan artikel berbentuk ilmiah, berita, petikan dan perkongsian lain yang tiap satu akan saya nyatakan sumber asalnya (Baca Terma & Syarat). Jika anda dapati artikel di blog ini bermanfaat, anda boleh kongsikan kepada pembaca lain di FACEBOOK atau TWITTER.

{ 24 comments… read them below or add one }

1 afiq aiman July 30, 2011 at 7:42 pm

bagi kami di semenanjung Malaysia sudah tentu waktu berbuka puasa bagi Sabah dicemburui. hehe. mana taknya, awal berbuka, semuanya pukul 6 lebih. lama tak datang sini. sibuk sikit…maaf ye bro kulanz hehe

Reply

2 kulanz August 2, 2011 at 12:47 am

hehe.. betul tu bro.. waktu dia beza dalam sejam.. tapi masa puasa tu lebih kurang juga sbb imsak pun awal.. :D
akupun lama tak berkunjung blog member2 sekarang ni.. maaf juga

Reply

3 RedBoys July 31, 2011 at 7:24 am

berbeza sangat dengan di semenanjung ye.. berbuka di sana awal dari di semenanjung..

Reply

4 kulanz August 2, 2011 at 12:54 am

hehe.. lebih kurang juga masa puasanya bro :)

Reply

5 TcRaiN July 31, 2011 at 3:00 pm

Assalamualaikum… Minta izin untuk letak jadual ni dalam blog saya. Saya letak link laman saudara ya… Terima kasih

Reply

6 kulanz August 2, 2011 at 12:52 am

waalaikumsalam..
silakan.. memang untuk perkongsian bersama

Reply

7 mat nayie July 31, 2011 at 10:51 pm

kt sabah memang berbuka awal..cuba tngk waktu imsaknya..huhu

Reply

8 kulanz August 2, 2011 at 12:51 am

betul.. masa puasa sama juga sbb waktu imsak awal :D

Reply

9 akubiomed August 1, 2011 at 1:13 am

Sebelah Borneo berbuka lebih awal kerana matahari terbenam lebih awal. Mengingatkan saya suasana bulan Ramadhan ketika bertugas di sana

Reply

10 kulanz August 2, 2011 at 12:56 am

ada pengalaman di sini juga rupanya.. bertugas sebelah mana bro?

Reply

11 SMK Keningau August 1, 2011 at 4:29 am

Minta izin untuk letak jadual ini dalam web forum sekolah.
Terima kasih.

Reply

12 kulanz August 2, 2011 at 12:51 am

silakan.. memang untuk perkongsian ni :)

Reply

13 cahaya nur islam August 1, 2011 at 1:29 pm

hai sume…slamat menyambut ramadan al mubarrak……jgn lupa puasa…aws kalu tak puasa…..berdosa…jgn curi3 mkn….kalau x…nt tuhan nmpk..n jgn lpa smbhyg tawarih…eh..silap plak…tarawih bha plak kn…hehehehe…sorry…mntak maaf..dr hujung rambut hingga hujung kaki…i luv khairi..

Reply

14 kulanz August 2, 2011 at 1:00 am

selamat berpuasa.. :D

Reply

15 iddin August 1, 2011 at 3:40 pm

selamat berpuasa dan menyambut hari raya

Reply

16 kulanz August 2, 2011 at 12:57 am

Selamat berpuasa :)

Reply

17 Ruzandi Abd Rashid August 1, 2011 at 6:06 pm

bah rajin2 puasa,yg llaki tu jgan ta lgi ponteng2 posa,bkn kmu uzur jua kekekekekeke,mun sakit nda pa tah

Reply

18 kulanz August 2, 2011 at 1:00 am

sakit sikit tu kena tahan juga :D
selamat berpuasa

Reply

19 Azuan August 1, 2011 at 7:24 pm

Kali ni rasa lambat skit berbuka.. selamat berpuasa semua.. :)

Reply

20 kulanz August 2, 2011 at 12:59 am

selamat berpuasa untuk bro juga

Reply

21 Azuan August 2, 2011 at 1:05 am

Thanks bro.. :)

Reply

22 cik shiqa August 2, 2011 at 10:24 am

tq.. saya dah print n masuk kt belog.sia juga..

Reply

23 nur aien dania August 3, 2011 at 7:23 pm

rindu tol mau berbuka posa ngan family kat sabah….kat sini buka posa sowg2 kat opis ni…

Reply

24 POP August 3, 2011 at 8:43 pm

thnxx atas perkongsian ini..mohon share ya :)

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post:


leaderboard denaihati Banner